1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Kars'ta Tarihi Eser Operasyonu... 'Peynir Paketi'nden Objeler Çıktı
'Şahmeran' Kars Müzesi'nde

'Şahmeran' Kars Müzesi'nde

Kars Ani'de yapılan kazılarda bulunan, yaklaşık bin yıllık olduğu belirtilen "şahmeran" motifli kabartma, Kars Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

A+A-

Kars'ın Ermenistan sınırında bulunan Ani Antik Kenti'nde sürdürülen arkeolojik kazılarda farklı eserler ortaya çıkarılıyor.

Ani Katedrali çevresinde geçen yıl yapılan kazıda, tüf taşı üzerine işlenmiş aslan, kadın ve yılan figürlerinin yer aldığı "şahmeran" motifli kabartma bulundu. Orta Çağ döneminden kaldığı belirtilen eser, konservasyonun ardından Kars Müzesi'nde ziyarete açıldı.

sahmeran-001.jpg

Kars Müze Müdürü Necmettin Alp,  ziyaretçilerin eseri sergi salonunda görebileceğini söyleyerek; Şahmeran efsanesi hakkında bilgi verdi.

Müze Müdürü Alp, "Şahmeran, halk arasında önemli bir efsane teşkil etmektedir. Bir yılanın dokunulamazlığı üzerine, ona dokunanlara uğursuzluk getireceğine inanılan bir efsaneden oluşmaktadır. Aynı zamanda şahmeran bulunduğu yerde kendisine dokunulmadığı sürece bereket ve huzurgetiren bir hayvan olarak bilinmektedir." dedi.

Alp, "Şahmeran, aslan, kadın ve yılan üçlemesi kabartma olarak işlenmiş muhteşem bir eser. Geçen yıl müzemize geldi. İşlemlerini tamamladık, şimdi sergide tutuyoruz. Kazı yaptığımız alanda bulunan eserlerin tamamı 10 ve 11. yüzyıla ait. Dolayısıyla şahmerana bin yıllık bir eser diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Kabartmanın sergilendiği alanda tanıtıcı yazı ve broşürün bulunduğunu anlatan Alp, ziyaretçilerin uzman arkeologlardan da bilgi alabileceğini kaydetti.

sahmeran1.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
2 Yorum
İlgili Haberler