1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yüksekdağ'dan 'Adalet Yürüyüşü' Mesajı
1915 Ermeni Tehciri Taksim&#39de ANILDI

1915 Ermeni Tehciri Taksim'de ANILDI

1915 olayları için ilk kez Türkiye'de anma etkinlikleri düzenlendi. Taksim'deki anmaya ülkücü bir grup tepki gösterdi.

A+A-
1915 olayları için ilk kez Türkiye'de anma etkinlikleri düzenlendi. Taksim'deki anmaya ülkücü bir grup tepki gösterdi.
Haydarpaşa'daki anmaya katılanlarla Türk bayrağı açan bir grup arasında da gerginlik yaşandı.

 

1915 olaylarını ‘Soykırım olarak’ tanımlayanların başlangıç tarihi olarak kabul ettiği 24 Nisan’da ilk kez Türkiye’de anma eylemleri yapıldı. İstanbul’da Haydarpaşa Garı’nda toplanıp denize karanfil atan İnsan Hakları Derneği üyelerini, aralarında emekli Orgeneral Edip Başer’in de bulunduğu bir grup protesto etti. Taksim’de de siyahlar giyinen bir grup, mum yakıp sessizce oturdu. Ancak Türk bayraklı bir grup, anma etkinliğine katılanların üzerine yürümek isteyince gerginlik yaşandı. 
 
  
İlk protesto Galatasaray Lisesi önünde yapıldı. İHD Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu üyesi grup ellerinde, 24 Nisan 1915’te (Bu tarihi, 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanımlayanlar soykırımın başlangıç tarihi olarak kabul ediliyor) İstanbul’da gözaltına alınıp Ayaş ve Çankırı’yı sürülen ve büyük kısmı sürgünde ölen 220 Ermeni aydınının fotoğrafıyla oturma eylemi yaptı. Açıklamada şöyle denildi: “Adalet için kayıp yakınlarının sesine kulak verin, tarihle yüzleşip kayıp yakınlarından özür dileyin. Toplumsal belleği zayıf tutma politikalarına, tarihi gerçekleri çarpıtanlara inat, onları  unutmadık, unutturmayacağız.”

 

Aynı grup daha sonra Haydarpaşa Garı’nda bir eylem gerçekleştirdi. İHD Onur Kurulu Üyesi avukat Eren Keskin, Ermeni aydınların bir gemiye bindirildiğini ve Haydarpaşa Garı’na götürüldüğünü belirterek şöyle konuştu: “Bir grup Ayaş’a, bir grup Çankırı’ya götürüldü. Ayaş’a götürülen 70  kişiden 58’i, Çankırı’ya götrülen 150 kişiden 81’i öldürüldü. Bu ırkçı anlayış ve uygulamalar sonucunda, Ermenilerin sadece canlarına kastedilmedi. Mallarına, mülklerine, tarihlerine el konuldu. Bu anlayışı sürdürenler, bizlere yalana dayalı bir resmi tarihi dayatarak gerçeği unutturmak istiyorlar. Bizler 95 yıldır bu yalana inanmıyoruz. Soykırım insanlık suçudur ve bir daha asla diyoruz” dedi.

