1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye’nin Nüfusu 84,5 milyonu Geçti
24 Barodan ortak AÇIKLAMA

24 Barodan ortak AÇIKLAMA

Yüksek yargı ile ilgili düzenlemelere aralarında Ankara ve İstanbul barolarının da bulunduğu 24 baro başkanı ortak açıklama ile tepki gösterdi.

A+A-
Yüksek yargı ile ilgili düzenlemelere aralarında Ankara ve İstanbul barolarının da bulunduğu 24 baro başkanı ortak açıklama ile tepki gösterdi.
 
Aralarında Ankara ve İstanbul barolarının da bulunduğu 24 baro başkanı yüksek yargı ile ilgili değişikliklerle siyasi iktidara bağımlı bir yüksek yargı yaratılmak istendiği görüşünde.
 
Türkiye Barolar Birliği'nden de benzer eleştiriler geldi. Barolar Birliği Başkanı Ahzen Coşar, Anayasa Mahkemesi’ni, Yargıtay ve Danıştay'ın verdiği kararları son inceleme merci olarak yapılandırmanın Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu.
 
Yüksek yargıyla ilgili düzenlemelere, Ankara ve İstanbul barosunun da dahil olduğu 24 baronun tepkisinde öne çıkan başlık ise düzenlemenin kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olması.
 
Düzenlemeyle Yargıtay Birinci Başkanlar Kurulu’nun siyasi iktidarın etki alanına sokulacağını belirten baro başkanları, "Yargıtay başkanı da dahil olmak üzere, hiçbir yüksek hakimin teminatı kalmayacaktır" uyarısında bulundu.
 
Bildiride, "Türkiye'yi hukuk devleti olmaktan tamamen çıkaracak, totaliter bir rejime zemin hazırlayacak böyle bir gidişe karşı koymak ve toplumu uyarmak hukukçuların, baroların ve bütün sivil toplum kuruluşlarının tarihsel bir görevidir" ifadesine yer verildi.
 
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Coşar da benzer bir uyarıda bulundu.
 
Coşar, “Yargı sistemini bir daha düzeltilemeyecek biçimde tahrip edecek olan böyle bir düzenleme, anayasamızın 148. maddesi hükmüne de açıkça aykırıdır” dedi.
 
Coşar,Yargıtay ve Danıştay'daki üye sayısının artırılmasının da bu mahkemeleri yüksek mahkeme statüsünden çıkaracağını savundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.