'Yardımcı Doçentlik' Kanunen Kaldırıldı

'Yardımcı Doçentlik' Kanunen Kaldırıldı

Yardımcı doçentliğin yerine doktor öğretim üyesinin getirilmesini düzenleyen teklif kanunlaştı. Lisansüstü tezler hakkında gizlilik kararı alınması maddesi de geçti.

A+A-

AK Parti Kayseri Milletvekili ve Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın "yardımcı doçentlik" kadrosu yerine "doktor öğretim üyesi" kadrosunun ihdas edilmesini öngören "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek kanunlaştı.  

37 maddelik teklifin ilk 8 maddesi 21 Şubat’ta kabul edilmişti. Görüşmeler dün (22 Şubat) devam etti. Teklif kanunlaştı. Resmi Gazete’de yayınlandığında yürürlüğe girecek.

Tezlerde gizlilik

Teklif, yardımcı doçentliğin yerine doktor öğretim üyesinin getirilmesinin yanısıra doçentlik başvurusunda alınan şartları, okutman ve öğretim yardımcılığının kaldırılmasını, Üniversitelerarası Kurul bünyesinde Yönetim Kurulu kurulmasını da içeriyor.

Dün görüşülen maddelerde lisansüstü tezler hakkında gizlilik kararı alınması da yer aldı.

Madde gerekçesinde “asker, emniyet, istihbarat ve güvenlik gibi konularda yapılacak lisansüstü tezler hakkında ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından gizlilik kararı alınması halinde söz konusu tezlerin erişime açılmaması öngörülmüştür” deniliyor.

Bu kapsamda 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na eklenen madde şöyle:

“lisansüstü tezler yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından gizlilik kararı alınmadıkça, bilime katkı sağlamak amacıyla Yükseköğretim Kurulu Tez Merkezi tarafından elektronik ortamda erişime açılır.”

Doktor öğretim üyesi

Teklifin doktora öğretim üyesi düzenlemesi şöyle:

* Teklifin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Teklifle Yardımcı doçent yerine “doktor öğretim üyesi” tanımı geliyor.

Yardımcı doçent, “Doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta uzmanlık veya belli sanat dallarında yeterlik belge ve yetkisini kazanmış, ilk kademedeki akademik unvana sahip kişi” olarak tanımlanıyordu.

Doktor öğretim üyesi; “Doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olan, akademik unvana sahip kişi” diye tanımlanıyor.

Doktor öğretim üyesine atanma

Teklife göre Yükseköğretim kurumlarında açık bulunan doktor öğretim üyesi kadrolarını rektörlük ilan edecek. İlan edilen kadrolara yükseköğretim kurumlarında ilgili birimlerin yönetim kurullarının görüşü alınarak rektör tarafından en çok dört yıl süre ile atama yapılacak. Atama süresi sonunda görev süresi sona erecek, görev süresi sona erenler yeniden atanabilecek.

Doktor öğretim üyeliğine atanabilmek için doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılık ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanına veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarından birinde yeterlilik kazanmış olması şartı aranacak.

Yükseköğretim kurumları, doktor öğretim üyesi kadrosuna atama için Yükseköğretim Kurulunun onayını almak suretiyle bilimsel kaliteyi artırmak amacına yönelik, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da göz önünde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilecek. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.