1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yunusemre Belediyesi Ünlü Edebiyatçıları Ve Şairleri Ağırladı
Mersin’de Çernobil Yürüyüşü

Mersin’de Çernobil Yürüyüşü

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) üyeleri, 29 yıl önce yaşanan Çernobil Nükleer Santrali kazasının yıl dönümünde yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte nükleer karşıtları, Türkiye’ye kurulacak nükleer sant...

A+A-

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) üyeleri, 29 yıl önce yaşanan Çernobil Nükleer Santrali kazasının yıl dönümünde yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte nükleer karşıtları, Türkiye’ye kurulacak nükleer santralleri protesto etti.

Akşam saatlerinde İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Özgür Çocuk Parkı önünde bir araya gelen NKP üyelerine CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de destek verdi. Buradan Balıkçı Barınağı karşısında bulunan Akkuyu NGS Toplum Bilgilendirme Merkezi önüne kadar yürüyen nükleer karşıtları, yürüyüş boyunca attıkları sloganlarla nükleer santrallere tepkilerini dile getirdiler. Burada grup adına açıklama yapan Mersin NKP Dönem Sözcüsü Dr. Ful Uğurhan, dünyada insan eliyle yaratılmış en büyük felaketin ’Çernobil’ olduğunu söyledi. Çernobil felaketinin Sovyetler Birliği tarafından saklandığını belirten Uğurhan, "Kaza olduğunda o zamanın Sovyetler Birliği yetkilileri felaketi dünyadan saklamışlardı. Tam dört gün sonra İsveçliler kendi ülkelerinde artan radyasyonu fark edip kaynağını öğrendiğinde her şey açığa çıktı. Kazadan bir hafta sonra da Karadeniz’e geldi. Tam çayların toplanma zamanıydı. Yağmurlarla gökyüzünden inen radyoaktif maddeler çayları çoktan kirletmişti. Bazı bilim insanları yaptığı ölçümlerde yüksek radyasyonu fark ettiğinde hemen yetkilileri uyardı. ’Çaylar imha edilmeli, halka iyot tabletleri dağıtılmalı’ dediler. Ama nafile. Televizyonlarda bakanlar çıkıp ’çayları için bir şey olmaz, bakın biz de içiyoruz’ dediler. Yalnızca çok kirlenmiş çayları, sızdırmaz kaplar içinde değil de çuvallar içinde gömdüler. Onlar da bir süre sonra Rize’de yapılan inşaatların temel kazıları sırasında ortaya saçıldı. Zaten radyoaktif maddeler çoktan yeraltı sularına karışarak canlıların bedenlerinde yerini almışlardı" dedi.

CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı ise, Çernobil felaketinin yıl dönümünde hitap etmekten üzgün olduğunu ifade ederek, "Çok daha güzel günlerde size hitap etmek isterdim. Çok daha güzel haberleri sizlerle paylaşmak isterdim. Ancak bugün geçmişten ders almayanların başımıza ne çoraplar öreceğini sizlerle paylaşmak mecburiyetindeyim. Akıllı insanlar geçmişten ders alırlar. Daha akıllılar ise başkalarının deneyiminden ders alırlar. Çernobil’de yaşananlardan ders almayanlar akılsızdır. Biz onların aklıyla herhangi bir iş yapmak istemiyoruz. Nükleer santralin maliyetinden bugün bahsetmeyeceğiz. Dünyanın ve Türkiye’nin enerji ihtiyacından bahsetmeyeceğiz. Bu hesapları defalarca yaptık ve Türkiye’nin şu anki büyüme hızının iki kat daha büyüdüğünü var sayarsak bile ihtiyacı olan enerjinin iki katından daha fazlasını yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edebileceğini hesapladık. Bu nedenle nükleer santrallere karşıyız. Bu nedenle nükleer santralleri istemiyoruz. Çünkü nükleer santrallerin bizlere, insanlara, bütün canlılara ölüm getirdiğini, sakatlık getirdiğini gördük, yaşadık. Nerede gördük? Çernobil’de gördük, 29 yıl önce gördük. Başka nerede gördük? Fukişima’da gördük. Benzer bir olayı Türkiye’de görmek ve yaşamak istemiyoruz" diye konuştu.

Grup, basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.