Yaban Hayatın En Zengin Olduğu İl Kars

Yaban Hayatın En Zengin Olduğu İl Kars

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 13. Bölge Müdürlüğü Kars İl Şube Müdürü Murat Doğanay, Kars’ın her alanda zengin bir il olduğunu belirtti.

A+A-

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 13. Bölge Müdürlüğü Kars İl Şube Müdürü Murat Doğanay, Kars’ın her alanda zengin bir il olduğunu belirtti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 13. Bölge Müdürlüğü Kars İl Şube Müdürü Murat Doğanay, Kars’ta yaban hayatı oldukça zengin olduğunu, popülasyonların yoğun, yaşam alanlarının çok zengin olduğunu söyledi.

Doğanay, “Birçok alanda hem su kuşları hem kanatlılar hem de memeliler, habitatlar açısından oldukça zengin bir potansiyele sahip. Kuyucuk Gölünde envanter çalışması yaptığımız için söylüyorum; 213 adet su kuş türü tespit edilmiştir. Ayrıca Kağızman yaban hayatı geliştirme sahamızda yaban Keçisinin habitatı var ve yaban hayvanları burada yaşamakta ve üremektedirler. Yine Sarıkamış Milli Park Ormanlarımızda Karaca bulunmakta, yırtıcı olarak Başak bulunmakta, Porsuk, Kaya Sansarı, Kızıl Sincap gibi önemli nesli tehdit altında olan türler yaşamakta ve üremekteler” dedi.

“Kars” için Kuyucuk Gölü çok önemli”

Kuyucuk Gölü’nün Kars için çok önemli olduğuna dikkat çeken Doğanay, “Ulusal ve uluslararası kuş türü kriterlerine ve önemine sahip bir alanımızdır. Kuyucuk Gölü ilimizin önemli kaynak değerlerinden birisidir. 245 hektar büyüklüğünde toplam 416 hektarlık bölümü ise Ramsar Listesini kapsamaktadır. Bu 416 hektarlık alan, küçücük bir alan gibi görünüyor ama kaynak değeri açısından oldukça zengin bir potansiyele sahip, ulusal ve uluslararası kuş türü kriterlerine ve önemine sahip bir alanımızdır. Su ekolojisi açısından önemli değerlere sahip, yöreye kattığı ekosistem dengesi açısından önemli, yer altı suyu ile beslenen önemli bir sulak alanımızdır” şeklinde konuştu.

Kuyucuk Gölünün Kars için bir cazibe merkezi olduğunun altını çizen Doğanay, “Kuyucuk Gölünün 2016 yılında yönetim planı kurumumuzca yapıldı, İl Şube Müdürlüğümüzce yaptırıldı ve Bakanlığımızca onaylanarak yürürlüğe girdi. Kuyucuk Gölü yönetim planı ile 2016-2019 yılları arasında bir faaliyet belirlendi. En önemli faaliyeti ise mevcut sulak alanın kuş türleriyle, yaban hayvanlarıyla ve yaşam alanlarıyla birlikte korumak, geliştirmek ve geliştirmek için gerekli tedbirleri almak için bir ana faaliyet belirlendi. Ayrıca Kuyucuk Gölünün turizme kazandırılması noktasında ikinci bir faaliyet belirlendi. Bu doğrultuda da yatırım olarak Bakanlığımız Doğa Eğitim Merkezi planladı. 2019 yılına kadar Allah nasip ederse Kuyucuk Gölünde önemli bir Doğa Eğitim Merkezi yapıp, çocuklarımıza gelecek kuşaklara bu yaban hayvanları, yaban hayatı sevdirmek için eğitim amaçlı tedbirler alarak uygulamaya koyacağız” şeklinde konuştu.

Doğada bulunan güçten düşen hayvanlar için de çalışmaların aralıksız sürdüğünü dile getiren Doğanay, özetle şunları söyledi:

“İl Şube Müdürlüğümüzün mevzuatı doğrultusunda doğada güçten düşmüş yaban hayvanlarının transfer edilerek Kafkas Üniversitesi içinde yaptırmış olduğumuz Rehabilitasyon Merkezinde tedavi altına alındıktan sonra hayvanları doğaya kazandırma gibi bir görevimizde var. Bu doğrultuda 62 adet Keklik, 1 adet Kulaklı Orman Baykuşu, 3 adet Tilki doğada güçten düşmüş halde bulundu. Bulunan bu hayvanlar Rehabilitasyon Merkezinde tedavisi tamamlandı ve tekrar bulundukları yerlerde doğaya kazandırıldı.”

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler