1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. BDP: Birimize Dokunulursa ÇEKİLİRİZ
12 Eylül Darbesinin 32.nci YILDÖNÜMÜ

12 Eylül Darbesinin 32.nci YILDÖNÜMÜ

12 Eylül 1980 Askeri Darbesi 32.nci yılında unutulmadı.

A+A-

"12 Eylül'ü Yargılama Platformu'' bileşenleri darbenin 32. yılında Galatasraay Lisesi'ne yürüyerek darbenin sadece iki kişi üzerinden yargılanamayacağını bir dönemle hesaplaşılması gerektiğini belirtti.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin 32. Yılında ''12 Eylül'ü Yargılama Platformu'' bileşenleri Taksim Meydanı'nda toplanıp Galatasaray Lisesi önünde kadar yürüdü.

Grup adına basın açıklamasını okuyan 78'liler Girişimi üyesi Nimet Tanrıkulu, "12 Eylül darbecilerinin yargılandığına inanmamız isteniyor!" diyerek şöyle konuştu:

"12 Eylül darbecileri iki darbeciden ibaretse, emir komuta ilişkileri içinde dönemin en üstte Milli Güvenlik Kurulu'ndan (MGK), sıkıyönetim komutanlarından en alttaki ere kadar, bütün askeri görevliler darbeci ve darbecilerin suç ortakları değilse;12 Eylül darbecileri yargılanıyor.

"'Şimdiye kadar işçiler güldü, şimdi gülme sırası bizde' diyen Türkiye İŞveren Sendiakları Konfederasyonu (TİSK) başkanı Halit Narin, darbeye stratejik akıllar veren Vehbi Koç ve cunta destekçisi TÜSİAD patronları darbeci ve darbecilerin suç ortağı değilse; 12 Eylül darbecileri yargılanıyor."

"AKP döneminde 12 Eylül devam ediyor"

Tanrıkulu, bugün de çeşitli baskı politikalarıyla 12 Eylül rejiminin devam ettiğini belirterek şöyle devam etti:

"Darbeci/militarist/gerici 'devletin sürekliliği', AKP döneminde yeşil biçim altında sürüyor. Darbe anayasası ve yasaları, YÖK, RTÜK gibi kurumlar kalıcılaşıyor. Sıkıyönetim ve devlet güvenlik mahkemelerinin (DGM) devamı olarak özel yetkili mahkemeler yeni biçimler altında sürdürülüyor. KCK operasyonları bahanesiyle binlerce Kürt tutuklanıyor. Terörle Mücadele Yasası (TMY) ve benzeri yasalar siyasi muhalafetin başında sallandırılıyor. Kürdistan'da savaş tırmandırılıyor. Suriye'ye karşı emperyalist savaş politikaları yürütülüyor."

"Mahkum edene kadar peşlerindeyiz"

Nimet Tanrıkulu açıklamasını şu sözlerle bitirdi:

"Aradan 32 yıl geçmesi, darbecilerin ölmeleri, darbecilerin yargılanması önünde engel değildir. Çünkü mesele, bir başına Evren ve Şahinkaya, hatta bütün darbecilerin ve iş birlikçilerinin yargılanması değildir. Bir tarihle, bir dönemle hesaplaşmaktır.

"12 Eylülcülükten kopuş ve de özgür, demokratik, çağdaş, aydınlık bir Türkiye'ye giden yolun önünü açmaktır mesele. İşte bu nedenle, mahkûm edene kadar: peşlerindeyiz."

Eylem, "Suriye'ye emperyalist müdahaleye hayır", "Ölüm değil çözüm. Savaş değil barış", "Biji Bratiya gelan", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla sona erdi.

Kimler katıldı:

78'liler Girişimi, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Yeniden Kruluş (SYK), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye Komünist Partisi 1920 (TKP), Partizan, Kaldıraç, Odak, Uluslararası İşçi Derneği (UİD-DER), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), İnsan Hakları Derneği (İHD)

Aynı anda Ankara Yüksel Caddesi'nde de eylem yapıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.