1. HABERLER

  2. BÖLGEDEN

  3. Rize - Artvin Karayolunda Heyelan
Ümit Kaftancıoğlu ve Aşık Mazlumi Anılacak

Ümit Kaftancıoğlu ve Aşık Mazlumi Anılacak

Ardahan, Hanak Belediyesi bir ilke imza atarak bölgenin iki ünlü kültür ve sanat insanını anmaya hazırlanıyor.

A+A-

Ardahan, Hanak Belediyesi  bir ilke imza atarak bölgenin iki ünlü kültür ve sanat insanını anmaya hazırlanıyor.

Meşe Ardahan Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında, 4 Ağustos’ta, ünlü yazar Ümit Kaftancıoğlu ile bölgenin yetiştirdiği ünlü vatansever halk Ozanı aşık Mazlumi  panel, dinleti ve şiirlerle anılacak. Etkinlikler, Cumhuriyet meydanı ve Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda yapılacak.

İlk panel Ümit Kaftancıoğlu için düzenlenecek. CHP Parti Meclisi üyesi ve 21 dönem  Ardahan milletvekili Faruk Demir’in yöneteceği panele konuşmacı olarak Bursa milletvekili  Kemal Ekinci ile İzmir Milletvekili gazeteci yazar Mustafa Balbay katılacak.

umit-kaftancioglu-(1).jpgumit-kaftancioglu-(3).jpg

İkinci panelde ise, Aşık Mazlumi’nin hayatı ve sanatı anlatılacak. Panelistler ise,  Doç. Dr. Mehtap Demir, Yunus Zeyrek, ünlü yönetmen Reis Çelik

Müzik dinletisini ise sanatçılar Arzu Kuş, Turgay Demir ve Burhan Yıldırım gerçekleştirecek. Hayati Tatar ise şiir dinletisi sunacak.

BÜYÜKKAYA’DAN DAVET

Hanak Belediye başkanı Ayhan Büyükkaya, “bölgemizin yetiştirdiği bu iki kültür ve sanat insanını anmak, bunların mirasına sahip çıkmak, yaşamak ve yaşatmak bizim için bir onurdur. Kitaplarıyla büyüdüğümüz ve ülkemizin aydınlık yüzü Kaftancıoğlu ile işgale  hem imamlık yapan hem şairlik yapan hem de işgale karşı savaşan Mazlumi’yi anmak bizim için bir onurdur.  Vatandaşlarımızı etkinliğimize davet ediyorum”dedi.

…………………………………………………………………

KAFTANCIOĞLU KİMDİR?

Asıl adı Garip Tatar olan Ümit Kaftancıoğlu, Ardahan'ın Hanak ilçesine bağlı Koyunpınarı (eski adı Saskara) köyünde doğdu. Halk aşıklarının dizinin dibinde destan, masal, türkü, efsane dinleyerek büyüdü. 1957'de Cılavuz Köy Enstitüsü'nü bitirdi. Üç yıl kadar Mardin'in Derik ilçesinde ilkokul, Rize'nin Pazar ilçesinde ortaokul öğretmenliği yaptı.  1961'de Balıkesir Necatibey Eğitim Enstitüsü Edebiyat bölümünü bitirdi. Bir süre Türkçe öğretmenliği yaptı. Türlü soruşturmalardan sonra öğretmenlikten uzaklaştırıldı. 1974'te TRT'de yapımcı olarak çalışmaya başladı. Dönemeç adlı hikâyesiyle 1970 TRT Büyük Ödülü'nü aldı. Köy Odası programlarını hazırlayan ekibin sorumlusu oldu. Hakullah adlı röportajıyla 1972 Ali Naci Karacan Birincilik Armağanı'nı aldı.

11 Nisan 1980 gününün sabahı evinden işe gitmek üzere dışarı çıktığında, ülkenin aydınlık yüzü olduğu için karanlık güçler tarafından  silahlı saldırıya uğradı. Sırtına ve göğsüne isabet eden 5 kurşun nedeniyle ağır yaralanan Kaftancıoğlu, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.   

Kaftancıoğlu,  Dönemeç (1972), Çarpana (1975), Yelatan (1972), Tüfekliler (1974), Köroğlu Kolları (1974),Hakullah (1972) Tek Atlı Tekin Olmaz (1973), Kekeme Tavşan (1974), Kan Kardeşim Doru Tay (1979), Dört Boynuzlu Koç (1979), Çizmelerim Keçeden (1979), Altın Ekin (1979), Hızır Paşa (1980), Çoban Geçmez (1980), Salih Bey (1981), Şülgür Deresi (1981) isimli roman ve öykü gibi eserlere imza attı.

AŞIK MAZLUMİ KİMDİR?

Ardahan’ın Hanak ilçesinde dünyaya gelen ve asıl adı Ahmet olan Aşık Mazlumi’nin doğum tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, 1855-1922 tarihleri arasında yaşadığı tahmin edilmektedir. İlk tahsilini Ortahanak’ta yaptıktan sonra bu yörenin kültür merkezi olan Ahıska’ya giderek medrese eğitimi almıştır. Daha sonra memleketi Ortahanak’a gelerek burada imamlık yapmıştır. Saz çalmayı bilmediği için şiirlerini irticalen söylemiştir.

asik-mazlumi.jpg

Bölgenin Ruslar tarafından işgal edildiği dönemlerde yaşayan Mazlumi, bu dönemdeki esaret ve zulümleri şiirlerinde dile getirmiş, yöre halkına önderlik etmiştir. Yaşadığı dönemin sosyal ve siyasi olaylarına kayıtsız kalmayan, halkını bilinçlendirmeyi kendine görev edinmiş vatansever bir şairdir.
Şiirlerinde vatan, millet, din, aşk ve hayat temaları, ağırlıkla işlenen konulardır. Şiirlerinde ağır bir dil kullanmamış, duygularını sade halk dili ile ifade etmiştir.


NHA 
Nefes Haber Ajansı
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.