1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Eksi 15 Derecede Dondurma Keyfi
ABD, Ankara Büyükelçisine Sahip ÇIKTI

ABD, Ankara Büyükelçisine Sahip ÇIKTI

ABD, Türkiye'nin 'yargı sistemine yönelik sözleri' nedeniyle uyardığı Büyükelçi Ricciardone'ye sahip çıktı.

A+A-

ABD, Türkiye'nin "yargı sistemine yönelik sözleri" nedeniyle uyardığı Büyükelçi Ricciardone'ye sahip çıktı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Joseph Ricciardone'nin süren bazı davalarla ilgili açıklamalarıyla ilgili, ''Büyükelçi Ricciardone, (eski) Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın söylediklerini sadece tekrar etti ve eminim bu konularda kamuoyu önünde konuşma fırsatı bulduğunda Dışişleri Bakanı John Kerry de aynısını söyleyecektir'' diyerek, açıklamaları ile Türkiye'nin tepkisini çeken Büyükelçiye sahip çıktı.

AA'nın haberine göre Nuland, ''Türkiye'nin dostları ve müttefiklerinin sorumluluğu, Türkiye'nin hukukun üstünlüğü ve insan haklarının korunmasının güçlendirilmesi, gazeteciler, blog yazarları için ifade özgürlüğünün korunmasında düzenli ilerleme göstermesinin önemine saygılı biçimde işaret etmeye devam etmektir'' diye konuştu.

Büyükelçi Ricciardone'nin Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile yaptığı görüşmenin içeriğiyle ilgili bir soru üzerine de Nuland, bu konuda daha detaylı bilginin ABD'nin Ankara Büyükelçiliği tarafından verilebileceğini belirtirken, görüşmede ABD Büyükelçiliği'ne düzenlenen saldırıya ilişkin devam eden soruşturma ve Suriye gibi konular dahil, iki ülkeyi ilgilendiren tüm konuların ele alındığını bildirdi.

Nuland, büyükelçiliğe saldırıya ilişkin soruşturmaya dair bir soru üzerine, ''FBI'ın işbirliği yaptığı Türk tarafıyla iyi bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Ancak ne noktada oldukları konusunda elimde detay yok. Sanırım soruşturma tamamlanana kadar beklememiz gerekecek'' dedi.

Ricciardone, Ankara'da gazetecilerle bir araya geldiği toplantı sırasında, Türkiye'deki yargı sistemine yönelik eleştirilerde bulunmuş "Askeri yetkililer terörist diye hapse kondu. Eski Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı demir parmaklıklar arkasında. Avrupa ve Amerika'daki mahkemeler buna bir anlam veremez" demişti.

Büyükelçinin bu sözlerine ilk tepki AKPi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'den gelmişti. Bir televizyon kanalına konuşan Çelik, büyükelçiyi 'haddini bilmemekle' suçlamıştı.

Öte yandan Ricciardone, dün Dışişleri Bakanlığı'nda Müsteşar Feridun Sinirlioğlu ile biraraya geldi. Yaklaşık 2.5 saat süren görüşmede Ricciardone'ye, açıklamalarından duyulan rahatsızlığın iletildiği ve büyükelçiden benzer açıklamaların tekrarlanmamasının istendiği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.