1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Yıldırım ile Barzani Münih'te Görüştü
Yıldırım ile Barzani Münih'te Görüştü

Yıldırım ile Barzani Münih'te Görüştü

8 Ocak 2017'de Erbil'de biraraya gelen Başbakan Yıldırım ve Mesud Barzani, 53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde görüştü.

A+A-

53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı'na katılmak ve bazı temaslarda bulunmak için Almanya'da bulunan Başbakan Yıldırım ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile görüştü.

Münih'teki bir otelde basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 40 dakika sürdü.

Görüşmede, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker ve Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın da yer aldı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre 53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı kapsamında yapılan görüşmede, konferans çerçevesinde gerçekleştirilen bazı temaslar, bölgedeki gelişmeler, terörle mücadele konuları ele alındı. Görüşmede, temasların sıklaştırılması konusunda mutabık kalındı.

Barzani görüşme sonrası Al Jazeera'ya konuştu

Görüşme sonrası Al Jazeera muhabiri Barzani'ye, muhaliflerin, Peşmerge'nin Suriye'ye girmesi talebi konusunun görüşmede gündeme gelip gelmediğini ve bu konudaki görüşünü sordu.

Konunun Yıldırım'la bu görüşmesinde gündeme gelmediğini söyleyen Barzani “PKK'nın Suriye kolu PYD dışındaki Suriyeli Kürtlerin kendi bölgelerinde olmaya hakları var. Söz konusu olan zaten Suriyeli Kürtlerin Peşmerge güçleri. Oraya dönmelerine destek vereceğiz" dedi.

2017'de ikinci Yıldırım - Barzani görüşmesi.

Başbakan Yıldırım en son 8 Ocak 2017’de Bağdat'taki temaslarının ardından Erbil'e geçmiş ve IKBY Başkanı Mesut Barzani ve Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüşmüştü.

Barzani yönetiminin son dönemde PKK ve PYD’ye karşı başka açıklamaları da olmuştu. 24 Aralık 2016 tarihinde Neçirvan Barzani, Al Monitor’e verdiği röportajda ““Şengal’in nasıl yönetileceğine Şengal halkı karar vermeli. Bu yüzden Şengal’e müdahale eden güçler orada kalmamalı. Bize göre PKK’nın Şengal’de kalmasına gerek yok. Bölgeden çıkmalıdırlar” demişti.

Barzani PKK'nin önemli bir ismini teslim edecek iddiası

Yeniçağ gazetesinin Ankara Temsilcisi Ahmet Takan, 16 Şubat günü yayınlanan yazısında Mesud Barzani’nin PKK içerisindeki önemli bir ismi Ankara'ya iade etmeye hazırlandığını öne sürmüştü.

Münih Güvenlik Konferansı hakkında

Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı, güvenlik politikasıyla ilgili en etkin kişilerin bir araya geldiği tek uluslararası platform olarak görülüyor.

Bu yıl 53’üncüsü düzenlenen Münih Uluslararası Güvenlik Konferansı’na tüm dünyadan 500’ün üzerinde politikacı, bürokrat, güvenlik uzmanı, uluslararası örgüt temsilcisi ve araştırmacı katılıyor.

İlk kez 1963 yılında düzenlenen konferansı Alman yayıncı Ewald von Kleist ve Amerikalı fizikçi Edward Teller hayata geçirdi. Von Kleist, Hitler’e karşı direniş hareketinin içinde yer almıştı. Aslen Macar asıllı bir Yahudi olan Edward Teller ise hidrojen bombasının mucitlerinden biriydi. İlk olarak “Askerî Bilimler Buluşması“ ismiyle düzenlenen etkinlik, sonradan Münih Güvenlik Konferansı adını aldı.

Bu yıl Donald Trump'ın ABD Başkanı seçilmesi, İngiltere'nin AB'den ayrılması, NATO ittifakı içindeki anlaşmazlıklar, olası ticaret savaşları, mülteci sorunu, Suriye'deki iç savaş, Çin ve Kuzey Kore odaklı Asya-Pasifik bölgesindeki gelişmeler, siber güvenlik, Ortadoğu barış süreci, Avrupa ve dünyada yükselişe geçen milliyetçi akımlar, Ukrayna krizi ve dünya genelinde artan terör tehlikesi gibi konular görüşülüyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.