1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Atatürk Silueti Yağmur Engeline Takıldı
1864 Çerkes Soykırımını TANIYIN !

1864 'Çerkes Soykırımı'nı TANIYIN !

Türkiyeli Çerkesler, Rus Konsolosluğu önüne yürüyerek 148 yıl önce birçok Çerkesin hayatını kaybettiği ve sürgüne gönderildiği gün olan 21 Mayıs'ta, '1864 Çerkes Soykırımı'nı Tanıyın' dedi.

A+A-

Türkiyeli Çerkesler, Rus Konsolosluğu önüne yürüyerek 148 yıl önce birçok Çerkesin hayatını kaybettiği ve sürgüne gönderildiği gün olan 21 Mayıs'ta, "1864 Çerkes Soykırımı'nı Tanıyın" dedi.

Kafkasya Forumu'nun çağrıcılığında birçok Çerkes derneği, 21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı günü nedeniyle Taksim'deydi.

Taksim Tramvay Durağı'nda "Rusya biz geri geldik", "Çerkes Soykırımını Tanı", "Anadilde Eğitim" dövizleri taşıyan Çerkesler, yöresel kıyafetleriyle Rus Konsolosluğu önüne yürüdü.

Güvenlik güçlerinin konsolosluğunun önünü kapatması nedeniyle, grup açıklamasını daha geriden yaptı.

Grup adına açıklama yapan Janket Acı, 21 Mayıs 1984'ün Çarlık Rusyası'nın Kafkasya'ya yönelik işgal hareketini tamamlamak üzere gerçekleştirdiği ve Çerkes halkını yok olmanın eşiğine getiren bir soykırım günü olduğunu söyledi.

"21 Mayıs'ta yüzbinlerce insanımız katledildi; sağ kalanların yüzde 90'ı sürgün edildi. 148 yıl sonra Rusya'nın karşısına dikilen biz Çerkesler ve diğer Kafkasyalı halklar, bu soykırımdan kurtulan ve sürgün edilen neslin çocuklarıyız.

"Öfekliyiz, çünkü uğradığımız haksızlığın telafisi için tek bir adım atılmadı. Rusya, Kafkasya'daki her türlü insan hakları talebini hala baskı ve sindirme poltikası ile karşılıyor.

"Öfekeliyiz, çünkü Çerkesya'nın başkenti ve soykırımın sembol şehri Soçi'de 2014'de kış olimpiyatları yapılacak. Rusya, Soçi'yi Rus şehri olarak tanıyıtor ve şehri Çerkes kimliği ve tarihinden soyutluyor.

Açıklamayı okuyan Acı, yaşanan trajediye karşın, tarihi düşmanlıkları diriltme anlamı yüklemeden soykırımın birinci derece sorumlusu Çarlık Rusya'nın varisi Rusya Federasyonu'nu mahkum ettiklerini ve adalet aradıklarını söyledi.

Taksim'deki eylemin ardından, Kafkas Dernekleri Federasyonu'nun saat 16:00'da Dolmabahçe'de düzenlediği miting başladı.

Federasyon Başkanı Vacit Kadıoğlu, "Türkçe konuş, çok konuş" diyerek kendilerini tektipleştirmeye çalışanlar nedeniyle Çerkescenin kaybolmaya yüz tutan diller arasında olduğunu söyledi.

Kadıoğlu, hiçbir etnik vurgunun yapılmadığı, anadilde eğitimin, Çerkesce radio ve televizyonların açılmasının önündeki engellerin kalktığı yeni bir anayasa talep ettiklerini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.