Sebahat Tuncel ve Kamuran Yüksek DBP Eşbaşkanı Seçildi

Sebahat Tuncel ve Kamuran Yüksek DBP Eşbaşkanı Seçildi

Demokratik Bölgeler Partisi'nin 4. Olağanüstü Kongresi'nde eşbaşkanlığa Kamuran Yüksek ve Sebahat Tuncel seçildi.70 kişilik parti meclisine 32 kadın girdi.

A+A-

Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) 4. Olağanüstü Kongresi'nde yeni yönetim belirlendi.

Tek listeyle yapılan seçimde eşbaşkanlığa Kamuran Yüksek ve Sebahat Tuncel seçildi.

PM'de 32 kadın

Kongrede 70 kişilik DBP Parti Meclisi (PM) de belirlendi. PM'de 32 kadın yer aldı.

PM'nin asil üyeleri şöyle: Abdurahim Dağ, Alev Taş, Amine Demir, Barış Koyun, Barış Oflaz, Berat Anlı, Bermal Birtek, Cengiz Günay, Cihan Güneş, Demir Çelik, Devran Balkaş, Emine Özmen, Emrullah Bingöl, Enes Kaya, Ergin Balta, Eşref Yaşar, Fatma Gül, Fatma Kurtaran,Felemez Tekel, Feride Laçin, Fikriye Aytin, Gülay Koca, Gülcihan Şimşek, Gülistan Ensarioğlu, Gülüm Bayram, Hacer Özdemir, Halil Aksoy, Hacire Çetin, Hamide Yüksel, Hakan Demirbaş, Harika Peker, Hasan Vural, Hediye Başhan, Hüsnügül Ayazbakan, Hüseyin Altun, İhsan Çelik, İsmail Kaplan, Mahir Doğutekin, Mehmet Arslan, Mehmet Can Demir, Mehmet Salih Yıldız, Mehmet Şirin Tunç, Mehdi Tunç, Melahat Oral, Metin Kutaz, Murat Sarısaç, Türkan Esen, Perihan Ağaoğlu,Ramazan Tunç, Resul Sadak, Salih Akdoğan, Sevda Çelik Özbilgin, Salih Keleş, Sevcan Atak, Semiha Can, Semra Demir, Sevgi Kılıç, Seydi Fırat,Sibel Yiğittekin, Sezar Duruk, Soner Öz, Suna Kaymaz, Şirin Atalay, Şivan Cemil Özen, Turabi Şen, Yasemin Demirkaya, Zahide Beşi, Zeki Baran, Zöhre Bozacı ve Züleyha Çalman.

Merkez Disiplin Kurulu da şu isimlerden oluştu: Mehmet Nuri Özman, Sevim Dursun, Lütfiye Gürbüz, Ruken Yılmaz, Hüsamettin Zenderlioğlu, Seyithan Laçin, Hikmet Duman.

Haberin Öncesi...

DBP Kongresinde "Çözüm ve Demokrasi" Vurgusu

DBP’nin 4. Olağanüstü Kongresinde, partinin tutuklu Eş Genel Başkanı Yüksek’in mesajı okundu. Yüksek, Kürt halkı açısından çözümün demokrasi olduğunu ifade etti. Kongrede konuşmaların ardından seçim yapılacak.

Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) 4. Olağanüstü Kongresi bugün Ankara’daki Büyükhanlı Park Otel’de, tutuklu DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek’in mesajının okunmasıyla başladı.

Yüksek: Çözüm, demokratik cumhuriyet

13 Mayıs'ta tutuklanan ve Adana F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Yüksek'in mesajını Siirt Belediye Eş Başkanı Tuncer Bakırhan okudu.

Yüksek özetle şu mesajı verdi:

“Kongre hazırlıklarımızı sürdürdüğümüz bir aşamada, 10 Mayıs günü hukuksuz ve gayrı meşru bir şekilde gözaltına alınıp, tutuklandım. 2009’da da hukuksuz bir şekilde tutuklanarak beş yıl cezaevinde tutulmuştum.

“DBP olarak Ortadoğu açısından çözümün demokrasi olduğunu belirtmek istiyoruz. Anti demokratik, dikta rejimlerin mutlaka dönüşmesi ve demokrasinin hâkim olması gerekir.

“Ortadoğu ülkelerinin tamamına yakını etnik, mezhepsel ya da dini milliyetçiliğe dayalı oluşmuş yapılanmalardır. Bunun yerine tüm halkların, inançların, mezheplerin, kimliklerin kendilerini ifade edebilecekleri, her siyasi oluşumun özgür şekilde var olabileceği, toplum desteği oranında yönetime katılabileceği demokratik rejimler olmalıdır.

