1. HABERLER

  2. POLİTİKA

  3. Türkiyeli Araplar Da Partileşiyor
Uçum: ‘Hayır’ Çıksa da Başkanlık Önerisi Rafa Kalkmaz

Uçum: ‘Hayır’ Çıksa da Başkanlık Önerisi Rafa Kalkmaz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı Mehmet Uçum, anayasa değişikliği referandumunda ‘Hayır’ çıkması durumunda ‘başkanlık sistemi’nin rafa kalkmayacağını söyledi.

A+A-

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı Mehmet Uçum, anayasa değişikliği referandumunda ‘Hayır’ çıkması durumunda ‘başkanlık sistemi’nin rafa kalkmayacağını söyledi.

Habertürk’ten Kübra Par’a konuşan Uçum, ‘Hayır’ oyunun çıkmasının siyasete bir mesaj anlamına geldiğini belirtirken, “Hayır çıkması durumunda cumhurbaşkanı anayasal sınırlarına çekilmeli” savına da karşı çıktı.

Erdoğan’ın kullandığı tüm yetkilerin Anayasa’dan kaynaklandığını savunan Uçum şöyle devam etti: “Bu açıdan bakıldığında, ‘Hayır’ çıkması halinde sayın cumhurbaşkanı anayasal yetkilerini kullanmaya elbette devam edecektir. Ancak, ‘Hayır’ın anlamını iyi değerlendirmek lazım. ‘Hayır’ çıkarsa, halkımızın ‘Mevcut sistemle devam etmeliyiz’ şeklinde bir mesaj vereceği yorumu bana göre hatalıdır. Çünkü bu anayasa değişikliği sistem anomalisinin düzeltilmesi üzerine yapılıyor. Sistemde bir anomali olduğu noktasında herkes mutabık.”

‘Yeni bir reform’la sil baştan

‘Hayır’ sonucunun, ‘Hayır, bu model bu anomaliyi düzeltmeye yetmez, başka çözümler vardır’ görüşüne karşılık geldiğini söyleyen başdanışman, “‘Hayır’ çıkması ancak şu şekilde yorumlanır: Halk bu modelle bu sorunun çözülmesini yeterli bulmamıştır. Dolayısıyla halkın ‘Hayır’ verirken tereddüt ettiği noktaların giderilebileceği yeni bir reform modeliyle halkın karşısına tekrar çıkmak lazım” dedi.

‘Başkanlık önerisi rafa kalkmaz’

“‘Hayır’ çıkması mevcut sistemin devam edeceği anlamına gelmez” uyarısında bulunan Uçum, bu durumda modelin ‘varsa’ eksikliklerinin değerlendirilerek yeniden referanduma gidilebileceğinin sinyalini verdi.

Başdanışman şunları söyledi: “Başkanlık önerisi rafa kalkmaz. Ama gerçekten bu model bazı endişeleri giderememişse, o endişelerin ne olduğu tespit edilip onu giderecek şekilde yeni ve güçlü bir model ortaya koyulmalıdır. Benim kişisel görüşüm, ‘Evet’in çıkması olasılık olarak gerçekçidir ama ‘Hayır’ çıkma ihtimali sadece teoriktir.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler