1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ulusal Ve Yerel Medya Temsilcileri İslam Bilim Tarihi Müzesi’ni Gezdi
Ulusal Ve Yerel Medya Temsilcileri İslam Bilim Tarihi Müzesi’ni Gezdi

Ulusal Ve Yerel Medya Temsilcileri İslam Bilim Tarihi Müzesi’ni Gezdi

2. Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçecek Festivali için Gaziantep’te bulunan ulusal ve yerel medya kuruluşları, Başkan Tahmazoğlu ve ünlü lezzet ustası Tahir Tekin Öztan’ın da katılımıyla yakında açılışı gerçekleşecek olan İslam Bilim Tarih Müzesi’ni ge

A+A-

- 2. Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçecek Festivali için Gaziantep’te bulunan ulusal ve yerel medya kuruluşları, Başkan Tahmazoğlu ve ünlü lezzet ustası Tahir Tekin Öztan’ın da katılımıyla yakında açılışı gerçekleşecek olan İslam Bilim Tarih Müzesi’ni gezdi.

Ulusal ve yerel medya kuruluşlarının ilgisini çeken müzeyi yakından inceleyen misafirler, asırlar önce icat edilen bu eserlerin ve bilim tarihine katkılarının interaktif anlatımlarla sergilenmesinin gerek Türkiye ve gerekse Gaziantep için tanıtıcı bir işlevinin olacağını belirttiler. Müzede sergilenen buluşları yakından inceleyen misafirler, bol bol fotoğraf çektirip müzedeki eserlerin içeriği ile ilgili bilgi aldı. Müze ziyareti esnasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Tahmazoğlu, “Şahinbey Belediyemizin yanında 150 yıllık kolej binamız vardı. Bu tarihi binayı nasıl değerlendireceğimizi düşünüyorduk. Aklımıza İslam bilim adamlarının tarihte; tıp, fizik, astronomi, coğrafya, kimya, harita ve denizcilik alanında yapmış olduğu buluşlarla ilgili çalışmaların burada sergilenmesi, buranın müzeye dönüştürülmesi fikri geldi. 2 yıllık bir çalışmanın ardından müzemiz şu an hazır durumda. Türk ve İslam alimlerinin çalışmalarının sergilendiği bu müzeyi uluslararası alanda ve Türkiye’de tanıtmak istiyoruz” dedi.

Müzenin, vatandaşlara özellikle de öğrencilere birçok fayda sağlayacağını dile getiren Başkan Tahmazoğlu, “İlk olarak bu müze öğrencilerimizin özgüvenini sağlayacak. Ben de çalıştığım zaman bu alanlarda veya başka alanlarda yeni buluşlar yapabilirim diyecek. İkincisi de İslam bilim adamlarının bilime, tekniğe yapmış olduğu katkılar çok bilinmiyor. Burada sergilediğimiz 107 adet eser ile İslam bilim adamlarının bilime ne kadar katkı sağladıklarını da bire bir gösterme imkanı bulacağız. Bu açıdan müzemiz gerçekten çok önemli” diye konuştu.

Yakın tarihte açılması beklenen İslam Bilim Tarihi Müzesi, içerisinde bulundurduğu eserlerle bölge halkına ve bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere bilim-teknik tarihindeki İslam alimlerinin icatları ve bilim tarihine katkılarının yanı sıra astronomi, coğrafya, kimya, fiziki harita ve tıp bilimlerinin İslam dünyasındaki gelişimini tarihi yapı atmosferinde, dinamik ve yenilikçi müze anlayışıyla sergileniyor. 2012 yılında başlayan çalışmalarla yapının İslam Bilim Tarihi Müzesi olarak işlevlendirilmesi kararlaştırılmış olup 1.katta tıp, kimya, fizik-2.katta astronomi, harita, denizcilik bölümleri, toplamda 103 eser bulunuyor. Bu eserlerin 3 tanesi (Güneş Saati, Karanlık Oda, Halkalı Küre) açık alanda sergileniyor. Kimya bölümünde koku ünitesi, astronomi bölümünde yıldızların mesafesinin hesaplanması, harita bölümünde eski haritalarla günümüz haritalarından hareketle oluşturulan elektronik interaktif uygulamalar yer alıyor. Ayrıca, bodrum giriş katında ise grup girişleri, kütüphane, bilgisayar odası, sunum ve bilgilendirme alanları bulunuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.