1. HABERLER

  2. KARS HABERLERİ

  3. DİGOR

  4. Digor’da Ambulans ile Kamyonet Çarpıştı
Karslı Kadınların Geçim Kaynağı 'Kazcılık'

Karslı Kadınların Geçim Kaynağı 'Kazcılık'

Kars’ın coğrafik koşullarından kaynaklı yetiştirilmeleri ve bakımları diğer kümes hayvanlarına göre daha kolay ve masrafsız olan kazlar, özellikle kadınlar için geçim kaynağı oldu.

A+A-

Kars’ın coğrafik koşullarından kaynaklı yetiştirilmeleri ve bakımları diğer kümes hayvanlarına göre daha kolay ve masrafsız olan kazlar, özellikle kadınlar için geçim kaynağı oldu.
DİHABER'in haberinde, Kaz yetiştiriciliğinde önde gelen kentlerden biri olan Kars’ta, beslenen kazlar kentin ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Bölgenin simgesi olan kazlar, özellikle kış aylarında sofralardan eksik olmuyor. Kentin coğrafik koşullardan da kaynaklı yetiştirilmeleri ve bakımları diğer kümes hayvanlarına göre daha kolay ve masrafsız olan kazlar, özellikle kadınlar için önemli bir geçim kaynağı.

Ölçülü köyünde yaşayan kaz yetiştiricisi 50 yaşındaki Leyla Aytemiz de, daha 14 yaşındayken kaz çobanlığına başladığını anlattı. 
‘BİR KISMINI SATIYORUZ BİR KISMINI TÜKETİYORUZ’
Her yıl ilkbahar aylarında kaz çobanlığına başladığını söyleyen Aytemiz, “Ailemin geçimini 36 yıldır kaz çobanlığı yaparak sağlıyorum. Daha 14 yaşındayken kaz çobanlığı yapmaya başladım. Aileme bu şekilde destek oluyorum. Yetiştirdiğim kazların bir kısmını satıyorum, bir kısmını da biz tüketiyoruz” dedi.
Kazların Mart ve Mayıs aylarında kuluçkaya yattıklarını belirten Aytemiz'ın aktardığına göre kazların kuluçka dönemleri tavukların kuluçka döneminden daha uzun. Kuluçka döneminin ortalama bir ay sürdüğünü belirten Aytemiz, kendi işlerinin ise civcivler yumurtadan çıkınca başladığını "Çünkü civcivleri daha 3 günlükken otlamaya başlatıyoruz” diyerek dile getirdi.
KAZLAR KAR YEDİKTEN SONRA KESİLİYOR
Kışın gelmesiyle beraber ise, kazların kesimine başladıklarını çünkü kar yedikleri zaman kazların etlerinin daha sağlıklı ve lezzetli olduğunu söyleyen Aytemiz, Bu büyüklerinden rendiklerini söylediği kesim ve sonrasındaki işlemleri ise şöyle anlattı: "Kazları kesmeden 10 saat öncesinde yem vermeyi kesiyoruz, kestikten sonra da yoluyoruz. Daha sonra içini boşalttığımız kazı parçalara bölüyoruz. Bozulmasın diye de iyice tuzluyoruz. Daha sonra tuzlanan kaz etini 15 gün güneşte kurutuyoruz." 
TÜYLER DE TEKSİL FİRMASINA SATILIYOR 
Kazların sadece etinden değil, tüylerinden de yararlanılıyor. Kazları kestikten sonra kaliteli tüy elde etmek için tüylerini ıslatmadan yolduklarını paylaşan Aytemiz, bu tüyleri ise ya yastık yapımında kullandıklarını yada tekstil firmalarına sattıklarını kaydetti.


Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.