1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yağmura Aldırış Etmeden Deniz Keyfi Yaptılar
7 Bin Çocuk Cinsel İstismara UĞRUYOR

7 Bin Çocuk Cinsel İstismara UĞRUYOR

Hekimlerin ve sosyal hizmet uzmanlarının oluşturduğu 'Çocuk İstismarı Komisyonu', Türkiye'de yılda 7 bin çocuğun cinsel ve fiziksel istismara uğradığını, istismarın genelde amca, dayı, kuzen gibi en y

A+A-

Hekimlerin ve sosyal hizmet uzmanlarının oluşturduğu 'Çocuk İstismarı Komisyonu', Türkiye'de yılda 7 bin çocuğun cinsel ve fiziksel istismara uğradığını, istismarın genelde amca, dayı, kuzen gibi en yakın insanlardan geldiğini tespit etti.

Ailelerin büyük çoğunluğunun bu istismarların farkına varmadığını belirten uzmanlar uyarıyor: Çocuklarınıza kulak verin, çığlıklarını dinleyin.

İzmir'deki komisyonun üyelerinden Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi Sosyal Hizmet Uzmanı Arda Tomba ulaştıkları bilgileri anlattı.

Sadece Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde, adli vakalar hariç, toplam 140 'çocuk istismarı' vakası tespit edildiğini belirten Tomba, Türkiye genelinde bu rakamın yılda 7 bine ulaştığını belirtti. Ancak fark edilmeyenler ile fark edilse bile gizlenenler de dikkate alındığında ortaya bir dehşet tablosu çıkıyor.

'YAKIN'DAKİ TEHLİKE
Akşam'ın haberine göre istismarların geneli çocuğa en yakın kişilerden geliyor. Başvurulan vakalar arasında amca, dayı çocuğu istismarına uğrayan kız çocuğu sayısı çok fazla. Bunun yanı sıra ensest vakalarına da sıkça rastlanıyor. Bu gibi vahim durumlar fark edilmezse, çocuk hayatının ilerleyen dönemlerinde çok ciddi problemlerle karşılaştığı belirtiliyor.

Verilere göre eğitim seviyesi yüksek, ekonomik durumu iyi olan ailelerde de, yoksul ve cahillerde de bu vakalara sıkça rastlandığını belirten uzmanlar, 'Çünkü çocuk istismarı bir ruhsal bozukluk, sapkınlık olarak tanımlanıyor. Bu sapkınlığı en kültürlüsünden en cahiline tüm insanlarda görmek maalesef mümkün' diyor.

Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi'ne başvuran vakaların yüzde 45'inin fiziksel, yüzde 40'ının cinsel, yüzde 10'unun ihmal, yüzde 5'inin duygusal istismar ile karşılaşıyor. Gelen çocukların büyük bir kısmı 12-13 yaş altında. İstismar çoğunlukla aileler tarafından değil, uzmanlar tarafından fark ediliyor. Bazen durum çocukların şehir değiştirmelerini gerektirecek kadar vahim oluyor.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Komisyon üyesi Sosyal Hizmet Uzmanı Arda Tomba, çocuk istismarında durumun erken fark edilmesinin vahim sonuçların doğmasını bir nebze olsun azaltabildiğini belirterek aileleri şöyle uyarıyor: Çocuğunuzun istismara uğradığını anlayabilmek için, davranışlarına dikkat etmelisiniz. Aslında her çocuk yaşadıklarının sinyallerini farklı şekillerde verir. Ani davranış bozuklukları, hareketlerinde keskin farklılıklar, altını ıslatması, aşırı korku, uyku ve yeme bozuklukları aileyi harekete geçirmesi gereken önemli sinyaller.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.