Manisanın Üzümüne Destek Çağrısı

Manisa'nın Üzümüne Destek Çağrısı

Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdür Yardımcısı Dr.Selçuk Karabat, Gıda Mühendisi Ali Güler, Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı İbrahim Demran ile birlikte, Sarıgöl’de Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen’in kurduğu üzüm kurutma tesisini z

A+A-

- Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdür Yardımcısı Dr.Selçuk Karabat, Gıda Mühendisi Ali Güler, Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı İbrahim Demran ile birlikte, Sarıgöl’de Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen’in kurduğu üzüm kurutma tesisini ziyaret ederek bilgiler aldılar.

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı’nın bu yıl faaliyete geçirdiği üzüm kurutma tesislerinin başarıya ulaştığını belirten Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdür Yardımcısı Dr.Selçuk Karabat, "Üzümün yüksek rekolteli olduğu yıllarda üreticinin yaşamış olduğu gerek yaş olarak pazarlamada, gerekse kuru olarak değerlendirmede büyük sıkıntılar yaşadığını biliyoruz. Bu yıl da benzeri durumu yaşamaktayız. Üreticilerimiz yaş olarak satamadıkları üzümlerini kurutmak için, değişik çareler aramaktadır. Sarıgöl Ziraat Odası başkanımızın kişisel olarak kurduğu tesis üreticilerimiz adına öncülüktür. Güneş enerjisi ve katı yakıt ile üzüm kurutma tesisi geliştirmiştir. Bundan da olumlu sonuç aldığını gördük. Bu konuda ortak projeler yapmak için gayretlerimiz olacaktır. Önümüzdeki süreçte birlikte çalışma yollarını arayacağız’’ dedi.

Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı İbrahim Demran ise, "Sarıgöl’de şuan bir kilo yaş üzüm 50 Kr. Şaraplık üzümün kilosu 15Kr. Üzümlerin dalında beklemekte olduğunu gözlemledik. Bu durum karşısında acilen TARİŞ’e ait Alkol Fabrikası'nın açılması ve çalıştırılması gerek. Şarap alımı yapılan fabrikalarda aracılar değil, üreticilerin üzümleri alınmalıdır. Tonaj sıkıntısı ortadan kaldırılmalıdır. Sarıgöl’de bu yıl uygulaması yapılan kuru üzüm tesisinde başarılı sonuç alındığını gözledim. Manisa'nın üzüme dayalı desteğe ihtiyacı vardır. Kuru üzümde bir an önce kamu kurumlarında daha önce fındıkta yaşadığımız gibi destekleme altına alınmalı. Okullarda, hastanelerde kuru üzüm dağıtımı yapılarak üreticilerimize yardımcı olunmalıdır’’ dedi.

Manisa’dan gelen inceleme ekibi daha sonra Sarıgöl Ziraat Odası tarafından üç yıl önce yapılan deneme örtü bağında incelemelerde bulundular.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.