Kasapoğlu: Meme Kanserinde Erken Tespit Hayat Kurtarır

Kasapoğlu: "Meme Kanserinde Erken Tespit Hayat Kurtarır"

Hayat boyu her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski olduğunu belirten Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, erken dönemde tespit edilen meme kanserlerinin yüzde 98 oranda iyil...

A+A-

Hayat boyu her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski olduğunu belirten Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, erken dönemde tespit edilen meme kanserlerinin yüzde 98 oranda iyileşme şansı olduğunu söyledi.

Ekim ayının dünyada meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olması sebebiyle açıklamalarda bulunan Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu meme kanserinde erken tespitin önemine vurgu yaptı. Kanserin önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini koruduğunu söyleyen Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Türkiye’de sebebi bilinen ölümler sıralamasında, kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almakta olup, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle, iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olup, yılda yaklaşık 15 bin kadını etkilemektedir. Hayat boyu her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski vardır. Meme kanserinde erken teşhisin öneminin ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 2004 yılından beri Ekim ayı tüm dünyada ve ülkemizde meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlenmiştir" dedi.

ERKEN TESPİT

Meme kanserinin, erken dönemde tespit edilebilen kanser türlerinden biri olduğunu belirten Kasapoğlu, "Erken dönemdeki tespit durumunda iyileşme şansı yüzde 98’dir. Erken tanı için kadınların 20 yaşından sonra, her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmaları, 20 yaşından sonra 2 yılda bir, 40 yaşından sonra her yıl doktor tarafından meme muayenesi yaptırmaları ve 40-69 yaş aralığındaki her kadının iki yılda bir mamografi (meme röntgen filmi) çektirmesi gerekmektedir. Kendi kendine meme muayenesi, menopoz öncesi dönemde adetin başlangıcından sonraki 7-10’uncu günlerde, menopoz sonrası dönemde ise her ayın aynı gününde yapılmalıdır. Mamografi çekimi için en uygun zaman ise meme dokusunun en hassas olduğu, adet dönemini takip eden ilk haftadır. Bu şekilde takip edilen kadınlarda kanserin çok erken dönemlerde yakalanabildiği ve meme kanserine bağlı ölümlerde yüzde 30 oranında azalma sağlandığı saptanmıştır" şeklinde konuştu.

“KANSER TARAMA MERKEZLERİNE BEKLİYORUZ”

Kanserde erken tanının imkansız olmadığını ifade eden Kasapoğlu, "Bu amaçla ilimizde İlkadım ve Çarşamba ilçelerinde kurulan KETEM’ler (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) olmak üzere tüm Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezleri aracılığıyla meme kanseri ile birlikte rahim ağzı ve kalın bağırsak kanseri taramaları da ücretsiz olarak yapılmaktadır. Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak; 40-69 yaş arası kadın iseniz meme kanseri tarama programına, 30-65 yaş arası kadın iseniz rahim ağzı kanseri tarama programına, 50-70 yaş arası kadın veya erkek iseniz kalın bağırsak kanseri tarama programına katılmak üzere başta KETEM’ler olmak üzere Aile Sağlığı Merkezi ve Toplum Sağlığı Merkezlerimize bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.