1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Suriyeli Çocukla Evlenmek İstemiş
Medya, Yayın Yasağını Tanımıyor

Medya, Yayın Yasağını Tanımıyor

Cumhuriyet gazetesinin 17 Aralık komisyonu için getirilen yayın yasağı kararına uymayacağını açıklamasının ardından pek çok gazete ve haber sitesi yayın yasağı kararını tanımadığını açıkladı.

A+A-

Gazete ve internet siteleri  isimleri yolsuzluğa karışan dört eski bakan ifade vermeden bir gün önce 17 Aralık komisyonu için getirilen yayın yasağınauymayacaklarını açıklıyor.

Bugün Cumhuriyet gazetesinin kararı reddettiğini açıklamasının ardından saat 14.35 itibariyle BirGün ve Evrensel gazeteleri, T24, Rotahaber, Grihat ve Sol Haber internet siteleri yasağı tanımadıklarını duyurdu.

Cumhuriyet: Reddediyoruz

c-004.jpg

Bu karar hem yasaya, hem hukuka açıkça aykırıdır. Bir mahkeme ya da hakim istediği konuda ve istediği gibi karar veremez. Yetkisi olmayan bir konuda ya da yasal dayanağı olmadan verilmiş bir yargı kararının yaptırımı bazı hallerde "yokluk"tur. Yani o karar, ilk alındığı tarihten itibaren hiç verilmemiş sayılır ve baştan itibaren hükümsüzdür.

Kanunlarımızda "yayın yasağı" diye bir kavram, kurum, önlem çeşidi yoktur. Kararın yasal dayanağı olarak belirtilen Basın Kanununun 3. maddesi basının özgür olduğunu yazan maddedir. Basın özgürlüğünü güvenceye alan kanun maddesini yayın yasağına gerekçe yapan bir yargı ve yargıçlık kültürü, demokrasi ve hukuk ironisidir. Kaldı ki, böylesi yasal dayanaktan yoksun şekli bir mahkeme kararına uymamanın kanunda yazılı bir yaptırımı yoktur.

Bir mahkeme yürütülen soruşturmada, yasaya aykırı da olsa -örneğin arama ya da tutuklama kararı verebilir. Çünkü böyle bir yetki ve kurum kanunda açık ve net olarak yazılıdır. Ama kanunda yazılı olmayan yeni bir önlemi, örneğin yayın yasağını kafasından uydurarak bu şekilde karar veremez. Bugüne kadar böyle bir kurum mahkeme kararlarıyla oluştu denerek kanunsuzluk kanuni hale getirilemez.

Cumhuriyet Gazetesi okurları merak etmesin, bu karar bizim açımızdan hem hukuken, hem de yayıncılık etiği ve sorumluluğu gereği yok hükmündedir. Mecliste soruşturma konusu olacak kadar önemli bir olay hakkında ulaşılan her bilgiyi, nesnel, adil, ölçülü ve dürüst bir şekilde okurlarımıza aktarmaya devam edeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın.

BirGün: Tabii ki tanımıyoruz

h-005.jpg

BirGün Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın, Twitter'dan bir açıklama yaparak “17 Aralık komisyonu için getirilen yayın yasağı kararına uymayacağız, haberleri vermeye devam edeceğiz. Halkın haber alma hakkı engellenmez” dedi.

Evrensel: Halkı bilgilendirme hakkına aykırı

ev.jpg

Yayın yasağı kararı, gazetecilik mesleğinin temel ilkesi olan halkın gerçekleri öğrenme ve halkı doğru bilgilendirme hakkına aykırıdır.

17 Aralık komisyonu için getirilen yayın yasağının yasal dayanağı olarak sunulan Basın Kanununun 3. maddesi “Basın özgürdür. Bu özgürlük; bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içerir” demektedir.

Kaldı ki, Evrensel yasalarla sınırlanmış olan özgürlüklerin genişletilmesi konusunda da kendisini sorumlu saymaktadır. Bu nedenle yasağa boyun eğmeyecek ve bu konudaki haberleri vermeye devam edeceğiz. 

Evrensel gazetesi okurları, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili olarak gazetelerinin sansüre boyun eğmeyeceği ve gerçekleri dün olduğu gibi bugün ve bundan sonra da yazmaya devam edeceği konusunda rahat olsunlar.

T24: Karar bilgi edinme hakkına aykırı

T24, TBMM Soruşturma Komisyonu'na verilen ifadeleri alabildiği ölçüde kamuoyuyla paylaşacak

T24; yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla suçlanan 4 eski bakanın TBMM'de Soruşturma Komisyonu’na ifade vermelerinin hemen öncesinde basına getirilen yayın yasağını, haber alma hakkı ve haber verme görevinden hareket ederek tanımıyor.

