1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ehliyeti Olanlara 'Yenileme' Uyarısı… Cezası 12 bin Lira!
31 Yıl Sonra Darbeye Karşı Kadıköyde

31 Yıl Sonra Darbeye Karşı Kadıköy'de

12 Eylül 1980 askeri darbesi, 31. yıldönümünde Kadıköy'de düzenlenen mitingle protesto edildi.

A+A-

12 Eylül askeri darbesi, 31. yıldönümünde Kadıköy'de yapılan mitingle protesto edilirken, mitingin ana teması 12 Eylül zihniyetinin AKP ile aynen devam ettiği oldu.

12 Eylül 1980 askeri darbesi, 31. yıldönümünde Kadıköy'de düzenlenen mitingle protesto edildi. Saat 12'den itibaren arama noktalarından geçerek Nautilus önünde toplanmaya başlayan gruplar, 13'te Kadıköy'e doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüşe 78'liler Girişimi, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Emek Partisi (EMEP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Kaldıraç, Toplumsal Özgürlük Platformu, Dev-Lis, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri (ADAM) Platformu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği (UİD-Der), Genç Aleviler hareketi, İlerici gençlik derneği (İGD), Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği ve Toplumsal Özgürlük Platformu katıldı.

Türkiye'nin sol tarihi anıldı

"Kenan Evren adalete teslim ol", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Yaşasın devrimci dayanışma", "Zindanlar yıkılsın, tutsaklara özgürlük", "Gün gelecek devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek", "İmamın ordusu öğretmenin katili", "Fatsa'dan Hopa'ya mücadele sürüyor" sloganlarıyla yürüyen grup, Kadıköy'de arama noktalarından geçtikten sonra miting alanına alındı.

12 Eylül döneminde hayatını kaybedenler için gerçekleştirilen bir dakikalık saygı duruşunun ardından Mustafa Suphi, Behice Boran, Ruhi Su, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Saffet Alp, İbrahim Kaypakkaya, Metin Lokumcu, Musa Anter, Hrant Dink, Erdal Eren, Hıdır Aslan, Kenan Budak, Turan Dursun, Kemal Türkler ve daha pek çok kaybedilen kişinin adı okundu.

Yeşildere: Darbeciler yargılanmalı

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere miting açılış konuşmasında 31 yıldır darbeyle yaşanmasını siyasilerin ayıbı olarak değerlendirdi; 12 Eylül ile hesaplaşılmadığı sürece darbenin izlerinin de silinemeyeceğini söyledi.

"12 Eylül'ün yasakçı kurumları kalkmadan uzlaşmacı bir anayasa yapılamaz. Darbeciler, insanlık suçu işleyen askerler ve sivil uzantıları yargılanmalıdır."

Can: AKP ile hesaplaşılmadan...

78'liler Girişimi sözcüsü Celalettin Can da konuşmasında Tahsin Şahinkaya ve Kenan Evren'in 12 eylül darbesiyle ilgili ifadelerinin göstermelik sorularla alındığını hatırlattı.

''12 Eylül tüm kurumlarıyla sürüyor. Askeri vesayet etkisinin Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) üzerinden kalkması, toplum üzerinden de kalktığı anlamına gelmez.

''12 Eylül, yasama, yürütme ve yargı sistemiyle, Cumhurbaşkanı'nın olağanüstü yetkileriyle, seçim yasasıyla, Terörle Mücadele Kanunu'yla (TMK), Milli Güvenlik Kurulu'yla (MGK) ve özel yetkili mahkemelerle aynen devam ediyor. AKP ile hesaplaşılmadan özgürlükler gelmez.''

Önder: Ha 12 Eylül ha AKP

BDP İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder de konuşmasında 12 Eylül döneminde ''tek tip insana heves ediliyordu, bugün de. AKP'liler ağızlarını açtıklarında teklemekten başka bir şey yapamıyor" dedi, TMK'yi ''garabet'' olarak değerlendirdi.

''Bugün halay çektiğinizde, slogan attığınızda kendinizi bu maddenin içinde bulabiliyorsunuz. AKP ülkenin tüm dağlarını, tepelerini, derelerini, hayvanlarını, çiçeklerini tekelci sermayeye peşkeş çekiyor.''

Tüzel: Sadece darbeciler yetmez

Emek, demokrasi, Özgürlük Bloku vekillerinden Levent Tüzel, 12 Eylül'ün hak ve özgürlük mücadelesi verenlere karşı bir savaş ilanı olduğunu, bugün de bu savaşın AKP iktidarı tarafından sürdürüldüğünü söyledi.

''AKP 12 Eylül'ün çocuğudur. Sadece darbecilerin değil, 31 yıldır hak ve özgürlükleri engelleyen tüm yetkililerin yargılanması gerekir.''

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.