Kars’ın Kurtuluşunun 97. Yıl Dönümü

Kars’ın Kurtuluşunun 97. Yıl Dönümü

Kars’ın kurtuluşunun 97.yıldönümü törenlerle kutlandı.

A+A-

Kars’ın işgalden kurtuluşunun 97.yıldönümü törenlerle kutlandı.

Hükümet Konağı önünde düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Tören sırasıyla Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı’nın Atatürk Anıtı’na çelenklerinin konulmasıyla devam etti.

Törende konuşan Kars Belediye Başkan Vekili Ferit Yenice, “Asırlarca Kafkasların kilidi, ticaret ve sanatın merkezi, bilginin ve eğitimin köşe taşı olan gazi Karsımız, 7 düvelle savaşan bir imparatorluğun kaybettiği ilk topraklardan olmuştur. 1084 Kars zaferi sonrası sınıra dayanan Rusya 22 gün sonra yeniden Gazi Kars’ı almak için harekete geçmiştir. 93 harbi olarak adlandırılan, 1877-1878 Osmanlı Rus savaşında Gazi Ahmet Muhtar Paşa komutasındaki 20 bin kişilik Kafkas ordusu, 75 bin kişilik Rus ordusuna Alaca Dağ bölgesinde 6 bin şehit, 8 bin esir vererek mağlup olmuş ve Kars Anadolu topraklarından koparılarak 40 yıl sürecek kara tarihi başlamıştır. 40 yıl boyunca çekilen sıkıntı, meşakkat, ızdırap, esaret altında yaşanabilecek her türlü kötülük, acı ve gözyaşı kurtuluş günü özlemiyle yanıp tutuşan yürekler olmuştur. 40 yıl boyunca bayraksız gökyüzü, esaret altındaki ezansız camilerimiz, sahipsiz mezarlarımız ve çan sesleri, kurtuluş günü bekleyen hemşerilerimizin yüreklerine bir ok gibi saplanmıştır. Nitekim Şark Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa komutasındaki Türkiye Büyük Millet Meclisi ordusu çekilen ızdırapları bitirmek ve 40 yıllık esareti sonlandırmak için bir hareket başlatmıştır. Tarih 30 Ekim’e yaklaştıkça, bir şeylerde değişmeye başlamıştır. Tarih 30 Ekim ve gün kurtuluş günüdür. Ve Kars yeniden hiç ayrılmamak üzere vatan toprağı olmuştur” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından tören sona erdi. Kars’ın Kurtuluşunun 97. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törene Vali vekili Mehmet Halis Aydın, Tugay Komutanı Turan İnan, Belediye Başkan Vekili Ferit Yenice, Rektör Sami Özcan, daire ve kurum amirleriyle öğrenciler katıldı.

Kars’ın Kurtuluşunun 97. Yıl Dönümü

Kars’ın Kurtuluşunun 97. Yıl Dönümü

Kars’ın Kurtuluşunun 97. Yıl Dönümü

Kars’ın Kurtuluşunun 97. Yıl Dönümü

Kars’ın Kurtuluşunun 97. Yıl Dönümü

Kars’ın Kurtuluşunun 97. Yıl Dönümü

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar PolitiKARS.com tarafından onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler