1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ak Partili Vekil Adayı Oğurlu Adım Atmadık Yer Bırakmadı
Sivas’ta Türkçe Seferberliği

Sivas’ta Türkçe Seferberliği

Türk Dil Kurumu ve Sivas Belediyesi iş birliği ile restoran ve kafeteryaların yabancı isimleri Türkçe tabelalarla değiştirildi.

A+A-

- Türk Dil Kurumu ve Sivas Belediyesi iş birliği ile restoran ve kafeteryaların yabancı isimleri Türkçe tabelalarla değiştirildi.

Sivas Belediyesi Sosyal Tesislerinde bulunan yabancı isimli tabelaların Türkçe isimle değiştirilmesi için tören düzenlendi. Esnafı Türkçe isim kullanmaya teşvik etmek amacıyla düzenlenen törene Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalın ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Belediye Başkanı Sami Aydın, “Öğrencilerimizle sohbetimizde bizden bir talepleri oldu. Belediyeler sadece yolla, kaldırımla, suyla ilgilenmemeli. Çevre denildiği zaman sadece yaşadığımız fiziki alanların akla gelmemesi, bununla beraber dilimize sahip çıkmamız gerektiğini bize ifade ettiler ve burayı örnek gösterdiler. Biz öğrencilerimize söz verdik çünkü haklı ve makul bir talepti. Bizim sahip çıkmamız gereken bir konuydu. Eğer biz belediyeler olarak dilimize sahip çıkamıyorsak örfümüze, adetimize, geleneğimize sahip çıkamıyorsak diğer yaptığımız işler ne kadar mükemmel olursa olsun bir eksikliğimizin olduğu muhakkaktır” dedi.

Türk Dil Kurumu Başkanı Mustafa Kaçalın ise, “Anlaşılabilir ve anlatılabilir bir Türkçe olma noktasında hassasiyet gösteriyoruz. Anlaşılmadıktan sonra biri gider, diğeri gelir. Ne demek olduğu bilinmez. Yalnız kökü, kökeni değil, halk arasında geçerliği, kullanış sıklığı da mühimdir. Bu görüntü kirliliği ve görüntü temizliği, dil kirliği ve dil temizliği de belediyenin hassasiyet alanı içindedir. Hesabını bize soruyorlar, niye böyle tabelalar var? Biz bilgi ve başka destekler verebiliriz ama hüküm verme, icraat etme organı değiliz. Bu organlar belediyelerdir, valiliklerdir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından belediye sosyal tesislerinde bulunan 'restaurant' ismi 'yemekevi', 'kafeterya' ismi de 'çayevi' olarak değiştirildi. Plaket töreninin ardından tören sona erdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.