1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. Ağrı'da DTK Ziyaretine Büyük İLGİ
Ağrı'da DTK Ziyaretine Büyük İLGİ

Ağrı'da DTK Ziyaretine Büyük İLGİ

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesini ziyaret eden DTK ve BDP’li yöneticiler yoğun ilgiyle karşılandı.

A+A-
Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesini ziyaret eden DTK ve BDP’li yöneticiler yoğun ilgiyle karşılandı.
DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, yaptığı konuşmasında birliğe vurgu yaptı. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın barış, kardeşlik ve özgürlük için büyük bir çaba harcadığını ifade eden Türk, Kürt halkının sahipsiz bırakılmasının istendiğini kaydetti.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Türkiye'nin demokratikleşme tartışmaları ekseninde başlattığı bölge gezilerine Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesiyle devam etti. 'İki dilli yaşam', Kürt sorunun demokratik çözümü için ön görülen 'Demokratik Özerklik' modeli ve Kürtlerin statüsünü belirleyecek yeni bir anayasa gündemleri ile Doğubayazıt'a gelen DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk, DTK Sözcüsü Cemal Coşkun ve DTK Divan kurulu üyesi Altan Tan, Qerecix Köyü mevkiinde, BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, Diyadin Belediye Başkanı Celal Tanrıverdi, Patnos Belediye Başkanı Yusuf Yılmaz, BDP il ve ilçe yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce araçlık konvoyla karşılandı. Kalabalık, Belediye Meydanı'na kadar sloganlar atarak ve "Ararat'ın özgürlük şahinleri güneşe yürüyor" pankartı ile yürüyüş gerçekleştirdi.
Binlerce kişinin buluştuğu meydanda halka seslenen DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, birlik ve ittifaklarını geliştirerek "Demokratik Konferadalizmi" hayata geçirmek istediklerini belirterek, Kürtçe'nin de artık her alanda kullanılması gerektiğini ifade etti. "Bu ittifakı ancak bu mücadeleyle başarıya ulaştırabiliriz" diyen Türk, Doğubayazıt'ın tarihi bir kent olduğunu Ehmedê Xanê'nin diyarı olduğunu söyledi.
BAZİD KÜRTLERİN TARİHİDİR
"Bazid Kürtlerin tarihidir. Bunun için büyük bedeller ödedi halkımız. Önümüzde önemli bir süreç var. Halkımız kimliğine diline sahip çıkarsa kimse bu halkın önünü tutamaz" diye konuşmasını sürdüren Türk, bu anlamda halkın isteklerini dile getirmeyi istediklerini bunu da parlamento ya da milletvekilliği için değil halkın istemleri doğrultusunda yapmayı amaçladıklarını kaydetti.
ÖCALAN BARIŞ İÇİN ÇABA HARCIYOR
Ehmedê Xanî'nin Kürt diliyle çalışmalarını yaptığını ve bu dili kullandığını hatırlatan Türk, "Şimdi de biz kendi anadilimizde konuşamıyoruz. Şimdi Demokratik Konferadalizm var bu çerçevede kendi kültürümüzü dilimizi geliştirmek için hep birlikte çalışmamız gerekir. Bu çalışmalar içinde kendimiz kendi kararımızı vereceğiz, kendimiz çalışacağız, birlikte olursak kimse bunun önüne geçemez. Bu çatı altında kendi derneklerimizi kurum ve kuruluşlarımızı kurarak kendi çalışmalarımızı bu çerçevede sürdüreceğiz. Bunun içindir ki biz diyoruz 'Demokratik Konferadalizm' bizim özgürlük talebimizdir. Biz diyoruz ki biz Mezopotamya halkıyız, halkız bunlar bizi yok saymaya çalışıyorlar. Bunun için biz kültürümüzü geleneğimizi dilimizi korursak her şekilde başarıya ulaşacağız. Halkımız barış için hazırdır barış için çok önemli çalışmalar yapmıştır. Barış için insani bir siyaset sürdürüyorlar. Bakın bugün İmralı'da Sayın Abdullah Öcalan barış için, kardeşlik için, özgürlük için büyük bir çaba harcıyor. Ve buna rağmen beynimizi düşüncemizi dağıtmak istiyorlar. İstiyorlar Kürt halkını sahipsiz bıraksınlar. Bir daha öndersiz bıraksınlar, kültürsüz bıraksınlar, dilsiz bıraksınlar. Bunun için bizim bunları çok iyi bilmemiz tahlil etmemiz gerekir" diye konuştu.
GENEL SEÇİMLERDE TEK SES OLMALIYIZ
Haziran'da yapılacak genel seçimlerin çok önemli olduğuna vurgu yapan Türk, "Eğer sesimizi bir yaparsak ne AKP ne de başka biri bizim memleketlerimize girmeye cesaret edemezler. Bugün Kürt halkının tüm istekleri ortaya çıkmıştır. Demokratik Konferadalizm altında bu istekleri halkımızla birlikte paylaşıyoruz" şeklinde konuştu.
Konuşmaları sık sık sloganlarla kesilen Ahmet Türk ve beraberindekiler, ardından Ağrı'ya hareket etti. Miting sonunda gençler ve polisler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Tazyikli su ve gaz bombası kullanan polislere gençler de taşlarla karşılık verdi. Çatışma büyümeden sona erdi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.