“Bu çerçevede dört ayrı ülkede yaşayan halkımız, Kürt halkı açısından çözüm, yaşadıkları ülkelerin bütünlüğü içerisinde bir halk olarak tanınması, anadilde eğitim, başta olmak üzere kimliksel haklarını özgürce geliştirebilecekleri, yerel otonomi, Özerk modeller içerisinde yönetime katılabilecekleri, kendilerini yönetebilecekleri bir çözümdür.

“DBP olarak değişim ve başta Kürt Sorunu olmak üzere tüm sorunların çözümü açısından Cumhuriyetin demokratikleşmesi gerektiğini, yani ‘Demokratik Cumhuriyet’ diyoruz.

“Demokratik Cumhuriyet; tüm kimliklerin ve kesimlerin özgür ve eşit haklarla tanımlandığı, kültürünü, kimliğini geliştirebildiği; siyasal olarak örgütlenip yönetime katılabildiği, halkın iradesinin yönetime doğrudan yansıyabildiği; Anayasa, Yasa, hukuk ve demokrasi kurumlarının bu kapsamda yapılanması demektir.

Farklı kimlik ve inançların bu tür modeller içerisinde kendini bulması, gerçekleştirmesi ve yerel ekonomik kalkınmanın daha fazla mümkün olduğu görülmektedir. Bu nedenlerle Demokratik Özerklik modelini benimsiyor ve öneriyoruz.

Kürt Sorununun şiddet dışı yöntemlerle çözülmesi tüm ülkenin, toplumun her kesiminin yararınadır.”

Tuncel: Sebep hendekler değil

DBP Eş Genel Başkanlığına adaylığını koyan Sebahat Tuncel de kongrede şu konuşmayı yaptı:

“Bugün yaşanılanların nedeni Kürt halkı değil. Hendekler barikatlar değil, bugün yaşanılanların temel nedeni AKP’nin politikalarıdır.

“Söz Sur’da, Silopi’de Cizre’de bitti. Sözün iki yansıması var şimdi; birincisi Kürdistan’da direniştir. Barikatların arkasında AKP faşizmine karşı direniştir. Diğer tarafı egemenlerin sözü, tank toptur. Artık yasama yargıyı tekeline alan zihniyete karşı demokratik siyaseti savunmaktır.

“Ortadoğu’nun yeniden şekillendiği bu dönemde Türkiye’nin ya demokratikleşecek ya da daha da kötüleşecek. Bugün tehlike sadece Kürt halkına karşı değildir. Tüm Türkiye tehlike altındadır.

“Biz demokratik özerklik verin demiyoruz. Biz diyoruz ki ‘gölge etmeyin yeter.’ Biz demokratik özerkliği inşa ederiz.”

Demirtaş: Demokrasi ve özgürlük tartışması

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da kongredeki konuşmasında şunları söyledi:

“DBP 100’den fazla PM üyesinin tutuklanması ya da siyaset dışı bırakılması, katledilmesi gibi ciddi baskılarla karşı karşıya kalmasına rağmen siyaset yapan bir parti.

“Birlikte yaşam fırsatı değerlendirilmezse Kürt halkı elbette tekçi siyasete teslim olmayacaktır. Buradaki tartışma, bölünme tartışması değil, demokrasi ve özgürlük olup olmayacağı tartışmasıdır.

“Kürdü yok sayarak, hiçbir sorun bugüne kadar çözülmedi. Dün de ifade ettim: Bizden vazo ya da saksıda yetişmiş, sera malı Kürt istiyorlar. Kendi partilerinde bunun örneği var. Naylon bir çiçektir. Böyle olalım istiyorlar. Fakat orada onur yoktur. Biz buna itiraz ettiğimiz için bedel ödetmek istiyorlar.”

“Haklıyız, bütün dünya karşısında en büyük silahımız budur. Biz kimsenin köylerini yakıp milyonları sürgün etmedik, biz barış içinde yaşamak istiyoruz. Hakkımızın hukukumuzun kabul edilmesini istiyoruz.”

Yeni yönetim seçilecek

Kongrede bugün konuşmalar, faaliyet raporlarının ve mali raporun okunması, karar önergeleri ile tüzük ve program değişikliklerinin görüşülmesi ve karara bağlanmasının ardından partinin yeni yönetimi için seçim yapılacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.