1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ulusal Ve Yerel Medya Temsilcileri İslam Bilim Tarihi Müzesi’ni Gezdi
ABD: AKP Yüzde 38 OY ALIR

ABD: AKP Yüzde 38 OY ALIR

Beyaz Saray üst düzey yetkilisine göre AKP artık mağdur değil, oy oranı doyuma ulaştı ve yüzde 38'lerde...

A+A-

Beyaz Saray üst düzey yetkilisine göre AKP artık mağdur değil, oy oranı doyuma ulaştı ve yüzde 38’lerde...

Türkiye’ye PKK ile mücadelesinde o kadar kaynak ayırmamıza rağmen AKP hükümetinin bakanlarından hiç yardımcı olmadığımız yolundaki sözleri işitmek en hafifinden söylemek gerekirse çok tuhaf.”

Bu sözler Beyaz Saray’dan üst düzey bir görevliye ait. Besbelli Cemil Çiçek’in PKK ile mücadelede ABD’den yeterli destek alınmadığı sözleri üzerine Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun onu destekler biçimdeki konuşmaları Obama yönetimini rahatsız etmiş.

Cumhuriyet'ten Leyla Tavşanoğlu'nuın haberine göre, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Frank Ricciardone’nin “Bu söylenenler efsane, yalan. Biz bütün gücümüzle Türkiye’ye terörle mücadelesinde destek veriyoruz” tepkisini göstermesi ise muhatabım tarafından, “Büyükelçimiz Ankara’da görevini yapıyor” olarak yorumlanıyor. Tam da Beyaz Saray’ın karşısındaki Washington Otel’de yaptığımız görüşmede, üst düzey ABD’li yetkili 1 Mart tezkeresiyle birlikte ciddi krize giren ikili ilişkilerin bugününü şöyle değerlendiriyor:

‘Artık mağdur değiller’

“2003’e kıyasla ilişkiler daha iyi. Ancak Başbakan Erdoğan artık eskisi gibi davranmıyor. Deyim yerindeyse kendine güveni çok büyük boyutlara ulaşmış görünüyor. Önünüzde bir genel seçim var. Bu seçimler 2002 ve 2007 seçimlerinden çok daha farklı. Çünkü Başbakan Erdoğan ve AKP 2002 ve 2007 seçimlerine kendilerinin sürekli mağdur edildiği söylemiyle girmişti. Ama artık mağdur değiller. Türkiye’de bütün kurumları kontrolleri altına aldıklarına göre hâlâ nasıl mağdur olduklarını iddia edebilirler? O nedenle 12 Haziran seçimleri eskilerden çok daha farklı olacak.” Muhatabıma 12 Haziran seçimleri sonuçları konusunda bir tahminde bulunup bulunmayacağını soruyorum.

‘MHP barajı geçer’

İşte aldığım yanıt: “Öncelikle, AKP, hedefi olan 367 milletvekili çıkaramayacak gibi görünüyor. Çünkü AKP’nin oy oranı doyuma ulaştı. Alabilecekleri tavan oran 2009 yerel yönetim seçimlerindeki yüzde 38’dir. Yine birinci parti çıkacaklarını tahmin ediyorum. Buna karşılık CHP giderek yükselişte görünüyor. Şu anda yüzde 25-30 bandında olduklarını tahmin ediyorum. Ama seçimler yaklaştıkça bu oran daha netleşecektir. CHP’nin yeni liderliği iyi işler yapıyor. Washington’a gelen parti heyeti de burada bir hayli sempati topladı. Öte yandan MHP’nin de bir baraj sorunu olduğunu düşünmüyorum.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.