Tabiat Parkı İçin Yürüdüler

Tabiat Parkı İçin Yürüdüler

Ayvalık Tabiat Platformunun çağrısıyla doğa yürüyüşüne katılan yüzlerce insan, Pateriça koyunda insan zinciri oluşturdu.

A+A-

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık Tabiat Platformu; Ayvalık, Cunda ve Tabiat Parkı sınırları içindeki Doğal Sit Alanlarında yapılaşmanın önünü açan yeni düzenlemeye karşı doğa yürüyüşü düzenledi.

Ayvalık Tabiat Platformunun çağrısıyla doğa yürüyüşüne katılan yüzlerce insan, Pateriça koyunda insan zinciri oluşturdu. “Ayvalık Cunda Cennet kalsın!”, “ Doğa için, Kuşlar için, Zeytin için Betonlaşmaya Hayır!” ve“Tabiat Parkını Vermeyeceğiz” pankartlarının açıldığı eyleme, Burhaniye Çevre Platformu, Foça Çevre Platformu, Bergama Çevre Platformu ve TEMA üyeleri de katılarak destek verdiler.

Burada bir konuşma yapan Ayvalık Tabiat Platformu sözcüsü Şükrü Kaygısız, “Bu gün niye buradayız? Yaşam alanlarımıza bir saldırı var. Doğaya bir saldırı var. Kuşların hayat bulduğu yerlere saldırı var. Bitkilerin böceklerin, kelebeklerin yaşam bulduğu bu alanlara bir saldırı var. Bu görmüş olduğunuz alan 1. Derece Doğal Sit Alanı. Aynı zamanda Tabiat parkı. Türkiye’nin en büyük ve en önemli Tabiat parklarından bir tanesi. 20 ada, anakara ve denizden oluşuyor. Ancak bu nadir alana göz diken bir avuç sermayedar buraları da yok etmek istiyor. İnsana dair ne varsa saldırdılar, yaşama dair ne varsa saldırdılar şimdi de bu nadide yeri betona boğmak istiyorlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bundan iki yıl önce 21 ilde doğal sit alanlarını yeniden değerlendirme adı altında bir proje başlattı.21 ildeki doğal sit alanları, yani en güzel alanlar, tabiat parkları, sahiller, ormanlar, göller yeniden değerlendirme adı altında 1. Derece doğal sit alanından kaldırılıp, 21 ildeki aklınıza neresi gelirse Datça’dan Gökova’ya oradan Ayvalık’a kadar neresi varsa tamamı yapılaşmaya açılmak isteniyor. Şu an iki ilde bu kesinleşti. Biri Muğla diğeri Balıkesir. Balıkesir’de bulunan 90 doğal sit alanının yaklaşık 50 si Ayvalık’ta. Adaların tamamı tabiat parkı sınırları içerisinde ve koruma kalkanında. Oysa şimdi bu alanların tamamı yapılaşmaya açılmak isteniyor. Ayvalık’ı çevreleyen çamların olduğu bölge doğal sit alanından çıkarılıp yapılaşmaya açılmak isteniyor. Eğer birlikte olursak, karşı durursak bu saldırıyı engelleyebiliriz” dedi.

Şükrü Kaygısız yaptığı açıklamada, “Bu gidişe dur demek, Ayvalık ve doğamızı korumak bizim elimizde. Yan yana gelerek, güçlü karşı duruşlar oluşturarak, sivil eylemler ve hukuki yollara başvurarak, diğer çevre örgütleri ile güç birlikleri oluşturarak bu saldırıyı püskürtebiliriz. Her şey bize bağlı. Sanmayın ki o kadar güçlüler. Ranta ve talana karşı çıkmak istiyorsanız Ayvalık Tabiat Platformuna güç verin. Sesimiz artsın, gücümüz çoğalsın, birlikte başaralım. Şimdiye kadar birçok saldırıyı püskürttük, şimdi sıra bunda. Başarmak bizim gücümüze bağlı. Siz de gücümüze güç katın.” diye konuştu.

Pateriça Birinci Köyden yürüyüşe geçen doğaseverler İkinci köyde mola verdiler. Bir grup Deveburnu’na yürüyüşe devam ederken bir grup da Zeytinler altında piknik yaptı.

Tabiat Parkı İçin Yürüdüler

Tabiat Parkı İçin Yürüdüler

Tabiat Parkı İçin Yürüdüler

Tabiat Parkı İçin Yürüdüler

Tabiat Parkı İçin Yürüdüler

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.