1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bidos Üyelerinin Bu Haftası Rotası Bozcaarmut Göleti Oldu
25 yıllık Cezaevi Spor Tesisi OLDU

25 yıllık Cezaevi Spor Tesisi OLDU

Digor'da 2007 yılında kapatılan 25 yıllık Digor Cezaevi, Çok Amaçlı Spor Salonu olarak hizmete sokuldu.

A+A-

Digor'da 2007 yılında kapatılan 25 yıllık Digor Cezaevi, Çok Amaçlı Spor Salonu olarak hizmete sokuldu.

KHA'dan Bedir Altunok'un haberine göre, Kars’ın Digor İlçesi’nde suç oranının düşmesi nedeniyle Adalet Bakanlığı tarafından 2007 yılında kapatılan 25 yıllık Digor Cezaevi, Kaymakamlık ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) destekli SODES projesi kapsamında Çok Amaçlı Spor Salonu olarak hizmete sokuldu. Açılışını Kars Valisi Ahmet Kara’nın yaptığı tesisler daire amirleri ve Digorlular tarafından büyük ilgi gördü.

Digor-Iğdır karayolu üzerinde 25 yıl Cezaevi olarak hizmet veren bina suç oranının düşmesi nedeniyle Adalet Bakanlığı tarafından kapatıldı. 2010 yılında Digor Kaymakamlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile kapatılan cezaevinin spor kompleksi olması planlaştırıldı. Gerekli projeler hazırlandı ve DPT destekli SODES Projesi hazırlandı. Bu proje kapsamında Cezaevi binasının yıkımına başlandı. 3 aylık bir çalışma sonrasında eski Cezaevi duvarları arasına Çok Amaçlı Spor Salonu inşası yapıldı. 2011 yılının Aralık ayında hizmete giren Çok Amaçlı Salon Digorlu gençlerin akınına uğradı. Bu süre içinde de Kaymakamlık futbol müsabakaları yapıldı ve kompleks içindeki halı sahada başarılı takımlara kupaları bile dağıtıldı.

Bugün de Kars Valisi Ahmet Kara, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Osman Uçar, Adalet Komisyonu Başkanı Tamer Keskin, İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Yağcı, Digor Kaymakamı Fatih Özdemir, BDP’li Digor Belediye Başkanı Kutay, AK Parti Kars İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu, BDP’li Kağızman Belediye Başkanı Mehmet Alkan, Kars Milli Eğitim Müdür yardımcısı Gökhan Altun, Digor Milli Eğitim Müdürü Duriye Kocabaş, daire amirleri İl Genel Meclis Başkanları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Eski Cezaevinden çevre duvarı ve tel örgülerin kaldığı, bazı odaların sporcular için duş kabini yapıldığı Çok Amaçlı Spor Salonu açılışına katılanlar bir yandan protokolü beklerken diğer yandan da eski Cezaevinin etrafını inceleyerek yerine yapılan spor tesislerinin hayırlı olması temennisinde bulundular. Çiçeklerle karşılanan Vali Ahmet Kara, karşılamaya gelenlerle tek tek tokalaştıktan sonra tesislerin hayırlı olmasını diledi. Sporun önemine değinen Vali Kara, özellikle de gençlerin spor yapmalarının çok önemli olduğunu vurgulayarak gençliğin nerede ve ne şekilde harcandığına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

Açılış töreni Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Kaymakam Fatih Özdemir, tesislerle ilgili bilgi verdi ve eskiden mahkumların olta attığı bu alanda artık gençlerin spor yapıyor olmasının sevindirici olduğunu söyledi. Bu tesislerin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Kaymakam Özdemir, tayininin çıkması nedeniyle de konuşması sırasında herkesten helallik istedi.

Yeni spor tesislerinde düzenlenen futbol turnuvalarında dereceye giren takımlara kupalarının verilmesinden sonra açılışa geçildi ve kurdele kesildi. Ardından da Vali Ahmet Kara başta olmak üzere daire amirleri sırasıyla penaltı atışları yaptılar.

BDP’li Digor Belediye Başkanı Muzaffer Kutay, Digor’da suç oranının düşmesi nedeniyle Cezaevinin kapatılması ve yıkılarak yerine Spor tesisi yapılmasının önemli bir gelime olduğunu belirterek, “Ben aynı zamanda da avukatım. Ve avukatlık döneminde bu cezaevine çok gidip geldim. O zamanlar tabi suç oranları vardı ve bizlerinde Cezaevinde işi oluyordu. Ama şimdi çok mutluyuz. İlçemizde suç oranı bir hayli düştü ve artık insanlarımız spor yapıyor, okuyor hatta çok önemli mercilere bile geliyorlar. Tüm emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Bizlerinde buranın yapılmasında bir nebze de olma katkımız varsa ne mutlu bize:” dedi.

1993 yılında kavga nedeniyle bu cezaevinde 5 gün yatan 42 yaşındaki Türkmeşen Köyü Muhtarı Köroğlu Abay ile Bedir Anlı isimli vatandaş da şimdi bu tesislere baktıklarında 90’ı yıllardaki mahkumiyetlerinin akıllarına geldiğini ve o yıllardan bu günlere yerine spor tesisi yapılan bir bina gördükleri için çok mutlu olduklarını söylediler. Digorluların eğitime çok önem verdiklerini ve buradan bir çok aydın insan yetiştiğini de belirten Abay ve Anlı, gençlerin sürekli kitap okuduklarını ve spor yaptıklarını gördükçe çok mutlu olduklarını ifade ettiler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.