Soçi Zirvesi Sonuç Bildirgesi Açıklandı

Soçi Zirvesi Sonuç Bildirgesi Açıklandı

Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen Suriye Ulusal diyalog Kongresi sonrası bildirge yayınlandı.

A+A-

Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin sonuç bildirgesi yayınlandı.

Suriye hükümetinin yalnızca Suriye halkı tarafından belirlenmesi gerektiği vurgulandı.

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura yaptığı açıklamada, Soçi'de gerçekleştirilen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi katılımcılarının Suriye Anayasa Komisyonu'nun kurulması konusunda anlaştığını duyurdu.

Kongreye katılan temsilciler Suriye'nin kurtuluşu için temel prensiplerde anlaştılar ve çözüm için ülkenin seçimler yoluyla demokratik bir yola girmesi önerildi.

Bildirgede hangi ırk ve etnisiteden olursa olsun tüm Suriyelilerin eşit haklara sahip olduğuna işaret edildi. Ayrıca Suriye hükümeti delegasyonunun yanı sıra 'geniş temsilli muhalefet delegasyonundan oluşan komitenin anayasal reform taslağı hazırlamak için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına katkıda bulunmasına karar verildiği' ifadeleri kullanıldı.

Soçi’ye katılmayanlar ne olacak?

Mistura, yaptığı açıklamada komisyona kongrede belirlenen temsilcilerin yanı sıra, kongreye katılmayan tarafların temsilcilerinin de dahil olacağını belirtti.

150 kişilik anayasa komitesi belirlendi

1500’e yakın temsilcinin katıldığı kongrede Suriye anayasasında yapılacakları değişiklikleri tartışmak üzere 150 kişilik bir komite belirlendi. Anayasa komitesinde Suriye hükümeti, muhalefet, Suriye uzmanları, bağımsızlar, aşiret liderleri ve kadınların yer alıyor.

“Nihai anlaşma Cenevre sürecinde”

Sonuç bildirisine göre anayasa komitesinin yetkileri, prosedür kuralları, seçilme kriteri gibi hususlar üzerindeki nihai anlaşma, BM gözetimindeki Cenevre sürecinde yapılacak. Bildiri Suriye Özel Temsilcisini anayasa komitesinin Cenevre'deki işlerine yardımcı olarak ataması için BM Genel Sekreterine yapılan çağrı ile sonlandırıldı.

Katılmayan gruplar

Suriye'nin Demokratik Birlik Partisi'nden (PYD) temsilciler, Türkiye'nin itirazları ve Türkiye’nin Afrin'e düzenlediği askeri operasyon nedeniyle katılmadı.  PYD'nin muhalifi olan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) de aynı gerekçelerle kongrede yoktu. Ayrıca Cenevre görüşmelerinde muhalefeti temsil eden Yüksek Müzakere Komitesi de kongreye katılmama kararı almıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.