1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. SARIKAMIŞ

  4. Sarıkamış | Anma Programı Netleşti
Kışın Göç Etmeyen Leylekler

Kışın Göç Etmeyen Leylekler

Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, kuşların hayatta kalmalarını zorlaştıracak şartlardan uzaklaşmak için ya göç ettiklerini, yada bir yerden başka bir yere taşındıklarını belirtti.

A+A-

Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, kuşların hayatta kalmalarını zorlaştıracak şartlardan uzaklaşmak için ya göç ettiklerini, yada bir yerden başka bir yere taşındıklarını belirtti.

İhlas Haber Ajansı’nın önceki gün servis ettiği “Üç Leylek Eksi 25 Derece Soğukta Kars’ta Kaldı” başlıklı haberini değerlendiren Çoban, “Mesela soğukta, karlı iklimlerde kışın yiyecek kıtlığı vardır ve birçok kuş bütün yıl boyunca orada yaşamak zorunda olsalardı açlıktan ölürlerdi. Onun için ayrılıp tekrar hava ısınınca geri gelirler. Birçok kuş her yıl kesinlikle aynı yuvaya göç eder.Her sene dünyaca 50 milyar kuşun göç ettiği tahmin edilir. Bunlardan yaklaşık 5 milyarı Avrupa ile Afrika arasında göç eder” dedi.

Leylekler normal şartlarda Eylül-Ekim aylarında ülkemizde daha sıcak alanlara göç ederler. Mart ayı başında ise ülkemize üremek ve beslenmek için geri gelirler diyen Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, “Ancak bazı leylekler (genç bireyler) kış aylarında yeterli yiyeceği bulacaklarını düşünerek göç etmezler ve kış aylarında ülkemizde geçirirler.

2013 yılında Kars’ın Cumhuriyet köyünde göç etmeyen leylekler vardı. Bu yıl ise Kars’ın Merkez köyü Cemre’de. Kars şehir suyunu da besleyen köyün kenarında nehir, leyleklerin kışın beslenmek için toplandıkları bir alan. Genç ve tecrübesiz kuşlar, bazen göç etmeyip kış aylarını da ülkemizde geçirebiliyorlar. Iğdır, Samsun ve Adana leyleklerin kış aylarında göç etmeyen bireyleri gözlenebiliyor. Temel olarak sayıları azalan ve besin bulmak için kış şartlarının sert geçtiği yerlerde göç etmeyen leylekler donmayan nehir ve göl kenarında beslenirken görülüyorlar.

Kars’ta daha önce de görülen göç etmeyen leylekler, havanın eksi 40 olduğu zamanlarda bile, besin bularak hayatta kalmaya devam ediyor. Göç etmeyen leyleklerin şuan tek yaptıkları beslenmek ve gece rüzgar almayan bir yuva da, yada alanda sabaha ulaşmak” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.