1. HABERLER

  2. AKP'li Ahmet Tüzen'in Acı Günü
ABD'nin 1915 Kararı: EVET

ABD'nin 1915 Kararı: EVET

Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili karar tasarısı, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde kabul edildi.

A+A-
Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili karar tasarısı, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde kabul edildi.
Kararın ardından Ankara, Washington Büyükelçisi Namık Tan'ı Türkiye'ye çağırdı.
    
Kritik oylama ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde gerçekleşti. ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde 'Ermeni soykırımı' iddiaları ile ilgili kritik karar tasarısı kabul edildi: 23 evet, 22 hayır.
42 üyenin oy kullanmasının ardından kalan 4 üyenin oyunun alınması zaman aldı.
20'ye karşı 22 'hayır' oyunun ortaya çıktığı andan itibaren; oylamanın TSİ 21.45'te bitmesi gerekiyordu, oylamaya devam edebilmek için Beyaz Saray ve genel kurula gittikleri belirtilen 4 üye beklendi.
Milletvekillerinin salona geri dönmesiyle, TSİ 22.45 sularında, 3 'evet' oyu daha verildi ve 1915 Ermeni iddiaları karar tasarısı, ABD Temsilciler Kongresi Dışişleri Komitesi'nde kabul edildi.
BAĞLAYICI DEĞİL
Komiteden geçen karar tasarısının bağlayıcılığı bulunmuyor ve tavsiye niteliği taşıyor. Şimdi, tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na sunulması gündeme gelecek.
'Evet' kararı çıkan tasarının aynısı, 2007 yılında da Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda 21'e karşı 27 oyla kabul edilmişti ancak o zamanki Başkan George W. Bush yönetiminin çabaları sonucu, Temsilciler Meclisi Genel Kurulu tasarıyı gündemine almamıştı.

OBAMA'DAN TAVSİYE
Öte yandan, Obama yönetimi tasarının geçmemesi için Kongre'ye tavsiyede bulundu.
Oylama öncesi Beyaz Saray sözcüsü Mike Hammer tarafından yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın komite başkanı Howard Berman ile konuştuğu belirtildi.
Clinton Komite başkanına, Türkiye-Ermenistan arasında imzalanan protokoller ve yaşanan ilerlemeler göz önünde bulundurulduğunda, tasarının geçmesinin iki ülke ilişkilerine zarar vereceği uyarısında bulundu.
Oylamanın gerçekleşmesine saatler kala da, Ankara son dakika hamleleriyle tabloyu değiştirmeye gayret etti. Bu çalışmalar çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dün gece ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü.

BÜYÜKELÇİ NAMIK TAN ÇAĞRILDI
Tasarının ka bulünün hemen ardından Türk hükümetinden bir açıklama geldi.
Açıklamasında, kabul edilen tasarının üzüntüyle karşılandığını belirterek, ''Türk ulusunu işlemediği bir suçla itham eden bu tasarıyı kınıyoruz. Washington Büyükelçimiz Namık Tan bu gelişme çerçevesinde bu akşam istişareler için Ankara'ya çağırılmıştır'' denildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
1 Yorum