1. HABERLER

  2. 'Sanatçı'larla Demokratik AÇILIM
'Sanatçı'larla Demokratik AÇILIM

'Sanatçı'larla Demokratik AÇILIM

Başbakan Erdoğan, kahvaltıda bir araya geldiği sanatçılarla Demokratik Açılım'ı konuştu.

A+A-
Başbakan Erdoğan, kahvaltıda bir araya geldiği sanatçılarla Demokratik Açılım'ı konuştu. Erdoğan, sanatçılara “Elinizi taşın altına koyun” diye seslendi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "demokratik açılım"ı konuşmak için çok sayıda sanatçıyla bir araya geldi. Kürtçe müzik önündeki engelleri ve Kürt sanatçılar üzerindeki baskıları görmeyen Başbakan, "Doğuştan kazanılmış en insani hakları kısmak, kısıtlamak, yok saymak, şarkılarını yasaklamak, türkülerini sansürlemek, sanatçıları eserlerinden, düşüncelerinden dolayı mahkum etmek, demokrasi ve insan haklarıyla örtüşür mü?'' dedi.
Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde sanatçılarla bir araya gelen Erdoğan, sanatçıların toplumun aynası olduğunu söyledi. En temel insani hakların kısıtlanmasının insan hakları ile örtüşmediğini belirten Erdoğan, "Bu kadar güzel şarkıları, türküleri, bu kadar yürekli sanatçıları bulunan bir ülkede insanın insana farklı bir gözle bakabilmesi mümkün mü? İnsanları sınıflara ayırmak, kategorize etmek, rengiyle, diliyle, inancıyla, etnik kökeniyle farklılaştırmak bizim kültür medeniyetimize sığar mı? Doğuştan kazanılmış en insani hakları kısmak, kısıtlamak, yok saymak, şarkılarını yasaklamak, türkülerini sansürlemek, sanatçıları eserlerinden, düşüncelerinden dolayı mahkum etmek, demokrasi ve insan haklarıyla örtüşür mü?'' diye konuştu. Erdoğan, açılımı ise yine "Milli birlik projesi" olarak tanımladı.

