1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Katar'a Talep Listesi
Katar'a Talep Listesi

Katar'a Talep Listesi

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn ambargonun kalkması için Katar’a taleplerini iletti. Talepler arasında Türkiye'nin Katar'daki askeri varlığının sonlandırılması, El Cezire'nin kapatılması ve İran'la ilişkilerin kesilmesi de var

A+A-

Katar krizinde arabulucu rolü üstlenen Kuveyt, Arap ülkelerinin 13 maddelik talep listesini Katar'a iletti.

Kabul edilmesi için Katar'a 10 gün süre verilen listede İran'la ilişkilerin kesilmesi ve Türkiye'nin Katar'daki askeri varlığının sonlandırılması gibi talepler de bulunuyor.

Katar'a ambargo uygulayan ülkelerden Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn ambargonun kalkması için Katar’a bir talep listesi iletti.

Reuters’ın hükümet yetkililerine yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, liste 13 maddeden oluşuyor. İçeriğinde Katar merkezli yayın kuruluşu El Cezire'nin kapatılması, İran'la ilişkilerin sınırlandırılması, Katar'daki Türk askeri üssün kapatılması gibi istekler yer alıyor.

Katar'a 10 gün süre verilen listede Yemen'de hükümete karşı savaşan Şii Husilere mali desteğin kesilmesi ve Katar’ın bazı terör suçlularını iade etmesi de talep ediliyor.

Talepler arasında “Katar’ın politikaları nedeniyle zarar görenler için tazminat” da bulunuyor.

Listede Katar’ın bu taleplerin yerine getirilip getirilmediğine dair daha sonra denetime tabi tutulması da var.

Listeyi El Cezire duyurmuştu

El Cezire perşembe akşamı, Körfez ülkelerinin taleplerini içeren listenin arabuluculuk yapan Kuveyt tarafından Katar'a teslim edildiğini duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da dün talepler listesinin iletileceğini açıklamıştı.

Ne olmuştu

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Yemen, Libya ve Maldivler "terör örgütlerini desteklemesini" gerekçe göstererek Katar ile ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.

Türkiye'den perşembe günü, Katar'a destek vermek amacıyla meyve, sebze ve kuru gıda malzemesi taşıyan bir yardım gemisi yola çıkmıştı. 

Türkiye Katar'daki askeri üssüne dün, 25 asker ve 5 zırhlı araç gönderdi.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.