1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Osmaneli Ziraat Odası Ve Hayırsever Vatandaştan Öğrencilere Spor Malzemesi
Abdi İpekçi Katlinin 33. Yılında ANILIYOR

Abdi İpekçi Katlinin 33. Yılında ANILIYOR

Milliyet'in başyazarı ve genel yayın yönetmeniyken, 1979'da, uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Abdi İpekçi ölümünün 33. yılında anılıyor.

A+A-

Milliyet gazetesinin eski başyazarı ve genel yayın yönetmeni Abdi İpekçi'nin katledilişinin 33. yılında anılıyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti İpekçi için bir panel düzenliyor.

Milliyet'in başyazarı ve genel yayın yönetmeniyken, 1979'da, uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Abdi İpekçi ölümünün 33. yılında anılıyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Abdi İpekçi'yi anmak için bugün (1 Şubat) Burhan Felek Konferans Salonu'nda, saat 14.00'de bir panel düzenliyor. Milliyet Gazetesi yazarı Nail Güreli'nin moderatörlüğünü yapacağı panelde TGC Başkanı Orhan Erinç, Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit ve Radikal Gazetesi Yazarı Altan Öymen konuşmacı olarak katılacak.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel de İpekçi'nin öldürülüşünün yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, son 21 yılda gazeteci ve aydınların da içinde bulunduğu bin 901 kişinin faili meçhul cinayete kurban gittiğini belirtti.

Gazeteciliğin simge ismi

Abdi İpekçi 1929'da İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdikten sonra gazetecilik yapmaya başladı.

Aralarında Yeni Sabah, İstanbul Ekspres gibi yayınların da olduğu çeşitli gazetelerde spor muhabirliğinden yazı işleri müdürlüğüne uzanan farklı görevlerde bulundu.

1954'de o dönem Ali Naci Karacan'ın sahibi olduğu Milliyet'e girdi. Yazı işleri müdürlüğü de yaptığı Milliyet'te bir süre sonra genel yayın yönetmeni oldu, başyazarlık yaptı.

İpekçi farklı dönemlerde Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın başkanlığını yaptı. Barış Şeref Divanı Genel Sekreterliği, Türkiye Basın Enstitüsü Başkanlığı, Uluslararası Basın Enstitüsü İkinci Başkanlığı görevlerini de üstlendi.

Abdi İpekçi 1 Şubat 1979'da evinin yakınlarında arabasının içindeyken öldürüldü. Tetiği çeken Mehmet Ali Ağca yaklaşık altı ay sonra yakalandı. Yargılanırken tutulduğu Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçtı.

Anayasa, Yasalar, Devlet; İnönü Atatürk'ü Anlatıyor ve Ömer Sami Coşar'la beraber yazdığı İhtilalin İçyüzü gibi kitapları da yayımlanan Abdi İpekçi'nin anısına 1980'den beri bir barış ve dostluk ödülü veriliyor.

Benzer Haber...

Muammer Aksoy Anıldı

Prof. Muammer Aksoy öldürülüşünün 22. yılında anıldı. 1990'da hayatını kaybeden Aksoy akademisyen kimliği kadar siyasetçi kimliğiyle de tanınıyordu.

Hukuk profesörü ve politikacı Muammer Aksoy 22 yıl önce bugün (31 Ocak) evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Aksoy bugün Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki mezarı başında anıldı.

Törene katılanlar arasında Aksoy'un eşi Ülkü, çocukları Işık ve Arın Aksoy, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Türk Hukuk Kurumu Başkanı Tuncay Alemdaroğlu, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan da vardı.

1917'de Antalya'da doğdu Muammer Aksoy. Kamuoyunda hukukçu ve politikacı kimliğiyle tanındı. Farklı dönemlerde Ankara Üniversitesi'nde öğretim üyeliği, 1977'de milletvekilliği yaptı. 1961 Anayasası hazırlanırken "Anayasa Sözcüsü" oydu.

Türkiye'de bitirdiği hukuk eğitiminin sonra başlayan akademik kariyeri Demokrat Parti döneminde kesintiye uğradı. 1950'de doktorasını Zürih Hukuk Fakültesi'nden aldıktan yedi yıl sonra üniversite özerkliğinin zedelendiğini düşündüğü için üniversiteden ayrıldı.

Akademiye geri dönüşü 27 Mayıs darbesinden sonra gerçekleşti. 1963'te profesör unvanını aldı.

Aksoy, siyasete bir parti çatısı altında 1958'de Cumhuriyet Halk Partisi'nden girdi. Bir dönem CHP Parti Meclisi'nde yer aldı.

1961 Anayasası'nın hazırlanmasına katkılarda bulunan Aksoy, bir başka darbede, 12 Mart 1971'de tutuklandı. Yargılanıp beraat etmesinin ardından tekrar CHP'de siyaset yapmaya başladı. 1977'de artık İstanbul milletvekiliydi.

Muammer Aksoy hayatı boyunca çeşitli kurumlarda çalıştı. 1958'de Türk Hukuk Kurumu Başkanlığı'na seçildi. Bu görevi ömrü boyunca sürdürdü. Türkiye'yi Avrupa Konseyi'nde temsil etti.

Anayasa Komisyonu Başkanlığı yaptı. 1981'de Ankara Barosu Başkanlığı'na seçildi. Atatürkçü Düşünce Derneği'nin kurucuları arasında olan bu kurumun başkanlığını da yürüttü.

Prof. Muammer Aksoy 31 Ocak 1990 akşamı Ankara Bahçelievler'deki evinin girişinde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Cebeci Asrî Mezarlığı'na defnedildi.

Mayıs 2000'de, Ahmet Taner Kışlalı cinayetini düzenledikleri iddiasıyla gözaltına alınan sanıklardan Necdet Yüksel, Muammer Aksoy'u da kendilerinin öldürdüğünü açıkladı.

Muammer Aksoy Devlet Hukukla Yaşar, Laikliğe Çağrı, Devrimci Öğretmenin Kıyımı, Atatürk ve Sosyal Demokrasi gibi kitaplar da yazdı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.