1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Maliye Bakan Yardımcısı, Kars’ta
Maliye Bakan Yardımcısı, Kars’ta

Maliye Bakan Yardımcısı, Kars’ta

Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Cengiz Yavilioğlu, Kars’ta ‘Yeni Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni anlattı.

A+A-

Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Cengiz Yavilioğlu, Kars’ta ‘Yeni Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni anlattı.

Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Cengiz Yavilioğlu, meclisin içerisinde yeni bir hükümet çıkarılmasına, oluşturulmasına gerek olmayan, hükümetin doğrudan halk tarafından seçilmesi sistemimin adının ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ olduğunu belirtti.

Kars Sivil Toplum Platformu tarafından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen programda, ‘Yeni Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni anlatan Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Cengiz Yavilioğlu, “İşte Cumhurbaşkanlığı, Hükümet Sistemi’nin en önemli özelliği, en önemli niteliği bu dışarıdan müdahaleleri artık yürütme kısmında, yasama kısmında dışarıda bırakılması, yani siz hem yürütmeyi yani Cumhurbaşkanını seçmek suretiyle yürütmeyi, altında kabinesini, onunla birlikte Cumhurbaşkanının belirlemiş olduğu kabineyle birlikte yürütme icraat işinin kimler tarafından yapılması gerektiğini Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde doğrudan siz belirliyorsunuz. Doğrudan halk belirliyor” dedi.

Yani meclise giripte, meclisin içerisinde yeni bir hükümet çıkarılmasına, oluşturulmasına gerek olmayan, hükümetin doğrudan halk tarafından seçilmesine sistemine biz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi diyoruz diyen Yavilioğlu, “Deniyor ki ‘biz milletvekillerini seçiyoruz. Milletvekilleri mecliste hükümet seçsin diye onları seçiyoruz. Siz mecliste hükümet kurulması, hükümetin oluşturulması için yetkisini kaçırıyorsunuz’ deniliyor. Peki bu hükümetin meclis tarafından kurulması, yetkisini onlardan kaçırıpta nereye götürüyoruz. Karanlık bir odamı veriyoruz. Elit bir kurumamı veriyoruz. Veya bir kişiye mi veriyoruz. Ve o karanlık mahzenlerde geçmişte olduğu gibi bir medya patronu, ‘koalisyon benim evimde kuruldu’ demiş. Böyle bir süreç mi yaşanıyor. Böyle bir hak ihlalimi ortaya çıkıyor. Hayır. Daha önce mecliste olan hükümet kurma yetkisi, salahiyeti doğrudan halka veriliyor. Doğrudan sizlere veriliyor. Siz kuruyorsunuz. Siz belirliyorsunuz. Dolayısıyla burada oluşturulan veya karartılan şey, halkın eline verilen, halkın iradesine verilen bir gücün sanki onun elinden alınıyormuş gibi bir tuzak tartışma oluşturulmaktadır” diye konuştu.

“Vesayet odaklarını ortadan kaldıracağız”

Biz yapmak istediklerinin vesayet odaklarının geçmişteki güçlerini ortadan kaldırmak olduğunu ifade eden Dr. Cengiz Yavilioğlu, “Vesayet odakları bazen yargıdır, bazen basındır, bazen TSK’dır, bazen YÖK’tür. Bunlar maalesef bir vesayet odağı olarak, vesayet gücü olarak bu ülkede epeyce bir iş gördüler geçmişte, şimdi yapılmak istenen şey işte bu vesayet odaklarını bir daha kurulacak hükümetlere müdahale etmemesi, edilmemesidir. Diğer bir husus önemli bir husus, bu da çok kritik. Ülkemizde mevcut hükümet sistemini kriz ve istikrarsızlık üretme ihtimalinin hali hazırda var olması öyle değimli? 7 Haziran’da tek başına bir iktidar oluşturabildik mi? Hayır! Yüzde 41 ile AK parti 1’nci parti, yüzde 41 almasına rağmen tek başına bir hükümet kuramadı. Koalisyonda oluşturulamadı. a partisi, b partisi biz koalisyon içerisinde olmayız dedi. Ve akabinde terör olayları başladı. Çok ciddi, belki tarihte en yakıcı terör olayları o 7 Haziran seçiminden sonra başladı. Onun öncesinde 15 yıllık tek partili iktidarın oluşturmuş olduğu istikrar bir anda neredeyse, Allah korudu. Tarumar olacaktı. 15 yıllık bir hakim parti tarafından, AK parti tarafından gerçekleştirilen siyasal dönüşüm, ekonomik dönüşüm, sosyal dönüşüm bizim önemli kazanımlarımızdır. Belki Cumhuriyet tarihinde bu kadar uzun soluklu hükümet, tek partili bir hükümet olmadı. Ve bununla elde edilen kazançlarda bu kadar olmadı. Ama öyle bir ana geldik ki uzun soluklu, hakim bir parti dahi olsa tarihi bir anda, bütün kazanımları bir anda yok olacak. Bir girdaba hızlı bir şekilde girebilme ihtimalimiz ortaya çıktı. Peki Türkiye bunu hak ediyor mu? Hayır! Yani bu parçalı yönetimlerde, koalisyonlarda, iktidarın bölüşülüp paylaşımından dolayı Türkiye çok büyük kaoslar, krizler yaşadı. Demokratik önemli kazanımları, o kriz, kaoslardan dolayı ellerinden uçup gitti. Yok oldu. Ekonomik kazanımlar aynı şekilde, işte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi artık bize mutlaka ama mutlaka bir hükümet kurulması imkanını getiriyor. Ne olursa olsun. İster Cumhurbaşkanı meclis ile aynı anda seçilemesin, 15 gün sonra mutlaka bir Cumhurbaşkanı seçilir. Yani iktidar seçilir, yani hükümet seçilir. Türkiye hükümetsiz dönemleri geride bırakmış olur. Yani istikrarlı dönemler başlayacak artık, daha önce yaşanmış olan o parçalı yapılar, bundan sonra yaşanmamış olacak” şeklinde konuştu.

Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Cengiz Yavilioğlu, daha sonra ‘Yeni Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ sunumu gerçekleştirdi.

Yoğun gören programa; Çevre ve Şehircilik eski Bakanı İdris Güllüce, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selçuk Ural, Prof. Dr. Prof. Dr. Mükremin Özkan Arslan ve çok sayıda Karslı katıldı.

Maliye Bakan Yardımcısı, Kars’ta

Maliye Bakan Yardımcısı, Kars’ta

Maliye Bakan Yardımcısı, Kars’ta

Maliye Bakan Yardımcısı, Kars’ta

Maliye Bakan Yardımcısı, Kars’ta

Maliye Bakan Yardımcısı, Kars’ta

Maliye Bakan Yardımcısı, Kars’ta

Haberin uzantısı...

Yavilioğlu, Belediyeyi Ziyaret Etti

Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Cengiz Yavilioğlu Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta’yı makamında ziyaret etti.

Bir dizi temas ve incelemede bulunmak üzere Kars’a gelen Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Yavilioğlu’nu makamında ağırlayan Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Yavilioğlu ile bir süre sohbet etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Karaçanta daha sonra, Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Yavilioğlu’na Kars Belediyesinin çalışmalarını anlattı.

Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Cengiz Yavilioğlu da Kars Belediyesini çalışmalarından dolayı tebrik etti.

i99-20170215aw984599-1-t.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.