'SANATÇI İLE TOPLUM ARASINDA GÖRÜNMEZ BİR BAĞ VAR'
"Bugün burada bulunan siz değerli sanatçılarımız ürettiğiniz son derece kıymetli eserlere zaten duygularınızı tarihe kayıt düşecek şekilde ortaya koydunuz ve koymaya da devam ediyorsunuz" diyen Erdoğan, "Bu topraklarda söz, ezgiyle ve duyguyla kaynaştığı zaman bin yılların ötesine ulaşacak bir kudrete de kavuşur. Sanat eseri sanatçının nefes alıp verdiği toprakların rengiyle, kokusuyla, diliyle ve elbette ki duygusuyla yoğrulmuştur. Sanatçı, bir açıdan da başkalarının diyemediklerini, söyleyemediklerini, izah ve tarif edemediklerini duygularıyla anlatabilen kişidir. Sanatçı, insanların kavrayışından çok gönlüne hitap edendir. Sözünü de ezgisini de gönülden söyler. İşte onun içindir ki sanatçı ile ait olduğu toplum arasında görünmez bir bağ vardır" dedi.
Sanatçıların siyasetin ve sokağın günlük diliyle yetinmeyeceğini belirten Erdoğan, "Bir sanatçının yüreğinden dökülen tek bir dize, yaşanmış olanları ve yaşananları başka söze mahal bırakmayacak derecede izah etme gücüne sahiptir. İşte onun için buna 'sanatçı duyarlılığı' diyorum. İşte onun için sanatçılarımız bir adım öne çıksın istiyorum, istiyoruz. İşte onun için 'sanatçılarımız engin yürekleriyle ülkemizin meselelerine el atsın, elini taşın altına koysun' diyorum. Bunu arzuluyor, bunu diliyorum. Zira, sizin türkü ve şarkılarınız sağır duvarları aşacak güce sahip" şeklinde konuştu.
'ŞİWAN PERVER İLE NEŞAT ERTAŞ BİRBİRİNİ ÇOK İYİ ANLIYOR"
Erdoğan, ''Bazı insanlar birbirine karşı sağır kesilmiş olabilir. Kitleler, birbirlerine ön yargılarla yüklenmiş olabilir, etnik kökenler, değerler, inançlar arasına yapay bariyerler inşa edilmiş olabilir. Bir kısım siyasetçiler, ikbal kaygısı içinde duyarlılıklarını yitirmiş olabilir, ama ben inanıyorum ki ne kurşun sesleri ne de politik nutuklar, sizin ezgilerinizi bastırmaya ve onlara sınır çizmeye yetecektir. Tarih boyunca da yetmemiştir" diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ben birbirlerini tanımasalar, belki hiç karşılaşmamış olsalar da Neşat Ertaş'ın Şivan Perver'i, Şivan Perver'in de Neşat Ertaş'ı çok iyi anladığına inanıyorum. Çünkü her ikisi de yürekleriyle, gönülleriyle konuşuyorlar. Her ikisi de ezgilerine bu toplumun kokusunu katıyorlar. Bir annenin çığlığını, feryadını da en derinden hissedecek olan sizlersiniz. Bir annenin acısını en iyi anlayacak olan sizlersiniz. Her nerede olursa olsun vurulup yere düşen bir gencin sızısını annesiyle aynı anda yüreğinde duyacak olan sizlersiniz. Bugüne kadar ezgilerinizle kardeşliğimizi pekiştirdiniz, şimdi de yüreğinizi ortaya koyarak bu ülkenin daha aydınlık yarınlara kavuşmasını sağlayacak olan yine sizlersiniz."
Başbakan Erdoğan, milli birliği ve kardeşliği daha da pekiştirmek, mevcut sorunları çözüm yoluna koymak için yola çıktıklarını savundu. Erdoğan tek bir vatandaşın bile kendisini ötelenmiş ve dışlanmış hissetmesini istemediklerini ileri sürdü. Her şeyin başının hak, hukuk, demokrasi, insanca yaşam imkanlarına sahip olmak olduğunu ifade eden Erdoğan, ''Hak ve özgürlük olmazsa, hukuk ve adalet olmaz. Hukuk olmazsa demokrasi olmaz. Demokrasi ve hukuk gelişmeden ekonomi gelişmez'' dedi.
DOLMABAHÇE'DEKİ BAŞBAKANLIK ÇALIŞMA OFİSİ'NDE BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN SANATÇILARLA YAPTIĞI TOPLANTI SONA ERDİ.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sanatçılarla yaptığı toplantı sona erdi. Toplantı çıkışında konuşan Aynur Doğan, tartışmaları yetersiz bulduğunu belirtirken, Kardeş Türküler'den Feray Öney de yasal değişikler konusunda Başbakan'a mektup ilettiklerini söyledi.
Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde Başbakan Erdoğan'ın sanatçılarla yaptığı toplantı sona erdi. Toplantıya katılan Aynur Doğan ve Kardeş Türküler'den Feray Öney toplantıya ilişkin konuştu.
Toplantıyı yetersiz bulduğunu dile getiren Doğan, "Türkiye'nin genel bir sorunu var. Farklılıklar, Kürt sorunu. Kürt müzisyenleri, sanatçıları ve çocukların durumuna değinildi. Sanatçılar daha çok bireysel konulara değindi. Türkiye'de sanatçıların toplum gerçeklerinden biraz daha haberdar olması lazım" dedi.
'Demokratik açılım' konusunda sanatçıların ön ayak olmasının istendiğini belirten Doğan, "Biraz daha bilmek gerekiyor. Türkiye'de Kürtlerin yaşadığı sorunlarla yüzleşmek ve bunun farkına varmak gerekiyor. Bana göre güzel ve olumlu bir gelişme, çünkü değişime en çok bu ülkedeki sanatçıların ön ayak olması lazım. Bu nedenle de buna duyarlı olarak vicdanlarını ortaya koymaları gerekiyor. Bu anlamda pozitif şeyler var, ama bunun ilerlemesi ve devam etmesi gerekiyor" dedi. 37338
ÖNEY MEKTUP İLETTİ
Kardeş Türküler'den Feryal Öney de toplantıyı olumlu bulduğunu belirterek, "Tahmin ettiğimden çok daha politik geçti, sanatçılar birçok başlıktaki taleplerini aktardı. Biz toptan karşı çıkmıyoruz. Sorunun çözümüne ilişkin elimizi uzatıyoruz" dedi. Öney, Başbakan'a temel hak ve özgürlükler konusunda, çocukların durumuna ilişkin mektup ilettiklerini söyledi.

ARİF SAĞ: TEKEL İŞÇİLERİNİN SORUNUNU İLETTİM
Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arif Sağ ise, umudunun Türkiye'de demokrasinin hayat bulması olduğunu söyledi. Sağ, TEKEL işçilerinin sorunlarını Başbakan'a ilettiklerini söyledi.
Hakan Peker ise "Son dönemde Kürt açılımı ile başlayan ve sonrasında demokratik açılım süreci olarak devam eden süreçte demokratik hak ve özgürlüklerin bu ülkedeki her bireyin Kürdü, Lazı Çerkes'i herkes için istememek mümkün değil" dedi.
Artık cenaze görmek istemediklerini söyleyen Safiye Soyman da, Kürt, Çerkez, Ermeni olsun ayrım yapmadıklarını ve yapmayacaklarını söyledi. Soyman Başbakan'a korsan müzik ve vize sorununa dair sıkıntılarını aktardıkları ifade etti.
Sinan Özer de cumhuriyet tarihinde ikinci kez sanatçıların dinlendiğini belirterek "Bu bir gemi, gemi su alırsa hepimiz batarız" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.