AB'de Boşanmak KOLAYLAŞACAK

AB'de Boşanmak KOLAYLAŞACAK

Avrupa Birliği ülkeleri zaman zaman tam bir kördüğüme dönüşebilen farklı üye ülkelerin vatandaşları arasındaki boşanma işlemlerini kolaylaştırıyor.

A+A-
Avrupa Birliği ülkeleri zaman zaman tam bir kördüğüme dönüşebilen farklı üye ülkelerin vatandaşları arasındaki boşanma işlemlerini kolaylaştırıyor.
 
Bir Alman bir Fransız’ı sever, onunla İtalya'da evlenir, İspanya'da yaşar ve Hollanda'da boşanmaya karar verirse ne olur? AB bu gibi içinden bir türlü çıkılamayan çok bilinmeyenli denklemleri sona erdirmek için yeni bir düzenlemeye imza attı.
Düzenleme şimdilik sadece 14 AB üyesi ülke için geçerli olacak. 2012 yılında yürürlüğe girmesi hedeflenen düzenleme, AB sınırları içinde her yıl boşanan yaklaşık 140 bin çifti yakından ilgilendiriyor. Düzenleme aynı uyruğa sahip ve yurtdışında yaşayan eşleri de kapsıyor.
Yeni düzenlemeye göre iki farklı seçenek sunulacak. İlk seçenek tarafların hangi ülkenin yasalarına göre boşanacakları konusunda ortak karara varması halinde geçerli olacak. Bu durumda eşlerden birinin vatandaşlığına sahip olduğu ya da her ikisinin de yaşadığı ülke arasında seçim yapılabilecek.
Anlaşmaya varılamaması halindeyse tarafların yaşadığı ya da en son birlikte yaşadıkları ülkenin yasal düzenlemeleri geçerli olacak. Düzenleme bu ay içersinde Avrupa Parlamentosu'nda görüşülecek.
"GÜÇSÜZ TARAF KORUNACAK"
Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger düzenlemeyle ilgili olarak, "Artık her iki tarafın da boşanmanın faturasını paylaşacağı farklı seçeneklere sahibiz" şeklinde konuştu. AB’nin Adalet ve Temel Haklardan sorumlu Komisyon Üyesi Viviane Reding yeni düzenlemenin daha az gerginlik yaşanmasına ve güçsüz konumdaki tarafın daha iyi bir şekilde korunmasına yardımcı olacağını kaydetti.   Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: 
Reding düzenleme öncesinde boşanma işlemlerinin nasıl gerçekleştiği hakkında şu bilgileri verdi: “Biz, çiftler arasında zayıf konumda olanı adil olmayan ve bu kişiyi mağdur durumda bırakacak uygulamalardan korumak zorundayız. Şu anda ne olduğunu biliyor musunuz? Seyahat ve yüksek avukat masraflarını karşılayabilecek durumda olan çiftlerden biri, doğrudan en avantajlı sonucu alabileceği ülkenin mahkemesine başvuruyor.”  
ALMANYA'YI YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR
Alman Sosyal Demokrat Partisi Avrupa milletvekili Evelyne Gebhardt, birçok kişinin nasıl mağdur olduğuna örnek oluşturacak bir olayı şöyle anlattı: “Polonyalı bir kadınla evli olup yıllardır İsveç’te yaşayan bir Polonyalı, eşinin haberi olmadan, bu ülkede boşanma davası açıyor. Ve kadın çocukları ile birlikte Polonya’da tek başına kalıyor. İşte bu, kabul edilmesi mümkün olmayan bir durum.”
Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, Almanya'da farklı uluslardan yaklaşık 2 milyon 400 bin evli çiftin bulunduğuna dikkat çekerek, düzenlemenin bu nedenle Almanya'yı yakından ilgilendirdiğini kaydetti. Adalet Bakanı aynı zamanda "Diğer birçok ülkenin de şimdi düzenlemeyi kabul edeceklerini düşünüyorum" şeklinde konuştu.
AB Bakanlar Konseyi geçtiğimiz Temmuz ayında farklı uyruktan vatandaşların boşanması sırasında yaşanan sorunların üstesinden gelebilmek için sıkı bir işbirliği içerisinde olma kararı almıştı. Tüm AB'yi kapsayacak bir düzenleme dört yıldan bu yana İsveç'in itirazı nedeniyle hayata geçirilemiyordu. İsveç diğer üye ülkelere oranla çok daha serbest olan boşanma hukukunu sertleştirmek istemiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.