1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Aü Elmalı Meslek Yüksekokulu Öğrencilerine Seminer
Kerkük Operasyonu Açıklamaları

Kerkük Operasyonu Açıklamaları

Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) Komutanlığı, Halk Savunma Birlikleri (HPG) ve Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Irak ordusunun operasyonundaki gelişmeler ve aldıkları yeni pozisyonlar hakkında açıklama yaptı.

A+A-

Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) Komutanlığı, Halk Savunma Birlikleri (HPG) ve Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçlerinin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Irak merkezi hükümeti arasında tartışmalı topraklarda yapılan operasyona ilişkin açıklama yaptı.

Irak ordusu ve Irak merkezi hükümetine bağlı Heşdi Şabi güçlerinin 16 Ekim gecesi başlattığı operasyonda 17 Ekim günü Kerkük ve Şengal kent merkezlerinin kontrolü Irak merkezi hükümetinin eline geçmişti.

Şengal Direniş Birliği: Mevcut pozisyonumuzu koruyoruz

YBŞ’den yapılan açıklamada ”Şengal halkının sorununun ancak ortak bir konsensüs ve diyalog temelinde çözülebileceği” ve “YBŞ-YJŞ güçlerinin mevcut pozisyonunu koruduğu” belirtildi. YJŞ Şengal’in IŞİD saldırılarından korunması için Şengalli kadınlarca kurulan birliklerin adı.

HPG: Güçlerimizi güvenlikli alana çektik

HPG’den Kerkük’te yaşanan olaylara ilişkin açıklamada ise 16 Ekim gece saatlerinden itibaren Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri Kerkük merkezi ve çevresine dönük saldırı gerçekleştirildi belirtildi. HPG güçlerinin savunma amaçlı pozisyon aldığı ancak Talabani’ye bağlı Peşmergelerinin Kerkük’ü bırakıp çekildiği duyuruldu. Irak ordusu ile yer yer çatışma yaşandığı da açıklamada yer aldı. HPG Peşmerge’nin çekilmesiyle kerkük’ün savunma hattının kırıldığını duyurdu.

HPG, IŞİD’in Kerkük’e yönelik saldırıları sırasında Ağustos 2014’te savunmaya destek amacıyla kente girmişti. O tarihten itibaren Kerkük’te HPG savunma gücü bulunduruyor. HPG dün yaptığı açıklamada güçlerini güvenlikli alanlara çektiğini ilan etti.

KCK'den diyalog ve demokratikleşme çağrısı

KCK’dan yapılan açıklamada ise “diyalog ve demokratikleşme” çağrısı yapıldı.

“Özgürlük Hareketi olarak Kerkük’te çatışmalar başlamadan önce belirttiğimiz gibi tüm Irak'ta sorunların diyalog ve demokratikleşme temelinde çözülmesi temel yaklaşımımızdır. Bundan sonra da tutumumuz bu yönde olacaktır.”

KCK, Irak merkezi hükümetinin Şengal’e yönelik operasyonu için de açıklama yaptı:  

“Şengal içinde ve çevresinde YBŞ ve HPG gerillalarının çatışmamak için daha önce Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) bıraktığı yerler de hiçbir direniş gösterilmeden Haşdi Şabi güçlerine terk edilmiştir. KDP, tüm bu adımlar atılırken Kürt halkının öz savunma gücü olan gerillalar ve Özgürlük Hareketimizle hiçbir görüşme ve diyalog içinde olunmamıştır.”

KCK, Kerkük ve Şengal’de yaşananların bölgede yaşayan Kürtler için kabul edilemez olduğunu söyledi: “Kerkük’e Irak ve Haşdi Şabi’nin saldırılarıyla birlikte önemli bir Kürt nüfusu şehri terk etmeye zorlanmıştır. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Kürt halkı mutlaka Kerkük’e dönmeli, hiçbir siyasi güç ve Irak devleti de buna engel olmamalıdır. Kerkük’ü Kürtsüzleştirme politikası yürütülürse, bu, sürekli gerilim ve çatışma anlamına gelir. Bu da Kürtler dahil hiçbir halkın ve siyasi gücün hayrına olmayacaktır.” 

irak-kurdistan.jpg

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.