1. HABERLER

  2. EĞİTİM | BİLİŞİM | TEKNOLOJİ

  3. Tercih Yaparken Başarı Sıralamasını Puandan Daha Öncelikli Tutmak Gerekiyor
Tercih Yaparken Başarı Sıralamasını Puandan Daha Öncelikli Tutmak Gerekiyor

Tercih Yaparken Başarı Sıralamasını Puandan Daha Öncelikli Tutmak Gerekiyor

Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil tercih yapacak öğrencilere tercihlerinde önceki yılki puanları değil başarı sırasını göz önüne almaları gerektiği önerisinde bulundu.

A+A-

- Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil tercih yapacak öğrencilere tercihlerinde önceki yılki puanları değil başarı sırasını göz önüne almaları gerektiği önerisinde bulundu.

Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil, tercih yaparken başarı sırasının ön planda olması konusunda öğrencileri uyardı. Öğrenciler mümkün olduğunca başarı sırasını temel almalarını belirten Kösegil, “Öğrencilerin tercih esnasında puana mı yoksa başarı sırasına mı dikkat etmeleri gerektiği konusunda kafaları karışabiliyor. Ancak öğrenciler tercihlerinde önceki yılların başarı sırasını göz önüne alarak bir tercih listesi oluşturmalıdırlar. Bunun en önemli nedeni ise başarı sırasının geçmiş yıllara göre daha az değişiklik göstermesi ve buna rağmen puanın her yıl değişmesidir” dedi.

PUANLARDA DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK

Geçen yıl ile karşılaştırıldığında başarı sıralarının ve puanların benzer olduğunu belirten Kösegil, “Bu durum öğrencileri rahatlatacak ve daha rahat tercih yapabilecekler. Puanlarda ciddi değişiklikler olmayacak. Değişen şey ise her yıl olduğu gibi öğrencinin tercih davranışı olacak. Her yıl bölümlerin popülerliği artar ya da azalır, dolayısıyla bölümlerin puanlarını belirleyen şey o sene orayı tercih eden öğrencilerdir. Bu nedenle öğrenciler sabit kararlar vermesinler. Eğer ilk 10 bine girenler o bölümü tercih ederlerse önümüzdeki yıl ilk 10 binin içinden öğrenci alır. Tüm bu dünyadaki ve iş hayatındaki gelişmeleri izleyerek, bölümleri tercih edelerse çok daha doğru kararlar verirler” ifadelerini kullandı.

İLK 5 TERCİH GÖNÜL TERCİHİ

Tercih listesinde öğrencilerin 30 bölüm tercih edeceklerini söyleyen Kösegil, “Bizler 30 tercihin ilk 5 tercihine gönül tercihi deriz ve öğrenci başarı sırasına bakmadan en çok istediği 5 bölümü buraya yazmalarını öneririz. 6. Tercihten itibaren öğrenciler, kendi başarı sıralarına yaklaşmalıdırlar. Öğrenci, başarı sırasının 50 bin üzerinden başlayıp, son tercihlerine indikçe de en son okumak istediği bölüm hangisi ise buna göre en çok ne kadar inebiliyorsa inmelidir. Ancak önemli olan başarı sırasına göre tercih değil istediği bölüme göre tercihtir. Öğrencinin birinci önceliği kendi isteği olmalıdır. İkinci önemli nokta ise kendi başarı sırasına yakın bölümlerin tercih edilebilmesidir. Çünkü bu sene çok fazla puan yükselmesi beklemiyoruz” dedi.

KONTENJAN ARTIŞI MESLEK YÜKSEK OKULLARI’NDA GÖRÜLECEK

Geçen yıldan bu yana üniversitelerin kontenjanlarında yüzde 10’luk bir artış görüleceğini belirten Kösegil bu bölümler hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Kontenjanlarda geçen seneden bu yana yüzde 10 oranında bir artış söz konusu. Bu artışın çoğunluğu Meslek Yüksek Okulları’nda olacak. Meslek Yüksek Okulları 2013 yılında 390 bin 128 kontenjana sahipken bu sene bu sayı 500 bin 797’ye çıktı. Aslında kontenjan artışının büyük bir çoğunluğu da bu bağlamda oldu. Tablo-3A dediğimiz bölümde yer alan bölümlerde bir artış görüldü. Tablo 4’te yer alan lisans bölümlerinde ise herhangi bir yükselme olmadı. Geçen yıl 492 bin 704 olan kontenjan toplamı bu yıl 479 bin 850 oldu. Birçok bölümde kontenjan azalması ve bölümlerin öğrenci almaması gibi bir durum söz konusu.Öğrenciler tercihlerini yaparken bölümlerin kontenjanlarına bakmalıdırlar. Geçen yıla göre artış ve azalma var mı buna bakmalılar. Kılavuza baktığımızda 2. Öğretim bölümlerinde bir azalma olduğu görülüyor. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümlerine öğrenci alınmadığını görüyoruz. Tam tersi İlahiyat bölümlerinde ise kontenjan artışı olduğunu görüyoruz. Geçen seneyle karşılaştırıldığında geçen sene öğretmenlik bölümlerine öğrenci alınmamıştı. Bu sene öğretmenlik bölümlerine tekrar bir öğrenci alınışı görülecek. 2013’ye göre kontenjan az olsa da bu yıl öğrenciler öğretmenlik bölümlerini tercih edebiliyorlar. ÖSYM’nin açıkladığı 2014 tercih kılavuzuna göre öğrenciler tercihlerini yapmalıdırlar. Yeni açılan bölümler var. Bunların puanları yazmıyor ve bazı siteler puanlama tahmini yapıyorlar. Bunlara bakarken eş değer bölümlerin puanlarına bakarak tercih yapmak lazım. Kontenjanlar yüzde 10 arttı ama bu 4 yıllık lisans için geçerli değil.”

ALAN DIŞI TERCİH YAPACAK ÖĞRENCİLERE ÖNERİLER

Son iki yıldır meslek ve imam hatip lisesi çıkışlı öğrencilerin katsayıda sorunlar yaşamadığını vurgulayan Kösegil, “Önceki yıllarda alan dışında puan kırılmaları oluyordu ama son iki yılda bu yana bu puan kırılmaları ortadan kalktı. Dolayısıyla öğrenciler, puanları ve başarı sıralarına göre kılavuzun tamamını tercih edebiliyorlar. Ancak bir mesleğin 4 yıl boyunca eğitimini aldıktan sonra bu mesleği değiştirme ihtiyacı çok az öğrencide oluyor. Öğrenciler mümkün olduğunca kendi alanlarına yönelmeye dikkat ediyorlar. Sınavsız geçiş kullanıyorlar ve ek puanlarıyla tercih yapabiliyorlar. Bu bölümlerin dışına çıkacaklar ise başarı sıraları tercih etmek istedikleri bölümlere yakın olduğu sürece hiçbir problem yok yani herhangi bir koşulda puan kırılması gibi problemler barındırmıyor” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.