Yolsuzluk ve rüşvet iddialarının ele alındığı 17 Aralık soruşturmasının yıldönümünün arifesinde TBMM Başkanlığı'nın girişimi üzerine  "Meclis tarihinde bir ilk"e imza atılarak getirilen yayın yasağı basın özgürlüğüne ve kamuoyunun bilgi edinme hakkına aykırı bir karardır.

T24, TBMM Soruşturma Komisyonu'na verilen ifadeleri alabildiği ölçüde kamuoyuyla paylaşacak.

Halen TBMM Soruşturma Komisyonu'na verilen ifadeleri okurlarına duyurmayı sürdüren T24, yayın yasağı kararından sonra da gazetecilik görevine devam edecek ve bu konudaki haberleri okurlarıyla paylaşacak.

soL Haber: Yasağı tanımıyoruz

sl-001.jpg

4 eski bakanın yolsuzluk iddialarının incelendiği Meclis Soruşturma Komisyonu'ndaki ifadelere getirilen yayın yasağını tanımıyoruz. soL, AKP'li bakanların hukuk dışı ve gayrımeşru ilişkilerine dair halkın haber alma hakkının engellenmesine karşı duracak.

soL, Komisyon'daki ifadeleri ve ortaya saçılan bilgileri, halka ulaştırmaya devam edecek.

Rota Haber: Boyun eğmeyeceğiz

Yolsuzluk skandalına karışan dört eski bakan ifade vermeden bir gün önce getirilen yasakla kamuoyunun bilgilenme hakkını kısıtlayan ve özgür basını susturmaya çalışanlara hatırlatıyoruz;

Bir mahkeme ya da hakim kanunlarda yer almayan bir konu hakkında istediği gibi karar alamaz. Eğer yetkisi olmadığı halde karar alıyorsa da bilmelidir ki bu karar hiç verilmemiş sayılır ve 'YOK' hükmündedir. Bu nedenle söz konusu bakanlarla ilgili komisyonun isteği üzerine alınan sansür kararı da kanunlara aykırı olması nedeniyle yok hükmündedir.

Rotahaber de kanunlarda yer almayan bu yasağa uymayacak. Anayasa'nın 28. maddesindeki kendisine verilen "Basın hürdür, sansür edilemez. Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır" şeklindeki hakkını sonuna kadar kullanacaktır. 

Yine Basın Kanununun 3. maddesinde yer alan "Basın özgürdür. Bu özgürlük; bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içerir" şeklindeki hükmünden aldığı 'Kamuoyunu bilgilendirme' hakkına dayanarak halkı bilgilendirmeye devam edecektir.

Ve Rotahaber olarak diyoruz ki; 

Özgür basın sansürlenemez, susturulamaz. Okuyucularımızdan bugüne kadar hiçbir haberi saklamadık, saklamayacağız. Bugüne kadar olduğu gibi haber değeri olan her türlü bilgi ve belgeyi Anayasa'da yer alan hükümler dahilinde yayınlayarak halkı bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Kanunlarda olmayan yetkilerle özgür basını sansürleme girişimlerine de boyun eğmeyeceğiz.

Gri Hat: Basının gerçekleri yazma lüksü

dd-005.jpg

Grihat olarak, Cumhuriyet Gazetesi, Birgün, Evrensel, Sol Haber, T24 ve Rotahaber gibi bizim de yolsuzluk haberleri ile ilgili alınan yayın yasağı karararına uymayacağımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz.

Zira getirilen yayın yasağında kamu yararını gözetmenin değil, şüphelilerin korunması gibi bir amacın olduğu açıktır. Bilindiği üzere 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasında şüpheliler hakkında arama ve gözaltına ilişkin alınan mahkeme kararı uygulanmamıştı. Hukukun eşitlik ilkesine göre, birilerin mahkeme kararlarını tanımama gibi bir lüksü oluyorsa, basının da gerçekleri yazmak için bu yasağı uygulamama lüksü olmalıdır.

İleri Haber: Gerçekler sıfırlanamaz

TBMM Başkanlığı'nın talebi üzerine Ankara 7. Sulh Ceza Mahkemesi'nce verilen Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı kararını tanımıyoruz.

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski AB Bakanı Egemen Bağış ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerini yayımlamaya devam edeceğiz.

Mahkeme, yasaklama kararının gerekçesini 5187 Sayılı Basın Kanunu'nun 3. maddesine dayandırmıştır. Oysa ilgili maddede  "Basın özgürdür. Bu özgürlük; bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içerir" denmektedir. Karar, basın özgürlüğüne açıkça aykırıdır.

Kamuoyuna yansıyan onlarca somut iddiaya rağmen AKP'li dört eski bakanın da dahil olduğu 17 Aralık soruşturmasının kapatılmasında olduğu gibi, yayın yasağı da açıkça hükümetin müdahalesiyle ortaya çıkmış bir hukuksuzluktur.

İleri'nin temel görevi, halka gerçekleri ulaştırmaktır. Bu görev, yasaklarla engellenemez.

Gerçekler sıfırlanamaz, çünkü gerçekler devrimcidir!

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.