1. HABERLER

  2. 15-18 Yaşa Ücretsiz Doğum KONTROLÜ
15-18 Yaşa Ücretsiz Doğum KONTROLÜ

15-18 Yaşa Ücretsiz Doğum KONTROLÜ

Fransa'da 15-18 yaş arası kız çocukları doğum kontrol haplarını ücretsiz alabilecek.

A+A-

Fransa'da 15-18 yaş arası kız çocukları doğum kontrol haplarını ücretsiz alabilecek.

Fransa'da 15-18 yaş arası kız çocukları doğum kontrol haplarından ücretsiz yararlanabilecek, yetişkinler için ise yüzde 70-80 arasında değişen oranlarda sigorta karşılayacak.

Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Marisol Touraine'in 2013 Sosyal Güvenlik Bütçesi görüşmelerinde, 15-18 yaş aralığındaki kız çocuklarının doğum kontrol ilaçlarının ücretinin tamamının sağlık sigortası tarafından karşılanmasına yönelik kanun değişikliği önerisi kabul edildi.

Kadın hakları bakanı Najat Vallaud-Belkacem de, bu haktan faydalanan gençlerin gizliliklerinin korunacağının garantisini verdi.

Hükümet, üçüncü nesil doğum kontrol haplarının ise Kasım 2013'ten itibaren tüm kadınlar için ücretsiz olmasını planlıyor.

Najat Vallaud-Belkacem, bu haktan bir milyonun üzerinde gencin faydalanacağını söylerken, Sosyal İşler Bakanlığı'nın raporuna göre yeni düzenleme için 13,5 milyonluk bütçe ayrılacak.

Sağlık Bakanlığı, yaş sınırlamasının 15-18 olarak belirlenmesini Fransa'da ilk cinsel ilişkiye girme yaşının ortalama 17,6 olmasına ve bu yaş grubundakilerin ekonomik bağımsızlığa sahip olmamasına dayandırdı.

Ertesi gün hapları 2002'den beri ücretsiz

Düzenlemeden önce Fransa'da yetişkin kadınların eczaneden aldığı doğum kontrol hapı ücretinin yüzde 65'i sigorta tarafından karşılanıyordu. 2002 Ocak'ından beri ertesi gün hapları 18 yaşından küçüklere ücretsiz sağlanıyor. Spiral, prezervatif gibi kontrol yöntemlerinin ücreti tamamen kullanıcıya ait. Kürtaj içinse yaş sınırı aranmazken masraflar sağlık sigortaları tarafından karşılanıyor.

Bunun yanı sıra 1975'ten beri, 18 yaşından küçükler Aile Eğitimi ve Sağlığı merkezlerine başvurduğunda, ücretsiz doğum kontrolünden faydalanabiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.