1. HABERLER

  2. Dünya Sulak Alanlar Günü Kutlanacak
'Referandum'un İçeriğini BİLEN YOK!

'Referandum'un İçeriğini BİLEN YOK!

Av. onur Gündoğdu, AKP'nin 12 Eylül'de halkın önüne getireceği kritik Anayasa Değişiklik Paketi'nin hukuksal boyutunu değerlendirdi.

A+A-
Av. Onur Gündoğdu, AKP'nin 12 Eylül'de halkın önüne getireceği kritik Anayasa Değişiklik Paketi'nin hukuksal boyutunu değerlendirdi.
Av. Onur Gündoğdu, “Türkiye’de farklı bir referandum olsaydı şaşırırdım.” diyerek, bunun AKP’yi sevenler ve sevmeyenler eyleminden farksız olacağını savundu.
Av. Onur Gündoğdu, "Ben 10 yıllık Avukatım. Siyasetle, politikayla da ilgiliyim, seviyorum, meraklıyım da. Neyi oylayacağız bunu tam olarak bende bilmiyorum. Benim komşularım da, arkadaşlarım da, ailem de bilmiyor. Benim bildiğim ve gözlemlediğim kadarıyla, sadece AKP’yi sevenler “evet”, sevmeyenler “hayır” diyecek. Fakat bu, bir devletin işleyişi için, kişilerin hak ve özgürlükleriyle, Devletin kişiler üzerindeki egemenlik alanlarının sınırlarını belirleyecek son derece ciddi ve siyasi olarak bir kişinin tamamıyla özgürlük alanını belirleyecek ciddiyette bir konudur. Anayasalar her zaman kısadır, özdür fakat bir devleti sınırlar, kişi özgürlük alanını belirler. Bu derece ciddi bir konuda insanların AKP’yi sevenler “evet”, sevmeyenler “hayır” şeklinde yönlendirilmesi, bunu bir parti oylamasına dönüştürmesi bence doğru değil. 1982 Anayasası yapılırken dünya hukuk tarihine bir ayıp olarak geçmişti. Çünkü; insanlara “eski anarşi dönemini istiyor musunuz, istemiyor musunuz?” şeklinde bir seçim getirilmişti. “Anarşi dönemini isteyenler hayır desin, yeni sistemi isteyenler, darbeyi isteyenler evet desin” şeklinde olmuştu. Kimse bilgilendirilmemişti. Sendikalar bu konuyla ilgili yorumlar yapmamıştı. Bilim adamları bu konuda hukuksal açıklamalar getirmemişti. Siyasiler kendilerini ifade edememişti. Zaten değiştirilecek Anayasa bu ayıpla kurulan Anayasa. Böyle bir ayıpla kurulan ve halkın neyi oyladığını bilmeden tercih ettiği Anayasa ile ilgili değişiklikte yine aynı evrensel yanlış yapılıyor.” dedi.
Bunun dünyanın her yerinde aynı yanlış olduğunu da vurgulayan Gündoğdu, “Bu, dünyadaki bütün hukukçular açısından kötüdür, olumsuzdur. Neden siz Anayasa gibi ciddi bir müesseseyi oluştururken veya onu değiştirirken bir kelimede deve yükü anlam taşıyan bir metni değiştirirken insanlara bunun neden doğru veya neden yanlış olduğunu anlatmak zorundasınız.” diye konuştu.
“Birinci hükümlülük iktidarındır” diyen Gündoğdu, “İkinci hükümlülük muhalefet partilerinin ve daha sonrasında sendikalardır, sivil toplum örgütlerinindir, aydınlarındır, yazarlarındır vs. Fakat hiç kimse hangi madde hangi anlama geliyor, neden “evet” neden “hayır” diye tek kelime açıklama yapmıyor. Madde metinler verilmiş olabilir. İnternete girersiniz bulursunuz şu madde bu madde değişecek diye. Anayasa öyle bir sistemdir ki, bir kelimede deve yükü imkanı olur. Tek bir madde 10 cümleden oluşur veya bir cümleden oluşur fakat o insanların özgürlük alanı gibi ciddi bir konuyu karman çorman edecek bir şekilde ciddiyettedir ve önemdedir. Böyle bir durumda ben “evet” ya da “hayır” neye göre derim, AKP’yi sevip sevmediğime göre. Hangi siyasi parti “evet” diyor. Ben hangi siyasi partinin taraftarıyım veya dünya görüşüm ne? Halk bu tercihe getirildi.” şeklinde konuştu.
1982 Anayasasına da değinen Av. Onur Gündoğdu, şunları söyledi: “1982 anayasasının bizzat kendisinin uygulamaya geçirilmesindeki, referandumdaki eksiklik şimdi o Anayasanın bazı maddelerindeki değişiklikler tekrarlanmıştır. Halkı bilinçlendirmeden, halka bu konuda gereken bilgi verilemeden olmaz. Bu da kimsenin işine gelmiyor. Anladığım kadarıyla sadece bir partili olup olmayanlar hakkında bir tercihe götürülüyor. Sevenler veya sevmeyenler kırmızı versin gibi. Türkiye’deki genel siyasi geleneğin ve siyasi bir kültürün devamıdır. Türkiye’de farklı bir referandum olsaydı şaşırırdım.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.