DENİZE KARANFİLLER ATTILDI
Aynı yerde, aralarında emekli büyükelçiler ve paşaların da bulunduğu karşıt bir grup da eylemcileri protesto etti. Emekli Orgeneral Edip Başer “Türk ulusu hiçbir şekilde tarihinde hiç kimseye karşı bir soykırım hareketi yapmamıştır. Bunu hiçbir tarihi belge ifade etmemektedir. Böyle bir eylemin Türkiye’de yapılması utanç verici” dedi.
İki grup arasında gerginlik de yaşandı. Maltepe Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Orhan Çekiç, İHD’liler arasındaki işadamı Osman Kavala ile bir süre tartıştı. Çekiç, “Bu ülkede bilim adamları var, tarih var. Belgeleri açın. Bir de özür diliyorsunuz, terbiyesizler” dedi. İki grubun sözlü atışması ancak güvenlik güçlerinin araya girmesiyle son buldu.
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ise Şişli’deki AGOS Gazetesi önünde “24 Nisan Felaketin acısını paylaşıyoruz” yazılı pankart açtı. 40 kişilik grup, “Ermeni halkı yalnız değildir”, “Tehcir değil, soykırım” diye slogan attı.
ESP Diyarbakır İl ve Antakya ilçe örgütleri de birer açıklama yaparak, Ermeni soykırımını protesto etti.
TAKSİM’DE GERGİNLİK
Günün son eylemi ise Taksim’de “Bu Acı Hepimizin” başlığıyla yapıldı. 200 kişilik grup saat 19.00’da Tramvay Durağı yanında toplandı. Siyahlar giyinen grup, “Bu acı hepimizin. Bu yas hepimizin” yazan pankart açıp mumlar yaktı.  Bu sırada Türk bayraklarıyla meydana yürüyen 25 kişilik grup gerginliğe neden oldu. Polis, sloganlarla anma etkinliği düzenleyenlere doğru yürüyen gruba engel oldu. Karşı tepki gösteren grup uzaklaştırıldı.  Bu grup İstiklal Marşı’nı okuduktan sonra dağılırken, anma etkinliğine katılan grup adına sanatçı Zeynep Tanbay bir açıklama okudu. Açıklamada şöyle denildi: “Bu acı bizim acımız, bu yas hepimizin. 1915’te nüfusumuz 13 milyon iken bu topraklarda 1.5 -2 milyon Ermeni yaşıyordu.  24 Nisan 1915’te onları kaybettik. Mezarları bile yok. Büyük felaketin vicdanlarımıza yüklediği büyük acı ise olağanca ağırlığıyla var.” Grup açıklamanın ardından 30 dakika oturma eylemi yaptı. Ardından Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyen grup, “Türk, Kürt, Ermeni yaşasın hakların kardeşliği” ve “Faşizme karşı omuz omuza” diye slogan attı.
TÜRK BAYRAĞI'NIN YAKILMASINA TEPKİ
Ülkü Ocakları Kars İl Başkanı Onur Ersançmış, 24 Nisan sözde soykırım yıldönümünde Ermenistan'da yapılan mitingde Türk bayrağına yapılan alçak saldırıyı esefle kınadıklarını, buna ön ayak olan Ermeni yöneticileri de lanetlediklerini belirtti.
‘SOYKIRIM YALAN EYLEMLERİ’  
İzmir, Ankara ve Erzurum’da ise Ermeni soykırımı iddialarına karşı çıkanların eylemleri vardı.
İzmir’de İşçi Partisi’nin oluşturduğu Talat Paşa Komitesi, Azerbaycan Kültür Merkezi Derneği, İzmir Ulusal Strateji Merkezi ve Cumhuriyet İçin Güçbirliği üyelerince düzenlenen yürüyüşe katılan eylemciler, Bostanlı vapur iskelesinden Şehit Diplomatlar Anıtına kadar yürüdü. Ankarada ise Bulgaristan-Azerbaycan-Kırım Türkleri Dernekleri (BAK-TÜRK) Federasyonu’nca ‘1915 Olayları ve Sözde Ermeni Soykırımı Yalanı’ konulu panel düzenlendi.
Erzurum’un Aziziye ilçesindeki Alaca Şehitliği ’nde ‘Van-Zeve Şehitlerini Anma Günü’ dolayısıyla bir tören düzenlendi. Atatürk Üniversitesi Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, “Batılı parlamentolar ve sözde insan haklarına saygılı ülkeler, maalesef tarihten düşmanlık çıkarmak isteyen Ermenilere alet olmaktadır. Tarih adına parlamentolara böyle bir yetki verilirse uluslararası anlaşmazlıklar çözülmez. Dünya huzur, mutluluk ve barışa kavuşamaz” dedi. Kürtçüoğlu, 24 Nisan’ın Erzurum şehitlerini anma günü olmasını istedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.