1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Katalan Lider ve 4 Bakanı Serbest Bırakıldı
Katalan Lider ve 4 Bakanı Serbest Bırakıldı

Katalan Lider ve 4 Bakanı Serbest Bırakıldı

Haklarında AB genelinde yakalama kararı çıktıktan sonra Belçika polisine teslim olan görevden alınan Katalan Başkanı Puigdemont ve 4 bakanı, mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

A+A-

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Puigdemont ve 4 bakanı hakkında AB genelinde yakalama kararı çıkarılması üzerine Belçika polisine teslim oldu.

Madrid yönetimi tarafından görevden alındıktan sonra Brüksel'e giden Katalan lideri ve dört bakanı Belçika'daki bir sorgu yargıcı tarafından koşullu olarak serbest bırakıldı.

Mahkemenin kararına göre eski Katalan Başkanı Carles Puigdemont ve dört bakan izinsiz ülkeden ayrılamayacak ve kalacakları yerin adresini vermek zorundalar. Puigdemont ve eski bakanlar, bir İspanyol yargıcının kendileri için AB genelinde tutklama emri vermesinin ardından, Belçika polisine teslim olmuşlardı.

İspanya'da aranıyorlar 

Puigdemont, bağımsızlık referandumunun ardından Madrid'in Katalonya'da doğrudan yönetime başlamasından sonra Belçika'ya kaçmıştı. Puigdemont adil bir yargılama garanti edilmediği sürece İspanya'ya dönmeyeceğini söylemişti.Carles Puigremont ve bakanlar isyan, ayrılıkçılık ve kamu fonlarını kötüye kullanma suçlamalarına yanıt vermeleri için İspanya'da aranıyorlar.

Beşlinin 15 gün içinde Belçika'da mahkemeye çıkması gerekiyor. Belçika'nın Puigdemot ve bakanlarını 60 gün içinde İspanya'ya iade etmesi gerekiyor. Ancak bunun için hukuki bir engel konulmadığı sürece iadenin çok daha çabuk gerçekleşebileceği belirtiliyor.

Belçika Savcılığı'ndan yapılan açıklamada "Brüksel Savcılığı'nın aranan tüm insanların koşullu olarak salıverilmesi talebi sorgu yargıçlığı tarafından yerinde görüldü" denidi.

İspanya, Puigdemont hükümetinin, anayasa mahkemesinin aksi yöndeki görüşüne rağmen yaptığı bağımsızlık referandrumundan bu yana anayasal bir kriz yaşıyor. Katalan hükümeti, oylamaya katılan yüzde 43'lük kesimin yüzde 90 oranında bağımsızlık yanlısı oy verdiğini söylüyor.

"İsyan suçlaması" yöneltildi

Bölgesel parlamentonun bağımsızlık ilan etmesinin ardından, İspanyol hükümeti Katalonya'da doğrudan yönetime geçti ve Puigdemont başkanlığındaki hükümeti görevden aldı. Geçen Pazartesi günü İspanyol Başsavcı Katalan liderlere, potansiyel olarak 30 yıla dek hapisle cezalandırılabilecek "isyan suçlaması" yöneltti. 

Belçika polisine teslim olan Katalan bakanlar: 

Meritxell Serret, Eski Tarım Bakanı
Antoni Comín, Eski Sağlık Bakanı
Lluís Puig, Eski Kültür Bakanı
Clara Ponsatí, Eski Eğitim Bakanı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.