1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. KARS

  4. Kars’ta Silahlı Kavga: 1 Ölü, 2 Yaralı
Kars'ta "Peynir Alt Sulu" Çevre Katliamı

Kars'ta "Peynir Alt Sulu" Çevre Katliamı

Kars Organize Sanayi Bölgesi (OSB)'de faaliyet gösteren yaklaşık 40 kaşar peyniri imalatı yapan mandıranın Kars Çayına akıttıkları peynir altı suyu, şehri adeta yaşanmaz hale getirdi.

A+A-

'Kaşar’ denilince akla gelen Kars'ta, kaşar peynirinin imalatı sırasında oluşan ve halk arasında ‘Şırat’ denilen peynir altı suyu, yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Kars Çayına işletmeler tarafından özel olarak yapılmış borularla akıtılıyor.
 
Ölçek Gazetesi'nde Tacettin Durmuş'un haberine göre, Yıllardan beridir özellikle yaz aylarında çaya akıtılan peynir altı suyu, yaklaşık 14 kilometre boyunca dolanarak şehri terk ediyor. Peynir altı suyunun bu felaket yolculuğu ise güzergahı boyunca korkunç bir çevre kirliliğine neden oluyor. Dibine döküldüğü taktirde bir ağacı bile kurutabilen peynir altı suyu, Kars Çayını akla zarar bir şekilde kirletiyor. Zaman zaman da toplu balık ölümleri de yaşanıyor. Kars Çayının içinde barındırdığı bazı balık türleri ise adeta intihar eder gibi bayılarak sahillere vuruyor. Peynir altı suyunun akıtıldığı Erzurum - Kars yolundan Ardahan yönüne kadar pis koku nedeniyle adeta çaya yaklaşılmıyor. Peynir altı suyu çaya akıtıldıktan sonra ise etrafa yayılan dayanılmaz pis koku şehri terk edinceye kadar 14 kilometre yol kat ediyor. Peynir altı suyunun kirlettiği Kars Çayı, Tarihi Kars Kalesini, tarihi dokuyu ve özellikle tabyaların bulunduğu bölge içerisinden de geçiyor. Aynı zamanda Belediyeye ait park ormanı ve Kars halkının sayfiye ve piknik alanı olan bölgeden de geçen Kars Çayı vatandaşları canından bezdiriyor.
 
PEYNİR ALTI SUYU EKONOMİYE KAZANDIRILACAKTI..!
Oysa geçtiğimiz yıl Kars’ta da faaliyette bulunan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), tarım, hayvancılık ve kırsal kalkınma alanında kabul edilen 12 milyon TL tutarındaki 5 projenin tanıtımını yapmıştı. Bu projelerden birisi de Kars’ta peynir altı sularının çevreyi kirletmemesi ve çeşitli şekillerde işlenerek ekonomiye kazandırılması için hazırlandığı şeklinde açıklanmıştı.
 
Geçtiğimiz yıl Nisan ayında Ocakbaşı restoranda düzenlenen projelerin ve proje sahiplerinin tanıtım toplantısına dönemin Valisi Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, TKDK Kars İl Koordinatörü Mustafa Bozkurt, proje sahipleri ve gazeteciler katılmıştı.
 
ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ VE İLGİLİ KURUMLAR DUYARSIZ !
Bu toplantıda Vali Ahmet Kara ayrıca, peynir altı sularının ekonomiye kazandırılması gerektiğine dikkat çekmiş ve peynir altı sularının derelere akıtıldığını söylemişti. Peynir altı suyunun tamamen asit olduğunu ve dolayısıyla çevreye zarar verdiğine de vurgu yapan Vali Kara: “Bu yıldan sonra da süt fabrikaları peynir altı sularını dışarı veremeyeceklerdi. Ya işleyeceklerdi, ya yok edeceklerdi yada dönüştüreceklerdi ve asla çevreye salamayacaklardı. Çünkü çevreye salacak olan fabrikaları çevre şehircilik müdürlüğü cezalandıracaktı. Proje gerçekleştiğinde artık peynir altı suyundan çevremiz zarar görmeyecek. Çevre kirlenmesi olmayacak.” demişti.
 
MİLYONLARCA LİRA PROJE SAHİPLERİNE KARS ÇAYININ KİRLETİLMESİ İÇİN Mİ DAĞITILDI?
TKDK Kars İl Koordinatörü Mustafa Bozkurt da aynı toplantıda 12 Milyon TL tutarında olan beş projeden birini ise peynir altı sularını ekonomiye kazandırılması olduğuna dikkat çekmişti.
 
Kars Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 40 mandıra olduğunu ve bu mandıraların birçoğunun yılın 12 ayında tam kapasite çalışmakta olduğunu da belirterek: ”Kars’ta temiz süt üretmede eksiklikler var. Sebebi ise bu tesislerin süt bulamaması. İnşallah bizim desteklediğimiz projelerle yapılacak modern ahırlarla işletmelerden süt temini sağlanacak. Süt işleyen tesislerin hammadde ihtiyacı karşılanmış olacak. Dolayısıyla da ekonomiye katkısı olacak. Bu işletmelerin hepsi de AB standartlarında olacak. Temiz et ve süt üretilecek. Sonuçta programın temelinde de yatırıma, üretime destek var. Kırsal turizm projesi de Sarıkamış’tan geldi. Gerçekten turistik konaklama tesislerine ihtiyacımız var. Sarıkamış’ta şu andaki konaklama tesisi ayısı iki katına ulaşsa bile konuk ağırlayabilecek kapasiteye sahip. Böylelikle ve il ekonomisine de katkı sağlamış olacak. AB standartlarında da hayvancılık işletmeleri olacak. Bu da daha kaliteli üretim demektir. Bu projelerin izlenmesi de il koordinatörlüğümüze ait. Yatırımın uygulama döneminden sonra izleme dönemi var. Biz bu işletmelerin 5 yıl boyunca izleyeceğiz. Bu alanların dışında da projeler aldık. Bu 5 projenin uygulama dönemi geçen hafta başladı. 4 projenin incelemesi de bizim tarafından tamamlandı merkez tarafından inceleniyor. 1 ay içinde inşallah bur bu kadar daha projeye destek vereceğiz. 15 Nisan’daki beşince çağrımızda da projeler bekliyoruz. Yine hayvancılık, tarım ve kırsal kalkınma projelerini alacağız.” şeklinde konuşmuştu.

peynir-alti-suyu-6.jpg

peynir-alti-suyu-5.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.