1. HABERLER

  2. EĞİTİM | BİLİŞİM | TEKNOLOJİ

  3. Teknolojinin Geldiği Son Nokta
Teknolojinin Geldiği Son Nokta

Teknolojinin Geldiği Son Nokta

CGI, yani bilgisayarla üretimli imgeleme teknolojisi hızla gelişiyor. Filmlerde sık sık karşılaştığımız bu teknolojinin kullanım alanı sadece sinemayla sınırlı değil...

A+A-

CGI, yani bilgisayarla üretimli imgeleme teknolojisi hızla gelişiyor. Filmlerde sık sık karşılaştığımız bu teknolojinin kullanım alanı sadece sinemayla sınırlı değil. Gerçek hayatta da gerçekçi 3D modeller üretmek için CGI teknolojisinden yararlanılıyor.

dunyahalleri.com'un The Next Web'den aktardığı habere göre bu teknoloji konusunda karşılaşılan en büyük problem ise ‘tekinsiz vadi‘ adı verilen durum. Bu durum insanlara çok fazla benzeyen, ancak nasıl fark ettiğimizi anlayamadığımız bazı özellikleri sebebiyle tekinsiz göründüğünü düşündüğümüz yapay insanlara baktığımızda ortaya çıkıyor.

İnsanlar, diğer insanları tanıma konusunda oldukça başarılı. Bu sebeple tamamen insana benzeyen bir şey yaratmak ve insanların bunu garipsememesini sağlamak oldukça zorlu bir iş. CGI ürünlerini neredeyse gerçek gibi gösterme konusunda oldukça ilerledik. Ancak asıl sorun, ürettiğimiz modelleri normal gösterebilmek.

SAYA, İÇİMİZDEN BİRİ GİBİ

Birlikte Telyuka adıyla bilinen Japon sanatçılar Teruyuki Ishikawa ve Yuka Ishikawa, 2015’te başladıkları projede son derece gerçekçi bir öğrenci modeli yaratmaya karar verdi. Saya adı verilen kız o dönemden bu yana geliştirildi.

Aşağıdaki görsel Saya’nın son hali:

big1.png

2015-3.jpg2015-4.jpg

Bu görsellere baktığınızda garip, anlaşılmaz ya da huzursuz edici bir his oluşmuyorsa, CGI tekinsiz vadiyi aşmayı başarmış demektir. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin hızla geliştiği günümüzde, gerçekçi CGI karakterleri de artık hayatımızın bir parçası haline gelebilir. Yakın gelecekte yolda yürürken yanınızdan geçen kişilere “gerçek mi yoksa CGI mı?” diye bakabilirsiniz.

Gerçekle sanalı ayırt edememeye başladığımızda garip olaylar da ortaya çıkmaya başlıyor. Örneğin ‘lilmiquela‘ adıyla Instagram’da paylaşım yapan hesabın bir bilgisayar ürünü mü yoksa gerçek birinin bilgisayarda düzenlenmiş bir versiyonu mu olduğu hala tartışma konusu.

teruyuki-and-yuka-saya-wip-render-002.jpg

Çizgilerin git gide bulanıklaştığı dünyada bu tarz örnekler artık sık sık karşımıza çıkacak gibi duruyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.