1. HABERLER

  2. Zeki Karabayır Doktor B.K. 'yi SUÇLADI
AB'nin Yeni Yunanistan'ı MACARİSTAN

AB'nin Yeni Yunanistan'ı MACARİSTAN

Avrupa'nın borç krizi doğuya kayıyor. Macaristan'da hükümet değişimiyle, tıpkı Yunanistan'da olduğu gibi, bütçe açığının bilinenden ve açıklanandan çok daha yüksek olduğu ortaya ç

A+A-
Avrupa'nın borç krizi doğuya kayıyor. Macaristan'da hükümet değişimiyle, tıpkı Yunanistan'da olduğu gibi, bütçe açığının bilinenden ve açıklanandan çok daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
    
Avrupa'daki borç krizinin etkileri Macaristan'a da yansıdı. Macaristan'da yeni hükümet, bütçe açığı/milli gelir oranının bu yıl IMF ve AB ile varılan anlaşma çerçevesinde hedeflenen yüzde 3.8'in çok üzerinde olacağını açıkladı.
Hükümetten üst düzey bir yetkili, bütçe açığının bu yıl yüzde 7 ila 7.5 olacağını belirtti. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Avrupa Komisyonu, Macaristan'dan bütçe açığını bir an önce kısmasını istedi.
Macaristan'da bütçe açığının gerçek düzeyinin ortaya çıkış şekli, Yunanistan'dakine benziyor. Yunanistan'da da, yeni hükümet göreve gelir gelmez, bütçe açığının bilinenden çok daha yüksek olduğunu ortaya çıkarmıştı.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın sözcüsü bütçe raporunun açıklanmasının ardından hükümetin 72 saat içerisinde ekonomik eylem planı sunacağını ve bu planın köklü reformlarla vergi indirimleri içereceğini söyledi.
Başbakan Orban'ın sözcüsü Peter Szijjarto TV2 televizyonunda yaptığı açıklamada, "Ülke ekonomisinin gerçek durumunu yansıtan rakamların açıklanmasının ardından, 72 saat içerisinde ekonomik eylem planının masada olması gerekiyor" dedi.
Bütçedeki durumun önceki hükümetin ortaya koyduğundan çok daha kötü olduğunu tekrarlayan Szijjarto, kirli çamaşırların ardı ardına ortaya dökülmeye başladığı ifadesini kullandı.
YUNANİSTAN GİBİ KURTULMASI ÇOK ZOR
Macaristan Başbakanlık sözcüsü, bir iktidar partisi yetkilisi tarafından  yapılan ve ülkenin Yunanistan benzeri bir durumdan kurtulmasının çok zor olduğu yönündeki açıklamanın abartılı  olmadığını söyledi.
Haber portalı napi.hu'da yer alan bir haberde iktidardaki Fidesz partisinin başkan yardımcısının dün kamu maliyesinde durumun beklenenden daha kötü olduğunu ve Yunanistan tarzı bir borç krizinden kurtulma şansının çok zayıf olduğunu söylediği belirtilmişti.
Uluslararası Para Fonu'nun Macaristan temsilcisi Iryna Ivaschenko da dün bir açıklama yaparak IMF Macaristan masası şefinin hükümetle resmi olmayan görüşmelerde bulunmak için birkaç gün içinde Budapeşte'ye geleceğini söyledi.
BORSALARDA KAYIP
Macaristan ekonomisine ilişkin endişeler, Fransa Başbakanı'nın açıklamaları ve Societe Generale'e ilişkin piyasa söylentilerin küresel piyasalarda yarattığı ani kayıplar ve paritedeki düşüşün ardından İMKB'de de kayıplar yaşanıyor.
Avrupa borsalarında yüzde 2'nin üzerinde kayıplar gözlenirken, İMKB haftayı yüzde 1.4 düşüşle tamamladı. İMKB 100 Endeksi 794 puan kayıpla 54 bin 612 puana geriledi.
İş Yatırım Araştırma Müdürü Emre Sezan, İMKB'nin Macaristan ekonomisine ilişkin endişeler, Societe Generale'de hisselerindeki düşüş ve Avrupa'dan gelen olumsuz haberlerle eksiye döndüğünü söyledi.
DOLAR 1,60'A DAYANDI
Bankalararası piyasada en iyi dolar alış kotasyonları 1,5970 TL'yi görürken faiz işlem bazında yüzde 8.89 seviyesini test etti. Dolar TL güne 1.58'li faiz ise yüzde 8.75'li seviyelerde güne başlamıştı.
Sezan, "Macaristan'la ilgili haberlerle endeks düşüşe geçti. CDS oranlarında da çok ciddi artış oldu. Ayrıca Societe Generale'de bir düşüş var. Endeksteki kayıp dışarıdan gelen haberlerle alakalı. Avrupa piyasalarının bozulması da bizi olumsuz etkiledi. Zaten piyasalar genelde çok kırılgan" dedi.
EURO DARBE YEDİ
Euro, Fransa Başbakanı Francois Fillon'un Euro/dolar paritesine baktığında sadece iyi haber gördüğü şeklindeki açıklamasının ardından dolar karşısında değer kaybederek dört yılın yeni düşük seviyesini gördü. Dolar karşısında kayıplarını artıran Euro, 1,1990 ile Nisan 2006'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.