1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. KDP'den Flaş Karar... Parlemento Seçimlerine Katılmayacağız!
Müslim: Kosova’da Olduğu Gibi Kaçırılabilirim!

Müslim: Kosova’da Olduğu Gibi Kaçırılabilirim!

PYD’nin eski lideri Salih Müslim, Türkiye’ye iadesinin hukuki olarak mümkün olmadığını ancak MİT'in Kosova'daki Cemaat operasyonu gibi kendisinin de kaçırılabileceğini söyledi.

A+A-

Çekya'nın başkenti Prag'da gözaltına alındıktan sonra polis tarafından sorgulanmadığını, hücrede bekletildikten sonra mahkemeye çıkarıldığını söyleyen PYD'nin eski Eş Genel Başkanı Salih Müslim, DW Türkçe’den Kayhan Karaca’ya konuştu. Mahkemeye çıkarılmadan önce "bilmediği yerlere götürülmek istendiğini" söyleyen Müslim, bunu sonradan fark ettiğini belirtti. Müslim, Avrupa'da polis tarafından korunduğunu da sözlerine ekledi.

Türkiye'nin Afrin’e dönük müdahalesini de eleştiren Müslim, 137 bin kişinin Afrin'e geri dönmek için beklediğini söyledi.

‘TELEFONLA ARKADAŞLARI BİLGİLENDİRMEM BİRÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ’

Gözaltına alınış sürecini anlatan Müslim, gözaltına alındıktan sonra arkadaşlarına sadece “Türkiye'nin talebi üzerine polis beni götürüyor” diyebildiğini söylerken, kendisine dönük ilgiyi ancak mahkemeye çıkarıldığı zaman fark edebildiğini belirtti. “Mahkemeye gittik, dinlediler, sonra da ‘Gidebilirsin’ dediler” diyen Müslim, kendisine dönük özel bir operasyon kararı alınmış olabileceğini şu sözlerle açıkladı:

“Gözaltındayken dışarıda neler olduğunu bilmiyorum. Fakat öyle görünüyordu ki, telefonla arkadaşlara haber vermiş olmam çok şey değiştirdi. Anladığım kadarıyla sanki mahkemeye çıkarmadan bazı yerlere götürmek veya teslim etmek gibi bir şey vardı. Hani başka yerlerde olduğu gibi.”

‘HUKUKİ YOLLARDAN TÜRKİYE’YE GÖNDERİLMEM MÜMKÜN DEĞİL’

Müslim, herhangi bir Avrupa ülkesi tarafından Türkiye’ye teslim edilme riskinin olup olmadığı sorusunu ise şu şekilde yanıtlıyor:

“Normal prosedürlerle, yani kanuni olarak iade edilmem mümkün değil. Fakat kanuni olmayan yollardan götürebilir. Kosova'da veya diğer yerlerde yapıldığı gibi. Onun için dikkat etmek gerekiyor. Türkiye'den önce IŞİD de benim hakkımda bir tasfiye kararı çıkarmıştı. Duydum, bana da iletildi. Bu nedenle iki konuda dikkatli olmam gerekiyor. Birincisi Türkiye'nin olası gayrı kanuni yolları, ikincisi IŞİD'in komplo veya suikastları.”

‘AFRİNLİLER DÖNMEK İSTİYOR’

Avrupa’da polis koruması alınması için gittiği ülkelere bilgi verildiğini belirten Müslim, Türkiye’nin Afrin’e yönelik müdahalesine ilişkin ise şunları belirtti:

“Türkiye'nin neler yapacağını kimse kestiremiyor. Ancak ısrar ederse Türkiye için bataklık da olabilir. Ben böyle düşünüyorum. Muhakkak uluslararası baskı olacak. Geri dönmek için Afrin sınırında 137 bin kişi bekliyor. Geri dönmek istiyorlar ve hiçbir zaman da vazgeçmeyecekler. Afrin'de yapılanı kabul etmiyorlar. Bu insanların evlerine ve köylerine geri dönmelerini istiyoruz. Elbette geri döndüklerinde Birleşmiş Milletler tarafından korunmaları gerekiyor. Afrin dışından getirilenler de Afrin içinde mahallelere yerleştiriliyor. Çok tehlikeli bir politika. Buna son verilip Türkiye'nin çekilmesi gerekiyor, yoksa bu bir bataklıktır.”

‘TÜRKİYE SİYASİ ÇÖZÜME YANAŞMIYOR’

Türkiye’nin siyasi çözüme yanaşmadığını belirten Müslim, “Son 5-6 yıldır Cenevre görüşmeleri oluyor, Astana süreci oluyor, bunlar hepsi çözüm arayışıdır. Fakat bunu en fazla engelleyen Türkiye'dir. Türkiye baştan bu yana siyasi çözüm istemiyor. ‘Ya benim dediğim olacak ya da siyasi çözüm olmayacak’ şeklinde davranıyor. Tüm dünya kalkıp Türkiye'nin isteğine boyun eğecek değil. Çözümü engellememe durumu Afrin'den başlasın. Suriye halkı kendi çözümünü, kendi bildiğini yapsın” dedi.

Müslim, “Türk ordusunun Mınbiç'e kadar ilerlemesini bekliyor musunuz?” sorusuna ise “Afrin bir sonuçlansın, o konuya sonra bakarız” yanıtını verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler