1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çemişgezek Tağar Vadisi’nde Vaşak
Aba Güreşi Finalleri YAPILDI

Aba Güreşi Finalleri YAPILDI

Türkiye'de ilk defa, Antakya Belediyesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay Aba Güreşi Tanıtma ve Yaşatma Derneği işbirliği ile 'Aba Güreşi Cumhuriyet Kupası İller Şam

A+A-
Türkiye'de ilk defa, Antakya Belediyesi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay Aba Güreşi Tanıtma ve Yaşatma Derneği işbirliği ile 'Aba Güreşi Cumhuriyet Kupası İller Şampiyonası' Hatay'ın Merkez İlçesi Antakya'da yapıldı.
 
19 ilin katılımıyla Antakya Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleşen şampiyonayı, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Türkiye Milli Olimpian Derneği Eşbaşkanı ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi Prof. Dr. İbrahim Öztek ve binlerce sporsever izledi.
 
Aba güreşini, gelecek yıllarda dünyaya açılması için çaba sarf eden, kendisi de eski bir Aba Güreşçisi olan Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ile Türkiye Milli Olimpian Derneği Eşbaşkanı ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi Prof. Dr. İbrahim Öztek, Aba güreşinin 5 bin yıllık bir Türk kültürü olduğunu söylediler.
 
Öztek, "Aba güreşlerinde Hatay'ın ciddi bir potansiyeli var; bu sporu hapsedildiği bu coğrafyadan dünyaya yayacağız" dedi.
 
Türk kültüründe 5 bin yıllık mazisi ve Hatay'ın ciddi bir potansiyeli olan Aba güreşlerinin, Rusya tarafından sahiplendiğine değinen Öztek, Yunanistan'ın, Gaziantep baklavasına sahip çıkması gibi, Rusya'nın da Hatay'ın Aba güreşine sahip çıktığını belirterek, "Dünya Aba Güreşi Federasyonu veya Dünya Geleneksel Spor Dalları Federasyonu adı altında federasyon kurmayı planlıyoruz. Aba Güreşi konusunda uluslararası altyapıyı oluşturacağız. Bu düzenlemelerden sonra, dünya şampiyonası düzenlemeyi hedefliyoruz. Amacımız aba güreşlerini tüm dünyaya yaymak. Bu sporu, hapsedildiği bu coğrafyadan dünyaya yayacağız" diye konuştu.
 
Öztek, aba güreşi konusunda, bir dünya kupası veya uluslararası Avrasya turnuvası gibi büyük turnuvalar yapacaklarını, bu büyük potansiyeli, buradaki geleneksel yapıyı bozmadan, Türkiye ve dünya şampiyonalarına taşımayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.