'Samimi ve İçten Diyalog' Başladı

'Samimi ve İçten Diyalog' Başladı

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Güney Kore lideri Moon Jae-in, "ateşkes köyü" olarak anılan Panmunjom'un Güney Kore'ye ait bölümünde bulunan "Barış Evi"nde bir araya geldi.

A+A-

Tarihi zirvede Kuzey Kore lideri Kim'in kız kardeşi Kim Yo-jong da yer alıyor. Kim Yo-jong, şubat ayında Güney Kore'yi özel temsilci sıfatıyla ziyaret etmişti. Görüşme, ​Kore Yarımadası'nda nükleer denemelerin iyice gerginleştirdiği atmosferi yumuşatan Olimpiyat oyunlarıyla başlayan diplomasinin ardından, haftalardır planlanıyordu.

"YENİ BİR TARİH BAŞLIYOR"

Japonya sömürgesi dönemini izleyen 1950-1953 yıllarındaki Kore Savaşı'nda bu yana Güney Kore toprağına ayak basan ilk Kuzey Kore lideri olan Kim, ziyaretçi defterine "Yeni bir tarih başlıyor" diye yazdı.

Kim gazetecilerin önünde mevkidaşı Moon ile açık, samimi ve dürüstçe bir görüşme gerçekleştireceğini belirterek, "Zirvenin geçmişteki gibi uygulanamayan sonuçları olması yerine geleceğe kararlılıkla bakarken, birlikte el ele yürüyebileceğimiz bir şans olmasını umuyorum" ifadelerini kullandı.

"İLİŞKİLERİN GELİŞTİRİLMESİ" VE "NÜKLEER SİLAHSIZLANMA" AMAÇLANIYOR

Planlama sürecinde, özellikle "nükleer denemelerin durdurulması ve sınırdaki propaganda yayınlarına son verilmesi" gibi adımların atıldığı görüşmenin ana gündem maddelerini; "ilişkilerin geliştirilmesi" ve "nükleer silahsızlanma" oluşturuyor.

Güney ve Kuzey Kore, aralarındaki savaşı yalnızca ateşkesle sonlandırdı ve barış anlaşması imzalanmadığı için taraflar resmi olarak halen savaş halinde. Bugünkü kritik zirvede liderlerin masasındaki önemli konulardan biri de bu olacak.

ABD: TARİHİ RANDEVU

ABD'den zirveyle ilgili ilk açıklama geldi. Randevuyu 'tarihi' olarak niteleyen Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, "Müzakerelerin tüm Kore Yarımadası için barış ve refah dolu bir gelecek yolunda ilerleme sağlayacağı konusunda ümitliyiz" dedi.

2017 yılında 20'den fazla füze testi gerçekleştiren Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, geçen yıl bu zamanlar ABD ile nükleer savaşa girmek üzereydi. İlk kez kıtalararası balistik füze de fırlatan Kuzey Kore'nin ateşlediği son füze, 4 bin 475 kilometre irtifaya çıkıp yeniden dünyaya düşmüştü. Söz konusu füzenin yatay düzlemde ABD'nin başkenti Washington'ı vurma kapasitesi olduğu iddia ediliyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve ABD Başkanı Donald Trump'ın da Haziran ayının sonundan önce bir görüşme yapmaları bekleniyor.

Görüşmede ilk tur tamamlandı, Kim siyah bir limuzine binerek Panmunjom'un kuzey tarafına geçti. Öğleden sonra liderler yeniden bir araya gelecek.

Güney Kore: “Samimi Ve İçten Bir Diyalog”

Güney Kore: “Samimi Ve İçten Bir Diyalog”

Güney Kore: “Samimi Ve İçten Bir Diyalog”

Güney Kore: “Samimi Ve İçten Bir Diyalog”

Haberin uzantısı

Kore'de savaşa son verecek tarihi anlaşma

Kuzey ve Güney Kore liderlerinin tarihi görüşmesinde yarımadada savaşa son verecek ve nükleer silahlanmayı durduracak deklarasyon imzalandı.

Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in tarihi buluşmasından tarihi anlaşma çıktı.

Uzun zamandır planlanan görüşmede iki lider sabah Kore arasındaki sınırda ilk kez bir araya geldi ve dünya kamuoyuna ilk fotoğrafı verdi. Öğleden sonra yapılan ikinci görüşmenin ardından da 'nükleer silahlardan tamamen arındırılması' amacıyla ortak deklarasyon imzalandı. Deklarasyon, tarafların silahlanmayı azaltılmayı, 'düşmanca eylemleri' kesmeyi ve iki ülke arasındaki sınırın 'barış bölgesine' çevrilmesini ve ABD gibi diğer ülkelerle çok taraflı müzakerelerin takip edilmesini içeriyor.

Yapılan ortak açıklamada, "Kore Yarımadası'nda bundan böyle savaş olmayacak" denildi.

KALICI BARIŞ ANLAŞMASINA DOĞRU
Anlaşma çerçevesinde ayrıca Kuzey ve Güney Kore, halen yürürlükte olan ateşkes anlaşmasının kalıcı barış anlaşmasına dönüştürülmesi için ABD ve Çin'in de katılacağı görüşmelere başlama kararı aldı.

1959'da sona eren Kore Savaşı sonrasında iki ülke arasında ateşkes türürlüğe girmiş ancak barış anlaşması imzalanmadığı için teorik olarak iki ülke halen savaş durumunda bulunuyor.

GÜNEY KORE LİDERİ KUZEY'E GİDECEK
Anlaşmanın ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Güney Kore Devlt Başkanı Moon Jae-in "elecekte yaşayacağımız karada, denizde ve havada bundan sonra bir daha düşmanca eylemler içinde olmayacağız. Birleşme için birlikte çalışma kararı aldık. Bundan sonra asla geri dönmeyeceğiz" dedi. Moon ayrıca sonbaharda Kuzey Kore'yi ziyaret edeceğini ve iki ülke arasında demiryolu ulaşımının başlayacağını da açıkladı. 

KİM: BİZ KARDEŞİZ
Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un da konuşmasında "eğer insanların isteklerine öncelik verirsek birleşme daha yakın sürede gelir." şeklinde konuştu. Korelilerin ortak millet millet olduğuna vurgu yapan Kim Jong un "tek soy, tek kültür ve tek millet ayrılamaz. Biz aslında kardeşiz. Umarım bir araya gelip yeni bir geleceği başlatabiliriz. Bu yüzden sınırı geçip Güney Kore'ye geldim" dedi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler