1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Uçak ve Mehtaplı Geceler
Katalonya Bağımsızlık İlan Etti

Katalonya Bağımsızlık İlan Etti

İspanya hükümetinin, Katalan yönetiminin feshedilmesine olanak sağlayan maddeyi oyladığı saatlerde, Katalonya yönetimi önce davranarak tek taraflı bağımsızlık ilan etti. Dakikalar sonra ise Madrid o maddeyi onayladı

A+A-

İspanya merkezi hükümetinin Anayasa’nın 155’inci maddesiyle Katalonya’nın özerkliğini feshetmeyi oyladığı saatlerde, henüz Madrid’deki oylama sona ermeden Katalanlar da parlamentoyu topladı ve tek taraflı bağımsızlık ilan etti. 

70 'Evet', 10 'Hayır' çıktı 

135 kişilik parlamentoda yapılan oylamada 70 'Evet', 10 'Hayır' çıktı. 2 vekil boş oy kullandı. Bağımsızlık ilanının ardından Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont başta olmak üzere Katalan parlamenterler ayağa kalkarak Katalan marşını okudu.  

İspanya Başbakanı: Demokrasi maskaraları

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, kritik oylama öncesi Katalonya lideri Puigdemont'u görevden almak için yetki istedi. Rajoy, ayrıca Katalonya yönetimini “demokrasi maskaraları” olarak tanımladı.

Katalan'ların tek taraflı bağımsızlık ilanından dakikalar sonra ise Madrid yönetimi Katalonya'nın özerkliğini kaldırdı. Senato'da yapılan oylamada 155. maddenin yürürlüğe girmesi kabul edildi.

 *Bağımsızlık ilanının ardından Barcelona sokaklarında bekleyen halk gözyaşlarına boğuldu. 

Adalet Bakanı: Bağımsızlık ilan edemezler

İspanya Adalet Bakanı Rafael Catalá, "Biz İspanyolları bölmek için burada değiliz. Ancak birileri İspanya toprağı adına bir bağımsızlık ilan edecek olursa, bunu yetkilerini aştığı için yapamazlar" diye konuşmuştu.

“Kriz her an derinleşebilir” uyarısı

Carles Puigdemont İspanya Senatosu'na bir mektup göndermişti. Puigdemont mektupta, "Özerkliğin kalıdırılması krizi derinleştirir" uyarısında bulunmuştu.

Katalonya'da 1 Ekim'de yapılan bağımsızlık referandumu İspanya tarafından "yasa dışı" ilan edilmişti.

Katılım oranı yüzde 43 olan referandumda halkın yüzde 90'ı bağımsızlığa "Evet" demişti.

2015'te yapılan seçimlerde Katalonya bölgesindeki oyların yüzde 40'ını alan birlikçi partiler ve bağımsızlığa karşı çıkan birçok seçmen ise referandumu boykot etmişti.

AB'den anında açıklama: Muhatabımız İspanya 

Avrupa Birliği (AB), Katalonya Özerk Yönetimi'nin tek taraflı bağımsızlık ilanından sonra flaş bir açıklama yaptı. Avrupa Komisyonu Başkanı Donald Tusk, yaptığı açıklamada AB açısından değişen bir şey olmadığını kaydederek "Her zamanki gibi muhatabımız İspanya" ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler