1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Sigara Kullanımı Kadınlarda Erken Menopoz Nedeni
Sigara Kullanımı Kadınlarda Erken Menopoz Nedeni

Sigara Kullanımı Kadınlarda Erken Menopoz Nedeni

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Medikal Akupunkturist Doç. Dr. Hakan Çoksüer, sigara tüketiminin kadınlarda erken menopoza neden olduğunu söyledi.

A+A-

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Medikal Akupunkturist Doç. Dr. Hakan Çoksüer, sigara tüketiminin kadınlarda erken menopoza neden olduğunu söyledi.

Hastane odasında İHA muhabirine açıklamalarda bulunun Doç. Dr. Çoksüer, sigaranın içerisindeki zararlı maddelerin saymakla bitmeyeceğini ifade etti. Sigarada 4 binden fazla zehir olduğunu bildiklerini kaydeden Çoksüer, "Son yıllarda yapılan bir çalışmada sigaranın kadınlarda erken menopoza neden olduğu da ortaya çıkmıştır. Kadınlarda ortalama olarak menopoza girme yaşı biliyoruz ki 45-55 arasındadır. Erken menopoz ise 40 yaşından önce kadınlarda FSH hormonunun artmasına bağlı olarak vajinada kuruluk, idrar kaçırması damar sertliği ve beyindeki fonksiyonların azalmasına bağlı olarak çok ciddi olumsuz etkilere neden olmaktadır. Sigara kullanımı kadınlarda düşüğe de neden olmaktadır. Çünkü sigaranın içerisinde karbonmonoksit ve siyanür gibi maddeler damarlarda kısılmalara neden olarak bebeklerin erken doğumuna, bebeklerin gelişim geriliğine ve düşüğe de neden olabilmektedir. Yine yapılan çalışmalarda, sigara kullanan kadınlarda yüzde 16 oranında düşük riski vardır. Tüp bebek uygulamalarında da sigaranın olumsuz etkilerini biliyoruz. Hem erkek spermi üzerine hem de kadınlarda yumurtalıklar üzerine çok ciddi olumsuzluklar olduğunu biliyoruz" dedi.

"PASİF İÇİCİLİKTE DE ÇOK CİDDİ ZARARLI ETKİLERİ VARDIR"

Sigaranın erkeklerde sperm sayısı, sperm hareketleri ve sperm kalitesi üzerine çok ciddi olumsuz etkilere neden olduğunu dile getiren Doç. Dr. Çoksüer, şunları kaydetti:

“Kadınlarda da özellikle östrojen hormonundaki düzensizlik ve yumurta kalitesinin zayıflamasına bağlı olarak da tüp bebek başarısızlığına neden olabilmektedir. Sigaranın kadın hastalıkları ile ilgili hemen her alanda zararları olduğunu bilmekteyiz. Sigarada halk arasında şöyle bir yanlış inanış var, aktif içiciliğin pasif içicilikten daha fazla zararlı olduğu yönünde. Fakat bu yanlış bir inanıştır. Pasif içicilikte de çok ciddi zararlı etkileri vardır. Pasif içicilikte, ortamdaki sigara dumanını direkt olarak biz soluyoruz. Direkt olarak vücudumuza girmiş oluyor. Aktif sigara içenlerde mesela filtreleme sistemi var, fakat pasif içicilikte direkt olarak sigara dumanı soluduğumuz için zararlı etkilerin çok daha fazla olduğunu unutmamamız gerekiyor. Çocuk sahibi olmak isteyen kişilere, erken menopoza girmek istemeyen kişilere tek önerimiz sigaradan tamamen uzak durmalarıdır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.