1. HABERLER

  2. 1 Mayıs Bölge'de Coşkulu KUTLANDI
1 Mayıs Bölge'de Coşkulu KUTLANDI

1 Mayıs Bölge'de Coşkulu KUTLANDI

1 Mayıs Dünya İşçi Bayramı Batman, Adıyaman, Tunceli, Şırnak, Ağrı ve Bitlis'te onbinlerce kişinin katılımı ile coşkulu bir şekilde kutlandı.

A+A-
1 Mayıs Dünya İşçi Bayramı Batman, Adıyaman, Tunceli, Şırnak, Ağrı ve Bitlis'te onbinlerce kişinin katılımı ile coşkulu bir şekilde kutlandı.

AĞRI’DA 1 MAYIS
Ağrı saat Kulesi önünde yapılan miting için sabah saatlerinden itibaren Kars, Iğdır, Ardahan, Erzurum, merkez ve ilçelerinden gelen binlerce kişi Yetiştirme Yurdu önünde bir araya gelerek alana kadar yürüdü. "Yaşasın 1 Mayıs", "ırkçılığa yoksulluğu karşı yaşasın 1 Mayıs", "Yaşasın emekçilerin birliği", "Yaşasın hakların kardeşliği pankartların açıldığı yürüyüşte kitle sloganlarla alana giriş yaptı. BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, Siirt Milletvekili Osman Özçelik, SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, İlçe belediye başkanları KESK ve DİSK yöneticileri de kutlamalarda yerini aldı. Girişte kurulan arama noktasında kitle arandıktan sonra alana alınırken, kutlama alanı çevresinde polis ve özel hareket timleri konumlandırıldı. Yoğun yağmur altında başlayan mitinge binlerce kişi katıldı. Bir dakikalık saygı duruşundan sonra mitingin açılış konuşmasını yapan Eğitim Sen Ağırı Şube Başkanı Cezmi Gündüz, Taksim meydanına çıkan emekçileri selamladı. Yapılan kutlamanın sadece iş ve aş mücadelesi olmadığını belirten Gündüz, toplumsal bir muhalefetin mücadelesini de verdiklerini dile getirdi.
Daha sonra söz alan SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun, 1 Mayıs'ın hakların emperyalizme karşı direniş bayramı olduğunu dile getirdi. 1 Mayıs'ın şuana kadar yasaklarla, kuşatma, baskılara rağmen amacına uygun olarak her yerde bayram havasında kutlandığını belirten Yorgun: "1 Mayıs'a bayram dememiz içiz için önce emek sömürüsünün kaldırılarak eşitliğin olması gerekiyor" dedi. Açılım tartışmaları ve operasyonlara da dikkat çeken Yorgun, operasyonların asla çözüm getirmeyeceğini dile getirdi. Linçin yargı eliyle meşrulaştığını kaydeden Yorgun, alanlarda savaşa karşı her zaman barışı haykıracaklarını dile getirdi.
Yorgun'dan sonra konuşan BDP Hakkâri Milletvekili Hamit Geylani ise, bayram gününde bile operasyonların sürdürdüğüne dikkat çekerek, 25 yıldır sürdürülen operasyonların çözüm olmadığını dile getirdi. Savaşın sona ermesi ve toplumsal barışın sağlanması için diyalog yolunun açılması gerektiğini ifade eden Geylani, 1 Mayıs'ın toplumsal barış için büyük bir adım olması temellisinde bulundu.
BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik de, halkı Kürtçe olarak selamlayarak, "Mecliste 530 kişi savaş diyor. Biz onların karşısında barışı savunuyoruz. AKP'de 70 Kürt vekil var. Ama bu güne kadar Kürt kelimesini bile ağzına almadı. Ben onlara sesleniyorum. Gelin artık halkınızın yanında yer alın" dedi. Kürt halkının demokratik hakları için büyük bir mücadele verdiğini söyleyen Özçelik, kimsenin Kürt halkının mücadelesini engellemeye gücü yetmeyeceğini dile getirdi.
Yapılan konuşmalardan sonra miting Sanatçı Hemi Heci ve yerel sanatçıların söylediği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

BATMAN
Batman'da "Newroz'la direnen Halk 1 Mayıs ile özgürlüğe yürüyor" sloganıyla yapılan ve Diyarbakır, Şırnak, Siirt ve Mardin'den katılımların olduğu miting yaklaşık 10 bin kişinin yürüyüşüyle başladı. Diyarbakır Caddesi üzerinde bulunan Bahar Kültür Merkezi ve Zeki Oteli önünde oluşturulan kortejlerle kitle Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı Eşbaşkanı Ahmet Türk, siyasi yasaklı eski Milletvekili Aysel Tugluk, BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, BDP milletvekilleri Ayla Akat Ata, Bengi Yıldız ve Sevahir Bayındır, Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, KESK MYK üyeleri ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de katıldı.
YA GERÇEK DEMOKRASİ YA DA HİÇ!
Yürüyüş'te "Ne siyasi soykırım, ne taciz ne tecavüz bizleri yıldıramaz", "Ya Gerçek demokrasi ya hiç", "Newroz'la direnen halk 1 Mayıs'la özgürlüğe yürüyoruz", "Yaşasın 1 Mayıs", "Bijî 1 Gulan", "Ya onurlu bir barış ya görkemli bir direniş", "Barış yarına kalmasın analar ağlamasın", "Cezaevlerindeki ölümlere sessiz kalmayacağız", "1 Mayıs'ta, bir haykırış da Hasankeyf'in kurtulması için", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Yaşasın 1 Mayıs, halkların kardeşliği emekçilerin birliği" pankartları yanı sıra, "Jin jiyan azadî", "1 Mayıs'la özgürlüğe yürüyoruz", "Şehitlerimiz onurumuzdur" ve "Seçilmişlere dokunma" dövizleri açıldı. Yürüyüşte, sık sık "Ahmet Türk yalnız değildir", "Bijî Serok Apo", "Bijî yek Gulan" sloganları atıldı.
Diyarbakır Caddesi'nde BDP yürüyüş korteji, Diyarbakır Caddesi güzergahından yürümek istedi, ancak geniş güvenlik önlemi alan polisler, sendikalılar tarafından oluşturulan yürüyüş kortejinin Zeki Oteli kavşağında bulunan kitleye katılmalarında ısrar edildi. Bunun üzerine, kitle, sloganlarla BDP seçim otobüsünde çalınan Kürtçe ve Türkçe şarkılar eşliğinde yaklaşık 5 kilometre yol yürüdü. Yürüyüş boyunca katılımlarla kısa bir sürede sayı yaklaşık 10 bine çıktı. Yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı'na geçilirken, buradaki kitle de onbinlere ulaştı. Saygı duruşu ile başlayan mitingin açılış konuşmasını yapan Batman 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Halis Yakut, 1 Mayıs'ın önemine değindi. 1 Mayıs demokrasinin olmazsa olmaz, eşitliğin, barışın ve özgürlüğün sağlanması mücadelesi verilen gün olarak değerlendirdiklerini belirten Yakut, Şırnak, Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Batman ilçelerinden katılan halka teşekkür etti. Miting konuşmalarla devam ediyor...

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.