1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Gelibolu Festivali Başlıyor
Trump Yönetimi ile İlk Temas

Trump Yönetimi ile İlk Temas

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Ankara'daki görüşmelerinin ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile basın toplantısı düzenledi.

A+A-

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Ankara'daki görüşmelerinin ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile basın toplantısı düzenleyip, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la üç ana konu üzerinde durduklarını anlattı.
ABD Dışişleri Bakanı Rix Tillerson bugün Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşme gerçekleştirdi. Donald Trump yönetimi ile gerçekleşen ilk temasın ardından Tillerson ve Çavuşoğlu, gazetecilerin karşısına çıkıp açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu basın toplantısında, "İster istemez bizi hedef alan terör örgütüne destek ilişkilerimizi üzmüş, Türk halkının ABD'ye bakışını olumsuz yönde etkilemiştir. Bu dönemde daha iyi işbirliği bekliyoruz" dedi.
HALK BANKASI AÇIKLAMASI: BHARARA'YA 'FETÖ' SUÇLAMASI
Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın tutuklanmasıyla ilgili de konuşan Çavuşoğlu, konuyu ABD'li Savcı Bharara'ya getirdi. Çavuşoğlu'nu FETÖ bağlantılı olmakla suçladı.
Çavuşoğlu basın toplantısında şunları söyledi:
İşbirliğimizi güçlendirmemiz gerek. Özellikle ikili ilişkilerin yanında terörle mücadele, Suriye, Irak ve bizim bölgemizdeki sorunları da birlikte değerlendirme fırsatı bulduk. Bu konuların bazılarını yarın NATO toplantısında diğer müttefiklerimizle de değerlendireceğiz. Halklarımızın karşı karşıya kaldığı sınamalarda daha etkin adımlar atma konusunda kararlılığımız var.
DAHA İYİ İŞBİRLİĞİ BEKLİYORUZ
Geçmiş yönetim döneminde ilişkilerimizi etkileyen bazı olaylar oldu, konular var. Bunlardan bir tanesi Suriye'de geçmiş yönetimin YPG ile işbirliği ve YPG'ye verdiği destektir. Amerika'daki kurumlar YPG ile PKK arasında fark olmadığını kabul ediyorlar. Malesef, Suriye'de bir işbirliğini gördük. İster istemez bizi hedef alan terör örgütüne destek ilişkilerimizi üzmüş, Türk halkının ABD'ye bakışını olumsuz yönde etkilemiştir. Bu dönemde daha iyi işbirliği bekliyoruz.
GÜLEN KONUSUNDAKİ TÜM BELGELERİ İLETTİK
Fethullah Gülen konusundaki elimizdeki tüm belgeleri ilettik. En son Washington ziyaretim sırasında bilgileri yeni adalet bakanına bizzat kendim ilettim. Bu konuda da somut adımlar bekliyoruz. En azından idari tedbirler alınması ve geçici tutuklama talebimizin yerine gelmesini istiyoruz. Avrupa kendi sorunlarıyla bile baş edemiyor. Tüm bunlar gösteriyor ki, Türkiye - ABD işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç var.”
‘ERDOĞAN İLE ÜÇ ANA KONUYU KONUŞTUK’
Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarının ardından sözü ABD'li Bakan Rex Tillerson aldı. "Rakka'nın geleceği konusunda, kontrolün buranın yerel yurttaşlarına geri verilmesini istiyoruz" diyen Tillerson, "Erdoğan ile üç ana hedef üzerine nasıl odaklandığımız konusunda yine konuştuk. IŞİD'i yenmek, bölgede istikrarı sağlamak, ekonomik konularda işbirliğini geliştirmek" açıklamasını yaptı.
Tillerson, ABD'nin YPG'ye desteğiyle ile ilgili soruya ise şu yanıtı verdi:
"Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmelerin odak noktasıydı bu sorduğunuz. Uzun dönemli nasıl bir sonuç bulabiliriz Suriye’ye geri dönüş nasıl olacak… Birlikte çok adımlar atacağız."
ABD Dışişleri Bakanı Tillerson şunları söyledi:
“Erdoğan ile üç ana hedef üzerine nasıl odaklandığımız konusunda yine konuştuk. IŞİD'i yenmek, bölgede istikrarı sağlamak, ekonomik konularda işbirliğini geliştirmek.
Bölgede gelişen çatışmalar, Türkiye'nin çalışması bizim için çok önemli oldu. 3 milyondan fazla göçmenin her türlü ihtiyaçlarının karşılanması konusunda çalışmaya devam etti.
RAKKA AÇIKLAMASI
Çok faydalı bir görüş alışverişi gerçekleştiğini görüyorum. Rakka'nın geleceği konusunda, kontrolün buranın yerel yurttaşlarına geri verilmesini istiyoruz.”
 


Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.