1. HABERLER

  2. 1 Mayıs Taksim'de Rengarenk Kutlandı
1 Mayıs Taksim'de Rengarenk Kutlandı

1 Mayıs Taksim'de Rengarenk Kutlandı

32 yıl sonra Taksim'e çıkan yüz binlerce kişi, meydana sığmadı.

A+A-
Taksim Meydanı tarihi bir gün yaşandı. 32 yıl sonra Taksim'e çıkan yüz binlerce kişi, meydana sığmadı. Koronun söylediği "1 Mayıs" marşı, yüz binlerce kişi tarafından hep bir ağızdan söylendi.

Taksim Meydanı'nda 32 yıl sonra 6 işçi ve memur konfederasyonunun katılımıyla düzenlenen kutlamalara katılacak gruplar, sabahın erken saatlerinden itibaren belirlenen noktalarda toplandı.
Hak-İş, Memur-Sen ve TKP üyesi gruplar Beşiktaş İnönü Stadı önüne geldi.
İşçi ve memurlar, çeşitli sloganlar ve davul zurna eşliğinde halaylar çekerek, şarkılar söyleyerek yürüyüşe geçme saatini bekledi. Kortej, tüm grupların gelmesinin ardından Dolmabahçe'den yürüyüşe geçti.
TKP ile KKTC'den Kamu-Sen üyeleriyle Karademir-Karabük futbolcularının da katıldığı kortej, Gümüşsuyu yönünden Taksim Meydanı'na doğru yola çıktı.
Türk-İş'e ve Kamu-Sen'e bağlı işçi ve memurlar ise Unkapı Köprüsü'nde toplandı. CHP, ÖDP, İşçi Partisi, EMEP'in de aralarında bulunduğu bazı siyasi parti üyeleri de korteje katıldı.
Kortej daha sonra yürüyüşe geçti. Kortejin, Cumhuriyet Caddesi boyunca yaptığı yürüyüş sırasında çeşitli sloganlar atıldı.
Üç koldan yürüyen kortej, dakikalar sonra Taksim Meydanı'na vardı.
DENİZ GEZMİŞ'E BÜYÜK ALKIŞ
68'liler Birliği Vakfı da ayrı bir grup olarak alana giriş yaptı. Grup, "Tam bağımsız Türkiye" yazılı bir pankart taşıdı.
68 kuşağının önderlerinden Deniz Gezmiş’in resmini taşıyan grup, alkışlarla karşılandı.
'1 MAYIS'A DEV KORO
Konfederasyonların kortejlerinin alana girmesinin ardından AKM önüne kurulan platformda sanatçı Timur Selçuk ve Ruhi Su Korosu, "İşçi sınıfına selam" ve “1 Mayıs” marşını seslendirdi.
Kutlamalara katılan yüzbinlerce kişi de koroya eşlik etti.
Alanı dolduran gruplar, davul-zurna eşliğinde halay çekerek 1 Mayıs coşkusunu yaşadı.
SADECE ÇELEBİ VE EVREN KONUŞTU
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun konuşmasını engelleyen protesto gösterilerinin ardından, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve KESK Genel Başkanı Sami Evren birer konuşma yaptı.
Diğer konfederasyon başkanları, programda öngörülmesine rağmen kürsüden konuşma yapmadı.
2011'E RANDEVU
Konuşmaların ardından platformda sahne alan müzik grupları, günün anlamına uygun marş ve şarkılar seslendirdi.
Tertip komitesi adına yapılan konuşmada, "2011'de yeniden Taksim'de buluşmak üzere" denilerek, kutlamaların sona erdiği açıklandı.
HAYAT NORMALE DÖNDÜ
Alan boşalırken, kalabalıktan geriye su şişeleri, bırakılan döviz ve pankartlar kaldı.
Pankartlar sendika görevlileri tarafından toplanırken, miting boyunca satış yaptıkları için tezgahları boşalan köfteci, simitçi ve sucular da dağılmaya başladı.
Temizlik işçileri, atıkları toplamaya ve yolları araçlarla temizlemeye başladı.
Kutlamalar dolayısıyla sabah saatlerinden itibaren yapılamayan Taksim-Kabataş füniküler hattı ve Taksim Metrosu seferleri, saat 16.00'dan itibaren normale döndü.
Taksim Meydanı çevresi araç trafiğine açıldı.
POLİS HAVADAN İZLEDİ
6 işçi ve memur konfederasyonunun yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisinin de katıldığı mitingde, CHP milletvekilleri Mehmet Sevigen ve Bayram Meral ile BDP milletvekilleri Sırrı Sakık ve Hasip Kaplan eski DİSK Genel Başkanı Rıdvan Budak da mitinge destek verdi.
Sendikaların üye oldukları örgütlerin temsilcilerinden oluşan 70 kişilik bir grup da mitinge katılanlar arasında yer aldı.
Miting sırasında, çevredeki çok sayıda polisin yanı sıra polis helikopterleri de havadan denetimlerini sürdürdü.

TÜRK-İŞ BAŞKANI AKM'YE SIĞINDI
Sendika başkanları, AKM önüne kurulan platformda sırayla konuşma yaptı.
Türk-iş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktığı kürsünün önünde yer alan bir grup Tekel işçisi ile işten çıkarılan belediye ve itfaiye işçileri tarafından protesto edildi.
Pankart açan işçiler, uzun süre ıslık çalarak Türk-İş Başkanı Kumlu'nun konuşmasına başlamasına izin vermedi.
''Kumlu istifa'' diye sloganlar atılırken, Mustafa Kumlu, ''Niye geldiniz buraya?'' diye tepki göstererek konuşmasına başlamaya çalıştı.
Bu arada işçiler, bayrak ve flamaların sopaları ile su şişelerini kürsüye fırlattı.
Alanda toplananları selamlayarak, konuşmaya çalışan Kumlu, ara vermek zorunda kaldı.
KÜRSÜYÜ İŞGAL ETTİLER
Bu sırada müzikle gerginlik yatıştırılmaya çalışıldı. Ancak bir süre sonra işçiler bariyerleri aşarak kürsüye saldırdı.
Bu arada, kürsüde bulunan konfederasyon genel başkanları ile diğer sendikacılar ve milletvekilleri kürsüden inerek, uzaklaştı.
Öte yandan, arbedenin yaşandığı sırada bazı kişilerin kürsüden aşağıya atladığı ve bazı kişilerin de yaralandığı görüldü.
SAĞLIK-SEN BAŞKANI’NIN KOLU KIRILDI
Bu arada, Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, yol kenarındaki AKM'nin bahçesinde bulunan çiçekliğin üzerine düştü.
Kolu kırıldığı belirtilen Kaçar, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.
CAMLAR KIRILDI
Konfederasyon genel başkanları ve bazı milletvekilleri de kapalı olan AKM'nin camını kırarak binanın içine sığındı.
Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak buradaki güvenliği sağlayan görevlilere kızarak, sendikacıları güvenlik çemberi oluşturmaları için Türk-İş Bölge Temsilciliğine çağırdı.
ARKA KAPIDAN ÇIKARTILDI
Bu arada, Mustafa Kumlu'nun, AKM'nin arka kapısından çıkarılarak Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilciliğine götürüldüğü öğrenildi.
Kürsüyü işgal eden işçilerin eylemi yaklaşık 45 dakika sürdü.
'GERGİNLİK ÇIKMASIN DİYE GİTTİ'
Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Mustafa Kumlu'ya yapılan protesto gösterisiyle ilgili olarak "Genel Başkanımız alanda bir gerginliğe neden olunmaması açısından gitti, yoksa durabilirdi" dedi.
....
ANKARA’DA 1 MAYIS
Ankara’da 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı nedeniyle Ankara Garı önünde toplanan gruplar Sıhhıye Meydanı’ndaki kutlamalar için yürüyüşe geçti.Ankara’da 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı nedeniyle Ankara Garı önünde toplanan gruplar Sıhhıye Meydanı’ndaki kutlamalar için yürüyüşe geçti.

Toplanmaların ardından kortej, Türk-İş öncülüğünde Sıhhiye’ye doğru yürüyüşe geçti. DİSK Ankara’da davul korteji oluşturdu. Tren garı önünde İşçi Partisi, Emeğin Partisi, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği, Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Eşit Haklar Platformu ve çok sayıda sivil toplum kuruluşuna üye katılımcıların büyük bir kalabalık oluşturdu.

"Yaşasın 1 Mayıs" pankartları taşıyan grupların Ankara Tren Garı önünde saat 12.00 itibarıyla kutlamaların yapılacağı Sıhhıye Meydanı’na kortej halinde harekete geçtiler.

İZMİR'DE RENKLİ 1 MAYIS
İzmir'de 1 Mayıs İşçi Bayramı yoğun bir katılımla kutlandı. Sendikalara bağlı grupların alana girişi sırasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Kutlamalar nedeniyle, bugün saat 12.00 sıralarında KESK ve DİSK'e bağlı gruplar Konak Meydanı'nda, Türk- İş'e bağlı sendikalar Alsancak Limanı önünde, diğer sendikalara bağlı gruplar ise Ali Çetinkaya Bulvarı üzerinde toplandı. Kortej oluşturan sendikalara bağlı gruplar, üç ayrı kontrol noktasından mitingin yapılacağı Kordon'daki Gündoğdu Meydanı'na girdi. Grupların yürüyüşü sırasında ‘Yaşasın özgürlük mücadelesi’, ‘AKP halka hesap verecek’, ‘Her yer Taksim, her yer 1 Mayıs’, ‘Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın mücadelemiz’, ‘Faşizme karşı omuz omuza’, ‘AKP'ye kul, sermayeye köle olmayacağız’ sloganları atıldı.

Kürtçe pankartların da açıldığı kutlamalarda İzmir Emniyet Müdürlüğü herhangi bir olay çıkmaması için 3 bin 500 polisle geniş güvenlik önlemi aldı. Havadan iki helikopter, denizden ise deniz polisi botlarıyla kontroller yaptı. Saat 18.00'a kadar sürecek kutlamalar öncesi grupların alana girişinde sorun yaşanmadı. Kutlamalara, İzmir Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu ve CHP'li ilçe belediye başkanları da katıldı. Gündoğdu Meydanı'ndaki kutlamalara yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı bildirildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.